Szijjártó Péter: Várjuk a választ Brüsszeltől, hogy miért van szükség 72 órás túlélőcsomagra!

POLITIK
Létrehozva: 2022.10.22.

Így lesz sokáig pihe-puha és friss a palacsinta

Nincs is jobb a frissen sült palacsintánál! De előfordul, hogy marad belőle másnapra is. Ha szeretnéd, hogy sokáig puha és friss legyen, vesd be ezt a trükköt, így garantáltan olyan marad, mint sütés után!

Szerző E. V.

Így lesz sokáig pihe-puha és friss a palacsinta

Palacsintát mindenki tud sütni, ám ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem árt némi konyhai jártasság. Hiszen kezdő korából mindenki emlékszik arra, milyen volt, amikor nemhogy az első, de a második, harmadik darab is elszakadt sütés közben; arról nem is beszélve, mekkora csalódás, amikor az ember kisüt egy hadseregnek való adagot azzal, hogy rá lehet majd járni, de a palacsinta másnapra gumiszerű, ehetetlen, rágós lesz. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha azt szeretnéd, hogy sokáig puha maradjon.

Nem érdemes keveset sütni belőle! Fotó: Pixabay.com

Nem mindegy, miben sül

A tökéletes palacsintához elengedhetetlen egy jó minőségű palacsintasütő: egy lehetőleg teflon bevonatú, nem sérült, nem karcos serpenyő, ami könnyű, és masszív. 

Folyékony, de nem túl híg tészta

Túl azon, hogy csomómentes kell legyen, a palacsintatészta állagát is nagyon el kell találni, hiszen akkor jó, ha folyós, de nem vízszerű. Sokan elfelejtik pihentetni kikeverés után a tésztát, pedig 15-20 perc állás után sokkal könnyebb lesz sütni a palacsintát, és a végeredmény is puhább és sokkal csábítóbb. Érdemes egy kevés buborékos ásványvizet is adni a tésztához, hogy igazán könnyű legyen.

Olaj a tésztába: igen vagy nem?

Van, aki szerint az olaj miatt ragad le a palacsinta, ezért inkább nem tesz a tésztába; pedig, ha megfelelő a hőfok, és jó a tészta, akkor ez nem fordulhat elő. Nyugodtan keverj a tésztához 2-3 evőkanál olajat. Fontos, hogy cukrot csak keveset, vagy egyáltalán ne keverj a palacsintatésztához, mert ha túl sok kerül bele, le fognak ragadni sütés közben a palacsinták.

Minél gyorsabban sül, annál jobb

A palacsinta sütési hőmérsékletét nehéz eltalálni, hiszen alacsony hőfokon nem sül meg, ha pedig túl magasra veszed a lángot, egy idő után úgy felhevül a serpenyő, hogy leég a tészta. Érdemes szabályozni sütés közben a tűzhelyet, vagyis, ha már túlságosan forró a serpenyő, visszavenni a hőfokból egy kicsit.

Pihe-puha palacsinta recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 2 ek olaj
Egy kevés szódától vagy szénsavas ásványvíztől könnyebb lesz a tészta. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Tedd egy keverőtálba a tejet, add hozzá az olajat, a tojásokat, a csipet sót, és alaposan keverd össze őket. Használhatsz robotgépet is. Ha összekeveredtek az alapanyagok, add hozzá az átszitált lisztet, és keverj belőle sűrű, krémszerű tésztát. A végén add hozzá a szénsavas ásványvizet is.
  • Sütés előtt 15-20 percet pihentesd a csomómentesre kevert palacsintatésztát. Az első palacsintához önts egy kevés olajat a forró serpenyőbe, és oszlasd el egyenletesen. A többi palacsintához nem szükséges olajat használnod, hiszen a tésztában elegendő van ahhoz, hogy letapadás nélkül süljenek ki.
  • Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és ügyesen billegtetve hagyd, hogy elterüljön. Mindkét oldalát egyenletesen süsd ki.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek