Magyar Péter számára egy nő "zsákmányállat"

POLITIK
Létrehozva: 2022.10.22.

Így lesz sokáig pihe-puha és friss a palacsinta

Nincs is jobb a frissen sült palacsintánál! De előfordul, hogy marad belőle másnapra is. Ha szeretnéd, hogy sokáig puha és friss legyen, vesd be ezt a trükköt, így garantáltan olyan marad, mint sütés után!

Szerző E. V.

Palacsintát mindenki tud sütni, ám ahhoz, hogy tökéletes legyen, nem árt némi konyhai jártasság. Hiszen kezdő korából mindenki emlékszik arra, milyen volt, amikor nemhogy az első, de a második, harmadik darab is elszakadt sütés közben; arról nem is beszélve, mekkora csalódás, amikor az ember kisüt egy hadseregnek való adagot azzal, hogy rá lehet majd járni, de a palacsinta másnapra gumiszerű, ehetetlen, rágós lesz. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha azt szeretnéd, hogy sokáig puha maradjon.

Nem érdemes keveset sütni belőle! Fotó: Pixabay.com

Nem mindegy, miben sül

A tökéletes palacsintához elengedhetetlen egy jó minőségű palacsintasütő: egy lehetőleg teflon bevonatú, nem sérült, nem karcos serpenyő, ami könnyű, és masszív. 

Folyékony, de nem túl híg tészta

Túl azon, hogy csomómentes kell legyen, a palacsintatészta állagát is nagyon el kell találni, hiszen akkor jó, ha folyós, de nem vízszerű. Sokan elfelejtik pihentetni kikeverés után a tésztát, pedig 15-20 perc állás után sokkal könnyebb lesz sütni a palacsintát, és a végeredmény is puhább és sokkal csábítóbb. Érdemes egy kevés buborékos ásványvizet is adni a tésztához, hogy igazán könnyű legyen.

Olaj a tésztába: igen vagy nem?

Van, aki szerint az olaj miatt ragad le a palacsinta, ezért inkább nem tesz a tésztába; pedig, ha megfelelő a hőfok, és jó a tészta, akkor ez nem fordulhat elő. Nyugodtan keverj a tésztához 2-3 evőkanál olajat. Fontos, hogy cukrot csak keveset, vagy egyáltalán ne keverj a palacsintatésztához, mert ha túl sok kerül bele, le fognak ragadni sütés közben a palacsinták.

Minél gyorsabban sül, annál jobb

A palacsinta sütési hőmérsékletét nehéz eltalálni, hiszen alacsony hőfokon nem sül meg, ha pedig túl magasra veszed a lángot, egy idő után úgy felhevül a serpenyő, hogy leég a tészta. Érdemes szabályozni sütés közben a tűzhelyet, vagyis, ha már túlságosan forró a serpenyő, visszavenni a hőfokból egy kicsit.

Pihe-puha palacsinta recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 2 ek olaj
Egy kevés szódától vagy szénsavas ásványvíztől könnyebb lesz a tészta. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Tedd egy keverőtálba a tejet, add hozzá az olajat, a tojásokat, a csipet sót, és alaposan keverd össze őket. Használhatsz robotgépet is. Ha összekeveredtek az alapanyagok, add hozzá az átszitált lisztet, és keverj belőle sűrű, krémszerű tésztát. A végén add hozzá a szénsavas ásványvizet is.
  • Sütés előtt 15-20 percet pihentesd a csomómentesre kevert palacsintatésztát. Az első palacsintához önts egy kevés olajat a forró serpenyőbe, és oszlasd el egyenletesen. A többi palacsintához nem szükséges olajat használnod, hiszen a tésztában elegendő van ahhoz, hogy letapadás nélkül süljenek ki.
  • Önts egy kisebb merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és ügyesen billegtetve hagyd, hogy elterüljön. Mindkét oldalát egyenletesen süsd ki.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek