RETRO RÁDIÓ

Ne dobd ki a zöld paradicsomot, rengeteg finomságot készíthetsz belőle

Létrehozva2022. 09. 23. 11:40

Ideális esetben egészen októberig érik a paradicsom, de a hirtelen jött hideg miatt nem biztos, hogy lehet még szüretelni majd friss, piros termést a bokrokról. Szerencsére a zöld paradicsom igen változatosan elkészíthető...

Ha van paradicsom a kertedben, és van rajta éretlen, zöld termés, akkor rengeteg mindent készíthetsz belőle, hiszen nagyon sok lehet, ami nem fog már beérni. Sokan tartanak tőle, hiszen a zöld paradicsom nagy mennyiségben mérgező lehet a szolanin tartalma miatt: ez a mérgező alkaloid valóban okoz tüneteket, de ahhoz rengeteg zöld paradicsomot kellene elfogyasztani. A télire eltett paradicsomból fogyasztott mennyiség semmilyen kárt nem okoz, így érdemes kidobás helyett megmenteni a zöld paradicsomot, hiszen finom csemegéket készíthetsz belőle. Mutatunk néhány receptet, hogyan tudod a kamrapolcra varázsolni őket!

Green,Tomatoes,In,A,Bowl,On,A,Wooden,Surface.,Rustic
Kis mennyiségben egyáltalán nem mérgező. Fotó: Shutterstock

 

1. Lekvár

Green,Tomatoes,Jam,And,Blue,Cheese,On,Crisp,Breads
Különleges, édes lekvárt készíthetsz belőle. Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld paradicsom
  • 2 szem alma
  • 1 csipet só
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 db fahéjrúd
  • 6 db szegfűszeg

Elkészítés:

  • Mosd meg paradicsomokat és az almákat, a csuma eltávolítása után vágd őket minél apróbb darabokra. Tedd fel az egészet egy csipet sóval főni. 20 perc rotyogtatás után botmixerrel pürésítsd.
  • Tedd vissza a tűzre a lekvárt, add hozzá a citromlevet és -héjat, a fahéjat, szegfűszeget és a cukrot. Sűrű kevergetés mellett főzd két órán keresztül, míg zselés állaga nem lesz.
  • A forró masszát szedd csírátlanított befőttes üvegekbe, majd hagyd őket kihűlni száraz dunsztban.

2. Savanyúság (csemege)

Pickled,Green,Tomatoes,In,Blue,Bowl,And,In,Glass,Jar
Az örök klasszikus: a zöldparadicsom-savanyúság! Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 kg zöld pardicsom
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 1,5 ek só
  • 15 dkg cukor
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 db babérlevél
  • szemes bors, mustármag
  • kapor
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a paradicsomokat, csírátlanítsd a befőttes üvegeket. A tiszta üvegek aljára tegyél egy kevés hagymát, kaprot, majd pakold bele a paradicsomokat is.
  • Készítsd el a felöntőlevet: a hozzávalókat egy lábasban forrald össze, majd öntsd az üvegekbe, a paradicsomokra. 
  • Minden üvegbe tegyél egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd jól zárd le az üvegeket – majd mehetnek is a kamrapolcra.

3. Chutney (édes-savanyú)

Jam,Or,Chutney,In,A,Glass,Jar,Made,Of,Green
A chutney akár lehet darabos is. Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 kg zöld paradicsom
  • 0,5 kg zöld alma
  • 1 csom mazsola
  • 20 dkg cukor
  • 0,5 kg vöröshagyma
  • 1 db gyömbér (2-3 cm-es darab)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 kk méz
  • 2 dl almaecet

Elkészítés:

  • Mosd meg a paradicsomot és az almát, vágd kisebb darabokra, majd tedd fel egy lábasba főni. Add hozzá a fűszereket, a cukrot, mézet, almaecetet, majd addig főzd, míg sűrű nem lesz (nem kell, hogy annyira sűrű legyen, mint egy lekvár, lehet picit folyós is, hiszen öntetként fogod tálalni).
  • Ha elérte a kívánt állagot, adj hozzá egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd még forrón töltsd a masszát csírátlanított üvegekbe. Száraz dunsztban hagyd kihűlni. Sült húsokhoz isteni lesz!

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.