Ne dobd ki a zöld paradicsomot, rengeteg finomságot készíthetsz belőle
Ideális esetben egészen októberig érik a paradicsom, de a hirtelen jött hideg miatt nem biztos, hogy lehet még szüretelni majd friss, piros termést a bokrokról. Szerencsére a zöld paradicsom igen változatosan elkészíthető...
Ha van paradicsom a kertedben, és van rajta éretlen, zöld termés, akkor rengeteg mindent készíthetsz belőle, hiszen nagyon sok lehet, ami nem fog már beérni. Sokan tartanak tőle, hiszen a zöld paradicsom nagy mennyiségben mérgező lehet a szolanin tartalma miatt: ez a mérgező alkaloid valóban okoz tüneteket, de ahhoz rengeteg zöld paradicsomot kellene elfogyasztani. A télire eltett paradicsomból fogyasztott mennyiség semmilyen kárt nem okoz, így érdemes kidobás helyett megmenteni a zöld paradicsomot, hiszen finom csemegéket készíthetsz belőle. Mutatunk néhány receptet, hogyan tudod a kamrapolcra varázsolni őket!
1. Lekvár
Hozzávalók:
2 kg zöld paradicsom
2 szem alma
1 csipet só
80 dkg cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 db fahéjrúd
6 db szegfűszeg
Elkészítés:
Mosd meg paradicsomokat és az almákat, a csuma eltávolítása után vágd őket minél apróbb darabokra. Tedd fel az egészet egy csipet sóval főni. 20 perc rotyogtatás után botmixerrel pürésítsd.
Tedd vissza a tűzre a lekvárt, add hozzá a citromlevet és -héjat, a fahéjat, szegfűszeget és a cukrot. Sűrű kevergetés mellett főzd két órán keresztül, míg zselés állaga nem lesz.
A forró masszát szedd csírátlanított befőttes üvegekbe, majd hagyd őket kihűlni száraz dunsztban.
2. Savanyúság (csemege)
Hozzávalók:
3 kg zöld pardicsom
4 dl 10%-os ecet
1,5 ek só
15 dkg cukor
2 fej vöröshagyma
6 db babérlevél
szemes bors, mustármag
kapor
nátrium-benzoát
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a paradicsomokat, csírátlanítsd a befőttes üvegeket. A tiszta üvegek aljára tegyél egy kevés hagymát, kaprot, majd pakold bele a paradicsomokat is.
Készítsd el a felöntőlevet: a hozzávalókat egy lábasban forrald össze, majd öntsd az üvegekbe, a paradicsomokra.
Minden üvegbe tegyél egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd jól zárd le az üvegeket – majd mehetnek is a kamrapolcra.
3. Chutney (édes-savanyú)
Hozzávalók:
3 kg zöld paradicsom
0,5 kg zöld alma
1 csom mazsola
20 dkg cukor
0,5 kg vöröshagyma
1 db gyömbér (2-3 cm-es darab)
5 gerezd fokhagyma
só, bors
1 kk méz
2 dl almaecet
Elkészítés:
Mosd meg a paradicsomot és az almát, vágd kisebb darabokra, majd tedd fel egy lábasba főni. Add hozzá a fűszereket, a cukrot, mézet, almaecetet, majd addig főzd, míg sűrű nem lesz (nem kell, hogy annyira sűrű legyen, mint egy lekvár, lehet picit folyós is, hiszen öntetként fogod tálalni).
Ha elérte a kívánt állagot, adj hozzá egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd még forrón töltsd a masszát csírátlanított üvegekbe. Száraz dunsztban hagyd kihűlni. Sült húsokhoz isteni lesz!