Itt a paradicsom szezonja, érdemes egész évre eltenni belőle. Tele a kerted vele és friss fűszerekkel? Ha esetleg nincs a kertedben, akkor érdemes a piacon termelőtől a legédesebb, legfinomabb paradicsomokból választani. Szuper lehetőség, hogy utánozhatatlan paradicsomszószt készíts belőle. Tésztára, pizzára, szendvicsre, mártogatósnak is isteni, és ha sokat készítesz belőle, akár egész télre ilesz isteni szószod a tésztákhoz. Mutatjuk a receptet:
Sültparadicsom szósz:
Hozzávalók:
paradicsom ( megmosva, fevágva )
olívaolaj
só
fokhagyma
oregano
opcionális:
kápia paprika
hagyma
majoranna
bazsalikom
borsikafű
Így készítsd el:
Kend ki a tepsit olívaolajjal, majd a megmosott feldarabolt paradicsomokat tedd bele.
Ízlés szerint adhatsz hozzá kápia paprikát, hagymát, fokhagymát. Fűszerezd: oregánóval, majorannával, vagy bazsalikommal , tetszés szerint. Tetejése önts olívaolajat.
Tegyél a tetejére fóliát és előmelegített sütőben 150 C fokon süsd, nagyjából 1 órán kersztül. Majd vedd le a fóliát és 180C fokon még 1,5 órán át süsd.
Amikor jól megsültek a paradicsomok, kész is a szósznak való! Vedd ki a sütőből a tepsit és turmixold össze a fűszeres sült paradicsomot.
Öntsd vissza a szószt egy edénybe, és a tűzhelyen, alacsony hőfokon, pár percen keresztül főzd össze. Tegyél bele sót, esetleg még egy kis borsikafüvet, vagy amit még a saját ízlésed szerint szükségesnek gondolsz. Az így kapott szószt töltsd csírátlanított forró üvegekbe. Az üvegeket zárd le szorosan a fedéllel. Állítsd fejre őket 10-15 percre, madj mehetnek is a száraz dunsztba.
Tipp:
Hozzávalók mennyiségét, a saját kedvedre, ízlésed szerint alakíthatod.
Chilipaprikát hozzáadva még inkább pikáns íz lesz a végeredmény.
A paradicsom héját akár le is szedheted, de nem feltétlenül szükséges.
Ebből a szószból isteni lasagna alapot készíthetsz.