Létrehozva: 2022.09.22.

Ezzel a módszerrel tökéletes lesz a birsalmasajt

Most van itt az ideje, hogy elkészítsd ezt az egészséges és finom téli csemegét, hiszen most érik ez az illatos gyümölcs. A birsalmasajt készítése nem ördöngösség, de nem árt néhány alapvető fogást ismerni. Mutatjuk, mitől lesz isteni!

Kezdődik a birsalma-szezon: máris lehet szüretelni a finom, különleges gyümölcsöt, de piacon, termelőknél is vásárolhatsz, ha nincs saját fa a kertedben. A birset már az ókorban is használták gyógyírként, hiszen rendkívül egészséges: magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett P-vitamin található benne, mely erős antioxidáns, és erősíti a C-vitamin hatását. Gyomorpanaszok esetén is segít a birsalma, megszünteti a puffadást, székrekedést, de menstruációs problémák esetén görcsoldóként is hatásos. Ezt a gyümölcsöt kizárólag feldolgozva fogyasztjuk, hiszen nyersen nagyon fanyar íze van. Készülhet belőle befőtt, lekvár, de a legnépszerűbb mégiscsak a birsalmasajt. Utóbbinak kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradságot, hiszen finom, könnyű és egészséges édesség, amiből mindenki szívesen csipeget a téli hónapokban – ha megmarad addig. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a birsalmasajt!

 

Fresh,Ripe,Yellow,Quince.,Fruits,In,A,Wooden,Box.,Top
Fanyar íze miatt nyersen egyáltalán nem fogyasztható. Fotó: Shutterstock

Birsalmasajt recept

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 db szegfűszeg
  • 1 db citrom
  • cukor
Quince,Cheese,Or,Marmelada,Is,A,Sweet,,Thick,Jelly,Made
Tehetsz hozzá diót, aszalt gyümölcsöket is. Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Mosd meg jó alaposan a birsalmákat, majd vágd negyedekbe. Távolítsd el a magházakat, és a birsalma darabokat tedd egy lábasba. Önts rájuk annyi vizet, amennyi éppen hogy ellepi őket. Csavarj bele fél citrom levét, vagy egy karika citromot adj hozzá. Most tedd bele a fahéjat, szegfűszeget is. 15 percig forrald, majd vedd le a tűzről a fazekat.
  • A főzőlevet öntsd egy másik edénybe, vedd ki az almák közül a citromdarabokat, és turmixold össze a főtt birset. Add hozzá a cukrot: feleannyi legyen, mint a passzírozott birs mennyisége.
  • Forrald fel a cukorral elkevert masszát, és néhány percig rotyogtasd. Közben érdemes megkóstolni, és ha túl édes, még csavarj bele citromlevet.
  • Amint levetted a tűzről, öntsd formákba a masszát. Arra figyelj, hogy ne legyen túl vastag a sajt, mert a közepe folyós maradhat. Várd meg, míg kihűl a formákba öntött massza; ezzel kész is van a birsalmasajt. Tedd hűvös helyre, és várd meg, míg kiszárad; ez körülbelül egy hét.
  • A száradás után, hűtőben tárolva sokáig eláll, de fontos, hogy lezárt dobozban legyen, hogy ne érje fény, és ne száradjon tovább. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

ripost.hu

Veszélyt jeleznek az égiek: ezeknek a csillagjegyeknek kell most óvatosnak lenniük

vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

origo.hu

Az operatőrét agyonlövő Alec Baldwin rátámadt egy nőre, aki gyilkosnak nevezte - videó

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk