
Ezzel a módszerrel tökéletes lesz a birsalmasajt
Most van itt az ideje, hogy elkészítsd ezt az egészséges és finom téli csemegét, hiszen most érik ez az illatos gyümölcs. A birsalmasajt készítése nem ördöngösség, de nem árt néhány alapvető fogást ismerni. Mutatjuk, mitől lesz isteni!
Kezdődik a birsalma-szezon: máris lehet szüretelni a finom, különleges gyümölcsöt, de piacon, termelőknél is vásárolhatsz, ha nincs saját fa a kertedben. A birset már az ókorban is használták gyógyírként, hiszen rendkívül egészséges: magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett P-vitamin található benne, mely erős antioxidáns, és erősíti a C-vitamin hatását. Gyomorpanaszok esetén is segít a birsalma, megszünteti a puffadást, székrekedést, de menstruációs problémák esetén görcsoldóként is hatásos. Ezt a gyümölcsöt kizárólag feldolgozva fogyasztjuk, hiszen nyersen nagyon fanyar íze van. Készülhet belőle befőtt, lekvár, de a legnépszerűbb mégiscsak a birsalmasajt. Utóbbinak kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradságot, hiszen finom, könnyű és egészséges édesség, amiből mindenki szívesen csipeget a téli hónapokban – ha megmarad addig. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a birsalmasajt!

Birsalmasajt recept
Hozzávalók:
- 1 kg birsalma
- 1 mk őrölt fahéj
- 1 db szegfűszeg
- 1 db citrom
- cukor

Elkészítés:
- Mosd meg jó alaposan a birsalmákat, majd vágd negyedekbe. Távolítsd el a magházakat, és a birsalma darabokat tedd egy lábasba. Önts rájuk annyi vizet, amennyi éppen hogy ellepi őket. Csavarj bele fél citrom levét, vagy egy karika citromot adj hozzá. Most tedd bele a fahéjat, szegfűszeget is. 15 percig forrald, majd vedd le a tűzről a fazekat.
- A főzőlevet öntsd egy másik edénybe, vedd ki az almák közül a citromdarabokat, és turmixold össze a főtt birset. Add hozzá a cukrot: feleannyi legyen, mint a passzírozott birs mennyisége.
- Forrald fel a cukorral elkevert masszát, és néhány percig rotyogtasd. Közben érdemes megkóstolni, és ha túl édes, még csavarj bele citromlevet.
- Amint levetted a tűzről, öntsd formákba a masszát. Arra figyelj, hogy ne legyen túl vastag a sajt, mert a közepe folyós maradhat. Várd meg, míg kihűl a formákba öntött massza; ezzel kész is van a birsalmasajt. Tedd hűvös helyre, és várd meg, míg kiszárad; ez körülbelül egy hét.
- A száradás után, hűtőben tárolva sokáig eláll, de fontos, hogy lezárt dobozban legyen, hogy ne érje fény, és ne száradjon tovább.






