Létrehozva: 2022.09.22.

Ezzel a módszerrel tökéletes lesz a birsalmasajt

Most van itt az ideje, hogy elkészítsd ezt az egészséges és finom téli csemegét, hiszen most érik ez az illatos gyümölcs. A birsalmasajt készítése nem ördöngösség, de nem árt néhány alapvető fogást ismerni. Mutatjuk, mitől lesz isteni!

Kezdődik a birsalma-szezon: máris lehet szüretelni a finom, különleges gyümölcsöt, de piacon, termelőknél is vásárolhatsz, ha nincs saját fa a kertedben. A birset már az ókorban is használták gyógyírként, hiszen rendkívül egészséges: magas vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett P-vitamin található benne, mely erős antioxidáns, és erősíti a C-vitamin hatását. Gyomorpanaszok esetén is segít a birsalma, megszünteti a puffadást, székrekedést, de menstruációs problémák esetén görcsoldóként is hatásos. Ezt a gyümölcsöt kizárólag feldolgozva fogyasztjuk, hiszen nyersen nagyon fanyar íze van. Készülhet belőle befőtt, lekvár, de a legnépszerűbb mégiscsak a birsalmasajt. Utóbbinak kicsit macerás az elkészítése, de megéri a fáradságot, hiszen finom, könnyű és egészséges édesség, amiből mindenki szívesen csipeget a téli hónapokban – ha megmarad addig. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a birsalmasajt!

 

Fresh,Ripe,Yellow,Quince.,Fruits,In,A,Wooden,Box.,Top
Fanyar íze miatt nyersen egyáltalán nem fogyasztható. Fotó: Shutterstock

Birsalmasajt recept

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 db szegfűszeg
  • 1 db citrom
  • cukor
Quince,Cheese,Or,Marmelada,Is,A,Sweet,,Thick,Jelly,Made
Tehetsz hozzá diót, aszalt gyümölcsöket is. Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Mosd meg jó alaposan a birsalmákat, majd vágd negyedekbe. Távolítsd el a magházakat, és a birsalma darabokat tedd egy lábasba. Önts rájuk annyi vizet, amennyi éppen hogy ellepi őket. Csavarj bele fél citrom levét, vagy egy karika citromot adj hozzá. Most tedd bele a fahéjat, szegfűszeget is. 15 percig forrald, majd vedd le a tűzről a fazekat.
  • A főzőlevet öntsd egy másik edénybe, vedd ki az almák közül a citromdarabokat, és turmixold össze a főtt birset. Add hozzá a cukrot: feleannyi legyen, mint a passzírozott birs mennyisége.
  • Forrald fel a cukorral elkevert masszát, és néhány percig rotyogtasd. Közben érdemes megkóstolni, és ha túl édes, még csavarj bele citromlevet.
  • Amint levetted a tűzről, öntsd formákba a masszát. Arra figyelj, hogy ne legyen túl vastag a sajt, mert a közepe folyós maradhat. Várd meg, míg kihűl a formákba öntött massza; ezzel kész is van a birsalmasajt. Tedd hűvös helyre, és várd meg, míg kiszárad; ez körülbelül egy hét.
  • A száradás után, hűtőben tárolva sokáig eláll, de fontos, hogy lezárt dobozban legyen, hogy ne érje fény, és ne száradjon tovább. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek