kulcsár edina
Ezerrel érik a paradicsom, készülnek télire a szószok, a paradicsomlé. Közben a passzírozáskor rengeteg héj marad, ami általában kárba vész. Ezzel a trükkel azonban különleges finomságot készíthetsz belőle.
Ha te is azok közé tartozol, akik rengeteg paradicsomot főznek be, akkor biztosan tudod, milyen sok héj marad a passzírozás után. Érdemes azonban ezt is felhasználni, hiszen a belőle készült paradicsompor nem csupán isteni finom és különleges fűszer, de nagyon egészséges is. Ezentúl tehát ne dobd ki, hanem tedd tálcára, és szárítsd meg! Mutatjuk, hogyan készül ebből az alapból a paradicsompor!
Tedd ki a napra
Ha kész vagy a befőzéssel, a passzírozóból kikerült paradicsomhéjat tedd egy sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire, és terítsd el egyenletesen úgy, hogy minél vékonyabb rétegben legyen. Ezzel a szárítást könnyíted meg, és biztosan nem fog befülledni a paradicsomhéj. A tálcákat, tepsiket tedd ki a napra, és három-négy napig szárítsd őket. Estére, amikor lehűl az idő, vidd be őket a konyhába, és reggel rakd ki újra.
Már csak le kell darálni
Ha kész az aszalás, a száraz héjakat tedd turmixgépbe vagy kávédarálóba, és őröld finomra. Ízlés szerint tehetsz hozzá sót, más szárított fűszereket (például bazsalikomot), de úgy is szuper lesz, ha a natúr marad a paradicsompor. Tedd csatos üvegekbe, és sötét, hűvös helyen tárold. Egész télen eláll így, és bármikor felhasználhatod sütéskor, főzéskor.
Ennyi mindenre használhatod
A paradicsompor különleges fűszer; teheted zöldségekre, húsokra sütés előtt, kenyér- vagy pizzatésztába is keverheted, de akár levesek, pörköltek fűszere is lehet. Ha van sárga és piros paradicsomod is, érdemes külön szárítanod a héjakat, hiszen a végeredmény nagyon mutatós lesz.
Tényleg a héjában van a vitamin
Nem csupán az ízek miatt érdemes paradicsomport készítened, hanem azért is, mert nagyon egészséges. A paradicsom héjában ugyanis rengeteg antioxidáns és flavonoid található, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.