Létrehozva: 2022.08.28.

Ne dobd ki a paradicsom héját, eszméletlen, mire jó

Ezerrel érik a paradicsom, készülnek télire a szószok, a paradicsomlé. Közben a passzírozáskor rengeteg héj marad, ami általában kárba vész. Ezzel a trükkel azonban különleges finomságot készíthetsz belőle.

Ha te is azok közé tartozol, akik rengeteg paradicsomot főznek be, akkor biztosan tudod, milyen sok héj marad a passzírozás után. Érdemes azonban ezt is felhasználni, hiszen a belőle készült paradicsompor nem csupán isteni finom és különleges fűszer, de nagyon egészséges is. Ezentúl tehát ne dobd ki, hanem tedd tálcára, és szárítsd meg! Mutatjuk, hogyan készül ebből az alapból a paradicsompor!

Fotó: Ripost

Tedd ki a napra

Fotó: Ripost

Ha kész vagy a befőzéssel, a passzírozóból kikerült paradicsomhéjat tedd egy sütőpapírral bélelt tálcára vagy tepsire, és terítsd el egyenletesen úgy, hogy minél vékonyabb rétegben legyen. Ezzel a szárítást könnyíted meg, és biztosan nem fog befülledni a paradicsomhéj. A tálcákat, tepsiket tedd ki a napra, és három-négy napig szárítsd őket. Estére, amikor lehűl az idő, vidd be őket a konyhába, és reggel rakd ki újra.

 

Már csak le kell darálni

Fotó: Ripost

Ha kész az aszalás, a száraz héjakat tedd turmixgépbe vagy kávédarálóba, és őröld finomra. Ízlés szerint tehetsz hozzá sót, más szárított fűszereket (például bazsalikomot), de úgy is szuper lesz, ha a natúr marad a paradicsompor. Tedd csatos üvegekbe, és sötét, hűvös helyen tárold. Egész télen eláll így, és bármikor felhasználhatod sütéskor, főzéskor.

 

Ennyi mindenre használhatod

Fotó: Ripost

A paradicsompor különleges fűszer; teheted zöldségekre, húsokra sütés előtt, kenyér- vagy pizzatésztába is keverheted, de akár levesek, pörköltek fűszere is lehet. Ha van sárga és piros paradicsomod is, érdemes külön szárítanod a héjakat, hiszen a végeredmény nagyon mutatós lesz.

Tomato,Powder,(detailed,Close,Up,Shot;,Selective,Focus),On,Vintage
Fotó: Shutterstock

 

Tényleg a héjában van a vitamin

Nem csupán az ízek miatt érdemes paradicsomport készítened, hanem azért is, mert nagyon egészséges. A paradicsom héjában ugyanis rengeteg antioxidáns és flavonoid található, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

FAZÉK

Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

FAZÉK

Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

FAZÉK

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

FAZÉK

Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

FAZÉK

9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

FAZÉK

Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó