tóth gabi
A világ legegyszerűbb street foodja a hot dog: csak kifli, virsli és valamilyen mártás kell hozzá. De ha ennél izgalmasabbat akarsz, arra is van jó néhány ötletünk!
Ha gyors ebédre vágysz, a legjobb mentőötlet a hot dog: csak egy nagyobb kiflire, egy szál virslire és mustárra, ketchupre vagy valamilyen más mártásra van szükséged, és máris a kezedben van az egyszerű gyorsétel. Ez az alapváltozat viszont hamar unalmassá válhat. Még szerencse, hogy ezerféle módon feldobhatod, és többféle ízvilággal is felruházhatod – csak egy kis fantázia kell hozzá!! Máris mutatjuk a legjobb ötleteket.
Vajon mi kerülhet még a virslin és a mártáson kívül a hot dog kifli belsejébe? Egy kis fantáziával szinte minden! Az amerikaiak pirított hagymával eszik, míg a skandináv országokban a kockára vágott ecetes uborka is kedvelt feltét. De a retró hamburgerek világát felidézve akár egy nagyobb adag csalamádéval is felturbózhatod a hot dogot. Apróra vágott zöldségek is kerülhetnek bele: a paradicsom, az uborka, a paprika és a friss hagyma mind friss, üde ízt ad a hot dognak, de a grillezett vagy párolt zöldségek terén is végtelen a variációk száma. A szintén amerikai chili dogba feltétként egy merőkanálnyi csípős chili con carne kerül. A németek pedig egyszerűen egy kávéskanál curryporral szórják meg a virslit (vagy, ha már itt tartunk, a sült kolbászt), így lesz belőle currywurst. De reszelt sajttal, sőt, sült szalonnakockákkal is tartalmasabbá teheted az ételt.
Persze magát az alapvető hozzávalónak számító virslit és kiflit is lecserélheted a hot dog készítésénél. Ha tartalmas, valódi főtt ételt idéző hot dog a vágyad, akkor kifli helyett egy félbevágott, hajában sült krumpliba tedd a virslit (persze ehhez már késre és villára van szükséged, nehéz lenne menet közben elfogyasztani). De egy fél cukkinit is kettévághatsz, és bevetheted kifli helyett, így fogyókúrás hot dog lesz az eredmény.
A főtt virslit kiválthatod sült virslivel, esetleg sült kolbásszal is. Különleges változat az amerikaiak corn dogja, amikor kukoricaliszttel vagy sima liszttel készült lágy tésztába göngyölik a virslit, és bő olajban sütik ki. Ennek magyaros változata a lángostésztába csomagolt virsli. De készen vásárolt leveles tésztába is beletekerhetjük a virslit, hogy utána tojással lekenve, sütőben süssük meg.
A hot dog másik legtöbb változatosságot adó pontja a mártás. A klasszikus hot dog mustárral, majonézzel vagy ketchuppel készül, esetleg ezek valamilyen kombinációja kerül bele. A ketchupot barbecue szószra vagy bármilyen más grillszószra is lecserélheted, a mustár helyett pedig a torma adhat izgalmas ízt a hot dognak. Majonéz helyett currymártással gondoskodhatsz az ázsiai ízvilágról. A mexikói hangulatú változathoz készülhet avokádókrém, de akár bolti, üveges salsa is adhat neki egy kis egzotikus, pikáns ízt. Ha másfajta ízre vágysz, akkor egy kis tejföl is kerülhet belőle. Még gazdagabb lesz az étel, ha a tejfölt túróval kevered össze, és zöldfűszerekkel ízesíted.