Így készül a friss, illatos kandírozott narancshéj
A kandírozott narancshéj nem véletlenül a karácsonyi szezon egyik legkedveltebb, hagyományos édessége. Friss íze feldobja a borús napokat, ráadásul. ha elkészíted, semmit nem kell kidobnod.
A kandírozott narancshéj elkészítése rendkívül egyszerű, és ha rendszeresen esztek gyümölcsöt, vagy szeretitek frissen facsart narancslével indítani a reggelt, akkor utánpótlás is mindig lesz belőle. Ráadásul így nem kerül a kukába egy olyan értékes alapanyag, ami egyébként remekül hasznosítható lenne.
Ennek a finomságnak a készítésénél dologra érdemes nagyon figyelni: lehetőleg olyan narancsot válassz hozzá, amelyiknek a héját nem kezelték vegyszerekkel, és mielőtt nekifognál a kandírozott narancshéj készítésének, alaposan, forró vízzel súrold át a narancshéjakat, hogy minden szennyeződést teljesen eltávolíts róluk. Ezen kívül azonban nincs vele sok munka. Máris mutatjuk az egyszerű receptet, amelynek segítségével mindig lesz otthon finom, édes, aromás ropogtatni való!
kevés porcukor vaníliás cukorral keverve a meghempergetéshez
Így készítsd el:
A narancsléhez felhasznált vagy nyersen elfogyasztott narancsokból megmaradt narancshéjakat alaposan súrold le forró víz alatt. Törölgesd őket szárazra papírtörlővel, majd a fehér belső rész nagy részét vágd ki belőlük egy éles késsel. A narancshéjakat vágd vékony csíkokra.
Tedd a narancshéj-csíkokat annyi vízbe, amennyi épp ellepi őket, és hagyd állni egy fél napig, vagy egy éjszakán keresztül. Másnap öntsd le róluk a vizet, tölts rájuk tiszta vizet, és főzd benne a narancshéjat 10 percig. Végül szűrd le, és öblítsd át hideg vízzel a megfőtt narancshéjakat.
Az 1 l vízből és fél kg cukorból főzz szirupot, majd tedd bele a narancshéjakat, és alacsony lángon rotyogtasd addig, amíg a narancshéj megpuhul. Ez általában nagyjából fél órát vesz igénybe. Hagyd a szirupban kihűlni a héjakat, hogy ez alatt is magukba szívják a cukros levet.
Ha kihűltek, szűrd le, és rácson hagyd lecsöpögni, megszáradni a kandírozott narancshéj csíkokat. Ehhez akár 1-2 napra is szükség lehet.
A narancshéj-csíkokat vaníliás cukorral elkevert porcukorba hempergetheted, de olvasztott csokiba is márthatod. Nem csak a narancshéjat, hanem vékony narancskarikákat is kandírozhatsz ezzel a módszerrel, ez a csemege, különösen csokiba mártva isteni finom.