Létrehozva: 2019.12.20.

A karácsony legnagyobb sztárja a narancskrém! Így készítsük el

A narancsot fogyaszthatjuk önmagában, hiszen egy nagyon egészséges gyümölcsről van szó, de felhasználhatjuk sütemények és édességek készítésénél is.

A narancs (Citrus aurantium) a mediterrán térségekben őshonos, de ma már az egész világon ismerik és kedvelik ezt a citrusfélét. Az élelmiszeripar is nagyon kedveli, hiszen kellemes fűszert és likőröket készítenek belőle, amelyeket szintén felhasználhatunk desszertek és sütemények készítésénél. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja ezt a narancsszínű gyümölcsöt és még gyógyászati célokra is bátran alkalmazhatjuk, hiszen rengeteg hatóanyag – illóolaj, flavonoidok, kumarinok, keserűanyagok és karotonidok – van benne.

A narancs héja javítja az emésztést, nyugtatja az idegeket és egy álmatlanság elleni természetes szerként is használhatjuk. A narancsban lévő keserűanyagok a gyomornedv elválasztását segítik elő, ezért a narancs héja vagy a belőle készült tinktúra nem csupán az emésztést támogatja meg, hanem az étvágyat is javítani képes. Csak olyan narancsot szabad felhasználni, amelyet nem kezeltek vegyszerrel, vagyis biztosan tudjuk, hogy biogazdálkodásból származik. Hogyan készülhet a narancs héjából tea? A narancshéjat – 5 gramm – vagy le kell reszelni, vagy nagyon apró darabokra fel kell szeletelni, majd egy csészébe kell tenni. Öntsön rá két deciliternyi forró vizet, majd hagyja állni 20 percig. Étkezés előtt fél órával kell a narancshéjteából egy-egy csészényit elfogyasztani.

A narancs baktérium- és gombaellenes, illetve gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A keserű narancs héja egy olyan anyagot – szinefrin – tartalmaz, amely fokozza az anyagcserét, ezért gyakran alkalmazzák ezt az anyagot fogyasztószerek készítésekor. A narancshéj allergiás reakciókat válthat ki. Gyomor- és nyombélfekély esetén sem tanácsos a fogyasztása. Terhesség és szoptatás alatt sem javasolt a narancshéjat semmilyen formában alkalmazni.

A narancsból készíthetünk narancskrémet az ünnepekre, amelyet aztán nagyon sokféleképpen felhasználhatunk. Narancskrém felhasználásával készíthetünk piskótatekercset, muffint vagy éppen omlós kekszeket. Lehet vele ízesíteni fagyit, sajtkrémet, de még palacsintát is. Karácsonyra készíthetünk narancskrémes tortát, amely az ünnep fénypontja lehet.

A narancskrém hozzávalói:

  • 3 kezeletlen narancsnak a héja és leve
  • 3 tojás
  • 15 dkg nyírfacukor
  • 15 dkg vaj
  • Elkészítése:

    Mossa meg alaposan a narancsokat, majd reszelje le azokat úgy, hogy a narancsok fehér héja ne kerüljön bele, mivel akkor a narancsos krém meglehetősen keserűvé válik. A narancsokat facsarja ki. Egy edényben alaposan verje fel a tojásokat, majd adja hozzá a narancslevet és a nyírfacukrot. Vízgőz fölött, sűrűsödésig kavargassa tovább a narancskrémet. Majd vegye le az edényt a tűzről és adja hozzá a szobahőmérsékletű vajat. Végezetül adja hozzá a narancsok lereszelt héját. A narancskrémet töltse üvegekbe, majd felhasználásig tárolja azt hűtőben.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

    origo.hu

    Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

    mindmegette.hu

    Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

    mandiner.hu

    Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

    ripost.hu

    Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

    mandiner.hu

    Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

    origo.hu

    Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

    mindmegette.hu

    Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    ripost.hu

    Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Nagyanyáink már csak tudták: így készül az isteni eperhab

    FAZÉK

    Így készül a nagyi almás pitéje, ettől lesz igazán omlós a tészta

    FAZÉK

    Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

    FAZÉK

    Íme, a habkönnyű túrógombóc 3 titka, soha többé nem rontod el

    FAZÉK

    9 durva hiba, amit rizsfőzés közben a legtöbb ember elkövet

    FAZÉK

    Ne dobd ki a retek levelét, fantasztikus, mire jó