Létrehozva: 2021.11.12.

Ettől lesz omlós a sült libacomb, eszméletlen ez a trükk

A novemberi hűvös napokon nem maradhat el a sült liba! Ám ez a hús még a gyakorlott háziasszonyoknak is feladhatja a leckét, könnyen száraz, rágós lehet a végeredmény. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a libacomb.

A tökéletes sült libacomb kívül ropogós, belül pedig puha, mint a vaj, és omlós. Természetesen párolt káposztával és krumplival az igazi, és a sült liba akkor a legjobb, ha nincs agyonfűszerezve. Sült húst mindenki tud készíteni, ám a barna húsú szárnyasok – mint a liba, kacsa – elkészítése okozhat meglepetéseket. Sokszor kiszárad a hús, máskor rágós marad, és finom lakoma helyett bosszankodás a hosszadalmas sütés vége. Sokan emiatt nem is szívesen fognak bele ennek a fejedelmi ételnek az elkészítésébe, pedig kár lenne kihagyni; mutatjuk, mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen a sült libacomb!

Márton napkor nem maradhat el a sült libacomb! (Fotó: Shutterstock)

Az első a minőségi alapanyag

Sokszor nem is a szakács ront el valamit, ha nem lesz jó a végeredmény, hanem a hiba a húsban van, hiszen, ha túl idős volt a szárnyas, akkor hiába minden sütés, rágós és száraz marad a végeredmény. Ezért fontos, hogy libahúst is megbízható hentestől vásároljunk, hiszen a jó sült titka a minőségi anyag.

Türelem a titok nyitja

Sokan azt rontják el a libahús sütésénél, hogy ugyanannyi idő alatt készen akarnak vele lenni, mint a csirke esetében. A jó sült libacomb titka azonban a türelem: ezt a húst ugyanis legalább két órán át, lassú tűzön kell sütni, és csak a végén kell ropogósra pirítani.

Fontos a minőségi alapanyag (Fotó: Shutterstock)

Ne feledkezzünk meg a pihentetésről

A combokat érdemes előző este előkészíteni: alaposan tisztítsuk meg az esetleges tollaktól, majd dörzsöljük be sóval és ízlés szerint fűszerekkel (bors, majoránna). Figyeljünk, hogy ne fűszerezzük agyon a húst. Ha ezzel megvagyunk, egy éjszakát pihentessük a hűtőben a combokat; így sokkal gazdagabb lesz az ízük, mintha ezt a lépést kihagytuk volna.

Lefedve pároljuk, csak aztán süssük

A libacombok sütéséhez használjunk porcelán- vagy jénai tálat. Tegyünk bele fokhagymát és hagymát, erre pedig a húsokat. Kétujjnyi vizet öntsünk alá, majd fedjük le a tálat, és kezdődhet a sütés. 160-170 Celsius fokra állított sütőben, legalább két órán át pároljuk, majd szúrjuk meg hústűvel vagy késsel a combokat. Ha a hús vajpuha, süssük ropogósra: vegyük le a fedőt vagy alufóliát a tálról, és 220-230 fokos sütőben pirítsuk meg.

A sült libacomb mellé párolt káposzta dukál (Fotó: Pixabay)

+1: Készítsünk hozzá párolt káposztát!

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröskáposzta
  • 1 db lilahagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál ecet
  • 2 evőkanál sertészsír
  • ízlés szerint só
  • Elkészítés:

  • Gyaluld le a káposztát, majd alaposan sózd meg, és hagyd állni fél órát, hogy levet eresszen.
  • Közben egy nagyobb lábasban olvaszd fel a zsírt, és lassú tűzön párold meg a lilahagymát.
  • Nyomkodd ki a káposztát, keverd össze a köménnyel, cukorral és az ecettel, majd tedd a lábasba. Lassú tűzön, 40 percig, gyakran kevergetve párold.
  •  

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek