"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2021.09.29.

A vadételek királynőjét a férfiak készítik a legjobban, mutatjuk a receptet

Ezt a fejedelmi ételt nem lehet csak úgy összerittyenteni, sokszor napokig készül rá az ember. A mennyei ízorgia titka a türelem, no meg a lelkesedés; a végeredmény pedig magáért beszél!

Valljuk be, igazán isteni vadast általában a férfiak főznek; no, nem mintha a nők nem értenének hozzá, de ehhez a komplex ízű, különleges ételhez rengeteg idő kell. Ahány ház, annyi vadas recept; de abban mindenki egyetért, hogy a főzést elsietni semmiképpen nem lehet. Ezért az asszonyok örülnek, ha a férfi nekidurálja magát, és fél napra beveszi magát a konyhába; és addig nem jön ki, míg el nem készült a tökéletes, fejedelmi lakoma. Őzhússal az igazi, vagy vadnyúllal; de, ha valaki totálisan idegenkedik ezektől a családban, akkor leginkább a marha jöhet szóba. Hiszen a jó vadas recept alapja a vadhús, és ehhez az ízhez a marha áll a legközelebb. Nem maradhatnak el az előkészítő munkálatok sem, vagyis a hús pácolása; utána pedig kezdődhet a maratoni főzés. Lássuk, mitől lesz olyan a vadas, amilyennek lennie kell!

A vadas zsemlegombóccal az igazi! Fotó: Szeder Gyuláné
(Fotó: Facebook, Vali konyhája és kertje)

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 50 dkg őzhús vagy marhabélszín (lehet felsál, hátszín vagy fehérpecsenye is)
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 db borókabogyó
  • szemes bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • 2 evőkanál ecet
  • ízlés szerint só
  • A sárgarépa különleges, édeskés ízt ad a mártásnak (Fotó: pixabay.com)

    A szószhoz:

  • 2 db sárgarépa
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dkg cukor
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál ecet
  • A zsemlegombóchoz:

  • 2 db zsemle
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • Az igazi vadas recept alapja a vadhús; de marhából készítve is mennyei (Fotó: pixabay.com)

    Elkészítés:

  • Alaposan hártyázd le a húst, majd vágd össze a hagymát, a zöldségeket vágd karikára. Kevés olajon dinszteld meg a hagymát, majd tedd rá a zöldségeket és a húst is. Öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven befedje. Ezután a fűszerekkel főzd puhára a húst, ami akár két óra hossza is lehet.
  • Ha a hús megpuhult, vedd ki, és tedd egy tálra. A zöldségeket vedd ki a főzőléből, és botmixerrel pürésítsd őket; ez lesz a szósz alapja. Add hozzá a lisztet, majd öntsd fel annyi húslével, hogy az állaga szószos legyen; majd forrald fel. Egy másik edényben karamellizáld a cukrot, és kevés vízzel felöntve add a szószhoz. Ezután jöhet a mustár, az ecet, a só, és ha kell, még egy kevés cukor, de tehetsz áfonyalekvárt is. Érdemes kóstolgatni a szószt ebben a fázisban.
  • Van, aki tésztával tálalja a vadast; de azért zsemlegombóccal az igazi! (Fotó: mindmegette.hu

  • A zsemlegombóchoz vágd apró kockákra a zsemléket, majd olajon pirítsd meg; ne legyen égett, épphogy aranybarnára süljön. Készíts közepesen sűrű nokedlitésztát a lisztből, tojásból, tejből és vízből; ha összeállt, add hozzá a pirított zsemlekockákat. Forralj sós vizet egy nagyobb lábasba; ebbe szaggasd evőkanállal a gombócokat. Ne legyenek túl nagyok, hogy alaposan átfőjenek.
  • Ha kész vagy, már csak a tálalás maradt, és az elismerés bezsebelése a családtól.
  •  

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek