RETRO RÁDIÓ

Ettől a hozzávalótól lesz isteni télen a pörkölt, a gulyás és a káposzta

Ettől a hozzávalótól lesz isteni télen a pörkölt, a gulyás és a káposzta
Létrehozva2021. 09. 07. 12:00

Nem hiányozhat a konyhából ez a klasszikus magyar hozzávaló; és most van itt az ideje, hogy elkészítsd télire. Boros Vali receptje elronthatatlan, mutatjuk!

Piros arany szinte minden háztartásban található, hiszen sokkal paprikásabb, gazdagabb íze lesz tőle a pörköltnek, gulyásnak, káposztának. Nélküle elképzelhetetlen egy jóféle magyaros étel; de nem muszáj mindig megvenned a boltban, sőt!

Piros arany nélkül is lehet pörköltet főzni, csak nem érdemes (Fotó: Pixabay.com)

Még érik a paradicsom, a piros húsú kápia paprika; ha van a kiskertedben, vagy találsz a piacon, érdemes befőznöd; hiszen a házi piros arany utánozhatatlanul finom! A szabolcsi csodaháziasszony, Boros Vali minden évben készít ebből a finomságból; és olyan tuti receptet mutatott, amit kezdők is bátran elkészíthetnek. Mutatjuk!

A szabolcsi háziasszony konyhájában minden ősszel elkészül a piros arany (Fotó: Boros Valéria/Facebook, Vali hagyományos konyhája)

Hozzávalók:

  • 2 kg érett, húsos kápia paprika
  • pár szem csípős paprika (ízlés szerint)
  • 4 közepes fej hagyma
  • 5 db friss paradicsom
  • 1,5 dl olaj
  • 1 evőkanál durva szemű só
  • Elkészítés:

  • Csumázd ki a paprikákat, alaposan tisztítsd meg őket, majd darabold durvára egy nagyobb lábasba. Add hozzá az olajat és a sót.
  • Darabold össze a hagymát és a paradicsomot, és add a paprikához. Ezután lassú tűzön, fedő nélkül alaposan főzd szét.
  • A házi piros arany készülhet pritamin paprikából is, de alapvetően kápiával az igazi (Fotó: Boros Valéria/Facebook, Vali hagyományos konyhája)

  • Ha megfőtt a paprika és a paradicsom, botmixerrel pürésítsd, majd főzd tovább. Ekkor már érdemes gyakran megkeverni, nehogy leégjen; és nem árt, ha teszel rá egy fedőt, ugyanis fröcsögni fog.
  • Le is passzírozhatod, ekkor sokkal krémesebb lesz az állaga. Ha elérte a massza a kívánt sűrűséget, forrón szedd csírátlanított üvegekbe, majd tedd szárazdunsztba. Másnap már mehet is a kamrapolcra.
  • Isteni íze lesz tőle a pörköltnek, gulyásnak; mindenki a receptre lesz kíváncsi (Fotó: Boros Valéria/Facebook, Vali hagyományos konyhája)

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.