Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2021.09.01.

Íme, az őszi sütik királynője: Fantasztikus almáspite-tortát készített a szabolcsi háziasszony

Új dimenzióba került a magyarok kedvenc almás süteménye. A látványa is pazar, de ahogy az illatos fahéjas-almás tölteléket rejtő omlós tészta elolvad a szádban, az egyenesen mennyei. Mutatjuk a receptet!

Berobbant az almaszezon, ilyenkor a legfinomabb ez az illatos, omlós sütemény! Baráthné Éva almáspite-torta receptje mindent visz idén: a látvány annyira mesés, hogy az emberben felmerül, kinek van szíve felvágni ezt a pompás süteményt? A látszat csal, az aprólékos díszítés ellenére sem bonyolult az almáspite-torta elkészítése, bátran vágj bele te is! Az biztos, hogy a család imádni fogja, és még azok is repetát követelnek majd, akik egyébként nincsenek odáig az almáért.

Fotó: Baráthné Éva

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • Fotó: Pixabay.com

    Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg tisztított alma – A szabolcsi jonatán a legfinomabb!
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 2 citrom leve
  • 1 db tojássárgája
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Szitáld át a lisztet, majd morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Add hozzá tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot, majd alaposan dolgozd össze a tésztát. Formázz belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót, és tedd őket a hűtőbe arra az időre, míg a töltelék elkészül és kihűl.
  • Reszeld le az almát, és locsold meg az egyik citrom levével. Hagyd állni egy kicsit, majd alaposan nyomkodd ki; de tegyél félre fél deci almalevet.
  • Fotó: Shutterstock

  • Egy nagyobb lábasban tedd fel a cukrot, és pirítsd közepes lángon aranybarnára. Add hozzá a kinyomkodott almát, majd öntsd rá a második citrom levét és add hozzá a fahéjat. A fél deci almalében keverd el csomómentesen a pudingport, majd add az almához. Éppen csak forgasd össze őket, majd vedd le a tűzről. Hagyd kihűlni.
  • Vedd elő a tésztát a hűtőből; a nagyobb cipót körülbelül 38 centis koronggá nyújtsd, és tedd egy pitesütőbe; igazítsd az oldalához a tésztát, hogy felvegye a formát. Szurkáld meg villával jó sűrűn az alját, és szórd rá a diót.
  • Fotó: Pixabay.com

  • Egyenletesen terítsd el rajta a kihűlt tölteléket. Ezután a kisebb tésztacipóból készíts két centis csíkokat; ezekkel rácsozd be a pite tetejét. Ekkor dekorálhatod is; Baráthné Éva sütikiszúróval és rácsozóval díszítette a pitetorta tetejét.
  • Fotó: Baráthné Éva

  • Kend meg a felvert tojássárgájával a pite tetejét, majd tedd 190 Celsius-fokos, előmelegített sütőbe. Körülbelül 45 perc alatt készül el; akkor jó, ha a tészta szép aranybarnára pirult. Ezután nincs más dolgod, mint tálalni, és bezsebelni az elismerést.
  • Fotó: Baráthné Éva

     

    origo.hu

    Sokak bánatára nem lehet ott az olimpián a szuperszexi orosz úszónő - galéria

    ripost.hu

    Olimpiai megnyitó, fotókon a magyar csapat érkezése

    borsonline.hu

    Felfedte az univerzum: 3 csillagjegy a múltban rekedt, ez az ő átkuk

    magyarnemzet.hu

    „Milák minden lépését megtervezte ebben a háborúban”

    ripost.hu

    Összeroppant a gyásztól Katus Attila

    vg.hu

    Párizs 2024: példátlan, ami a kínai úszókkal történik – ez már Amerikának is sok

    ripost.hu

    Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

    mindmegette.hu

    Ingyen jutott pisztáciához az Aldiban egy magyar vásárló, nem hiszed el, hogyan csinálta

    ripost.hu

    Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

    ripost.hu

    „Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

    ripost.hu

    Szándékosan fellibbent Tolvai Reni miniruhája - Forró fotó

    ripost.hu

    Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Cukkini fordítva: próbáld ki ezt az isteni sajtkrémes pitét

    FAZÉK

    Így készül a török lecsó, kóstold meg te is

    FAZÉK

    Tedd az uborkát a mosogatógépbe és nem bánod meg

    FAZÉK

    Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

    FAZÉK

    Ne dobd ki a dinnyehéjat, eszméletlen, mire jó

    FAZÉK

    Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

    FAZÉK

    Olcsó vacsora: Villámgyorsan elkészül az isteni krumpligombóc

    FAZÉK

    Megégett a pirospaprika a bográcsban? Így mentsd meg a pörköltet