"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2021.08.22.

Így mikrózzák a tojást a profik: 4 bombabiztos módszer

Sokan kacérkodnak az ötlettel, hogy ha idő híján vannak, a mikróban készítsék el a tojásreggelijüket. De, hogy ennek ne legyen katasztrófa a vége, ahhoz kell némi rafinéria...

A mikrohullámú sütő nem csupán az ételek melegítésére jó! Hogy mekkora áldás ez az eszköz, azt többnyire a férfiak értékelik, hiszen szeretnek gyorsan összedobni valamit a konyhában. Persze a nőknek is életmentő lehet, ha elromlik a tűzhely. Adja magát, hogy a reggeli is ott készüljön el; ám mikrózni a tojást nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnád. Szerencsésebb esetben az állaga lesz borzasztó, de, ha peches vagy, akkor akár rá is robbanhat az üvegre. Az internet tele van trükkökkel, hogyan készíthetsz tükörtojást, rántottát, de akár buggyantott tojást is; aki érti a módját, igencsak változatosan készítheti el a reggelijét. Bár az állaga és az íze kicsit más, mintha serpenyőben sütnéd, attól még hozza, amit egy tojásreggelinek kell: finom, és olyan tápláló, hogy délig biztosan nem leszel éhes. Mutatunk négy tuti receptet!

A kép illusztráció: ez az egyetlen mód, ahogyan nem lehet mikróban tojást készíteni. Fotó: Shutterstock

1. Egyszerű tükörtojás

Bár nem lesz olyan ropogós a széle, mint a serpenyőben sültnek, azért mikróban is készülhet tökéletes tojásreggeli. Fotó: Shutterstock

Ez a recept talán egyidős a mikrohullámú sütővel, nem véletlen, hogy ezt ismerik a legtöbben. Csak egy tányérra vagy sütőformára, és a tojásra van hozzá szükség. Olyan tányért kell választani, amin nem tud szétfolyni a tojás, a műanyag formákat pedig kimondottan úgy alakították ki, hogy egyben tartsák a tükörtojást. Vajazd ki a formát vagy tányért, aztán üsd rá a tojást. A sárgát óvatosan lyukaszd át, így nem fog felrobbanni. Fedd le a tányért egy másik tányérral; ezután 30 másodpercig kell mikrózni a tojást. Ha még nem elég jó, tedd vissza újabb fél percre. Bár nem olyan ropogós a széle, mint a serpenyőben sülté, attól még élvezhető a végeredmény.

2. Bögrés tojásrántotta

Pár perc alatt kész a bögrés rántotta, és a végtelenségig variálható. Fotó: Shutterstock

Fogj egy nagyobb bögrét, üsd bele a tojásokat, sózd meg őket, majd verd fel úgy, ahogy egyébként is tennéd a rántottához. Tehetsz bele bacont, sajtot, zöldségeket is; de úgy az igazi, ha van néhány virslikarika a tetején. Tedd be a mikróba, és a legnagyobb fokozaton két percig süsd; közben kétszer keverd meg. Ha két perc után még nem vagy vele elégedett, tedd vissza még fél percre. Ha elkészült, fogyasztás előtt pihentesd egy-két percig.

3. Sonkás tükörtojás

Müzlis tálban készül a sajttal és sonkával felturbózott tükörtojás. Fotó: Shutterstock

Laktató és ütős reggelit készíthetsz tojásból és sonkából egy müzlistálban. Vágj csíkokra 5 deka keménysajtot, keverj hozzá csíkokra vágott gépsonkát, és az egész tetejére üss rá egy tojást. Lyukaszd ki óvatosan a tojás sárgáját, majd tedd a tálat a mikróba két percre. Ha kész van, pár percet hagyd hűlni; addig pont elkészül hozzá a pirítós kenyér.

4. Buggyantott tojás

A mikrós buggyantott tojás is pirítóssal az igazi. Fotó: Shutterstock

Fogj egy hőálló tálat vagy bögrét, öntsd fel félig vízzel, és törj bele egy tojást. Arra figyelj, hogy a víz ellepje a tojást. Fedd le egy tállal vagy tányérral, majd tedd be az egészet a mikróba. 40-60 másodperc után vedd ki; a tojás fehérje kész, belül a sárgája pedig folyós. Pirítóssal isteni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek