Létrehozva: 2021.08.28.

Tele vagy koktélparadicsommal? Így tudod eltenni télire, isteni ez a trükk

Fantasztikusan megy a reggelihez vagy salátákhoz, és ez az apró szemű paradicsom igencsak bőtermő. Ha nem tudod, mit kezdj a rengeteg terméssel, adunk néhány ötletet...

Alaposan meghálálja a gondoskodást ez a paradicsomfajta, nem csoda, hogy szinte minden kiskertben megtalálható. Az apró szemű bogyók sokkal erősebb ízűek, mint a nagyok, nem csoda, hogy nélkülük nincs nyáron reggeli. Ám sokszor annyira bőséges a termés, hogy nem fogy el; de szerencsére tökéletesen elkészíthető a koktélparadicsom télire. Mutatjuk, hogyan tudod megőrizni a nyári ízeket a téli hónapokra!

Fotó: Pixabay.com

1. Fagyaszd le őket

Fotó: Shutterstock

A legtöbbször így kerül eltevésre a koktélparadicsom télire, és nem véletlen: így ugyanis csak elő kell venni egy-két szemet a zacskóból, és beletenni az ételbe. Érdemes tálcán betenni őket a mélyhűtőbe, és ha tökéletesen megfagyott, csak akkor zacskóba pakolni; így ugyanis elő tudsz majd venni annyit, amennyire éppen szükséged van, hiszen nem tapadnak össze. Van, aki darabolva, mások passzírozva fagyasztják, de, ha épek a szemek, akkor lehet egyben is. Bármelyik megoldás mellett döntesz, arra figyelj, hogy mindig fagyottan tedd az ételbe főzéskor; így ugyanis olyan marad az állaga, mintha frisset használtál volna.

2. Készíts belőle savanyúságot

Fotó: Pixabay

Bizony, nem csupán a zöldparadicsomból készülhet isteni savanyú, érett koktélparadicsom is kerülhet a kamrapolcra. Alaposan mosd meg az egészséges, érett bogyókat, majd pakold őket csírátlanított befőttes üvegbe. Majd adj hozzá üvegenként 2-3 gerezd fokhagymát, és egy szál kaprot. Tartósítószeres savanyúság-felöntőlével öntsd fel, és már mehet is a kamrapolcra. Pikáns íze miatt sültekhez isteni savanyúság lesz.

3. Süsd meg

Fotó: Pixabay.com

A másik közkedvelt módszer a háziasszonyok között a sütés: vágd félbe vagy karikákra a paradicsomokat, tedd őket tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást, majd tegyél rá sót, egy kevés cukrot, fokhagymát, balzsamecetet, kakukkfüvet és olívaolajat. 120 Celsius fokos sütőben 2-3 órán át süsd, míg meg nem ráncosodik. A forró paradicsomot tedd csírátlanított üvegekbe, tegyél a tetejére egy kevés olajat, és mehet a szárazdunsztba. Levest, paradicsomszószt készíthetsz belőle télen.

4. Főzd be

Fotó: Ripost

Tulajdonképpen a koktélparadicsomból minden készíthető, ami a nagyobb tásaiból, csak egy fokkal macerásabb a munka. Ugyanúgy lehet belőle ketchup, paradicsomlé, sűrített paradicsom, pizzaszóz, bolognai szósz. Mivel egyesével lehúzni a héjukat embertelen munka lenne, ezért héjastul tedd fel főni; és, ha megfőtt a paradicsom, passzírozd át a masszát. Ezután bármit készíthetsz belőle.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megtörten ismerte be a norvégok szövetségi kapitánya, hogy az egész női vb csalás

origo.hu

Kiderült, miért szakított a Nagy Ő és választottja

borsonline.hu

Lebukott! Kiderült, egy párt alkot-e Hunyadi Donatella és táncpartnere

vg.hu

Botrány a debreceni akkugyárnál, bezárt a magyar kiskereskedelem egyik zászlóshajó boltja, hétszáz forinttal dráguló dohánytermékek – ezeken a híreken döbbentünk meg januárban

ripost.hu

Kiakadtak Meghan Markle és Harry herceg szomszédai, költözésre szólították fel őket

hirtv.hu

Szijjártó: Magyarország és Csád több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programot indít

origo.hu

Fontos bejelentést hozott G.w.M - itt vannak a részletek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. december 7.: A Vízöntő fut az idővel, a Halak meglepő felismerést tesz

mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

life.hu

PMS-barát ételek, azaz mit fogyasszunk és mit ne a menstruáció előtti napokban?

lapcentrum.hu

Vásároljon most egy éves Mandiner előfizetést és fél évet mi állunk!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Citromos fokhagyma krémleves az idei tél új sztárja

FAZÉK

3 különböző ízvilág: készíts tepsis burgonyát

FAZÉK

Ez az igazi töltött káposzta 5 titka

FAZÉK

Nagyanyáink módszere verhetetlen: Íme, az igazi tyúkhúsleves 5 titka

FAZÉK

Ehető koszorú: idén ez lesz a legtrendibb előétel a karácsonyi asztalon

FAZÉK

Nem reped és nem lesz száraz: íme a tökéletes bejgli titka

FAZÉK

Soha többé nem lesz csomós a rántás, ha így készíted

FAZÉK

Ezt tedd margarin helyett a bejgli tésztájába, nagyanyáink is erre esküdtek