RETRO RÁDIÓ

Tele vagy koktélparadicsommal? Így tudod eltenni télire, isteni ez a trükk

Tele vagy koktélparadicsommal? Így tudod eltenni télire, isteni ez a trükk
Létrehozva2021. 08. 28. 11:20

Fantasztikusan megy a reggelihez vagy salátákhoz, és ez az apró szemű paradicsom igencsak bőtermő. Ha nem tudod, mit kezdj a rengeteg terméssel, adunk néhány ötletet...

Alaposan meghálálja a gondoskodást ez a paradicsomfajta, nem csoda, hogy szinte minden kiskertben megtalálható. Az apró szemű bogyók sokkal erősebb ízűek, mint a nagyok, nem csoda, hogy nélkülük nincs nyáron reggeli. Ám sokszor annyira bőséges a termés, hogy nem fogy el; de szerencsére tökéletesen elkészíthető a koktélparadicsom télire. Mutatjuk, hogyan tudod megőrizni a nyári ízeket a téli hónapokra!

Fotó: Pixabay.com

1. Fagyaszd le őket

Fotó: Shutterstock

A legtöbbször így kerül eltevésre a koktélparadicsom télire, és nem véletlen: így ugyanis csak elő kell venni egy-két szemet a zacskóból, és beletenni az ételbe. Érdemes tálcán betenni őket a mélyhűtőbe, és ha tökéletesen megfagyott, csak akkor zacskóba pakolni; így ugyanis elő tudsz majd venni annyit, amennyire éppen szükséged van, hiszen nem tapadnak össze. Van, aki darabolva, mások passzírozva fagyasztják, de, ha épek a szemek, akkor lehet egyben is. Bármelyik megoldás mellett döntesz, arra figyelj, hogy mindig fagyottan tedd az ételbe főzéskor; így ugyanis olyan marad az állaga, mintha frisset használtál volna.

2. Készíts belőle savanyúságot

Fotó: Pixabay

Bizony, nem csupán a zöldparadicsomból készülhet isteni savanyú, érett koktélparadicsom is kerülhet a kamrapolcra. Alaposan mosd meg az egészséges, érett bogyókat, majd pakold őket csírátlanított befőttes üvegbe. Majd adj hozzá üvegenként 2-3 gerezd fokhagymát, és egy szál kaprot. Tartósítószeres savanyúság-felöntőlével öntsd fel, és már mehet is a kamrapolcra. Pikáns íze miatt sültekhez isteni savanyúság lesz.

3. Süsd meg

Fotó: Pixabay.com

A másik közkedvelt módszer a háziasszonyok között a sütés: vágd félbe vagy karikákra a paradicsomokat, tedd őket tepsibe úgy, hogy ne fedjék egymást, majd tegyél rá sót, egy kevés cukrot, fokhagymát, balzsamecetet, kakukkfüvet és olívaolajat. 120 Celsius fokos sütőben 2-3 órán át süsd, míg meg nem ráncosodik. A forró paradicsomot tedd csírátlanított üvegekbe, tegyél a tetejére egy kevés olajat, és mehet a szárazdunsztba. Levest, paradicsomszószt készíthetsz belőle télen.

4. Főzd be

Fotó: Ripost

Tulajdonképpen a koktélparadicsomból minden készíthető, ami a nagyobb tásaiból, csak egy fokkal macerásabb a munka. Ugyanúgy lehet belőle ketchup, paradicsomlé, sűrített paradicsom, pizzaszóz, bolognai szósz. Mivel egyesével lehúzni a héjukat embertelen munka lenne, ezért héjastul tedd fel főni; és, ha megfőtt a paradicsom, passzírozd át a masszát. Ezután bármit készíthetsz belőle.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.