Létrehozva: 2021.08.08.

Soha többé ne dobd ki a hullott almát, hihetetlen, mit készíthetsz belőle

Kezd érni az alma, de a fákról már most sok gyümölcs hullik le. Ha eddig mindig a komposztra dobtad őket, többet ne tedd: mutatunk egy sokkal jobb és egészségesebb ötletet!

Egyre többen kíváncsiak rá, hogyan készíthető el az almaecet házilag, hiszen ez az egészséges finomság egy háztartásból sem hiányozhat. Vannak, akik kimondottan csodaszerként emlegetik, hiszen mindent koncentráltan tartalmaz, amit az alma is: pektin, béta-karotin, kálium, enzimek és aminosavak. Zsírégető hatása jól ismert a diétázók között, ahogyan az is köztudott, hogy mézzel keverve enyhíti az ízületi gyulladásokat. Serkenti az anyagcserét, ezért kiváló méregtelenítő, ráadásul jó hatással van a bőr egészségére is. De nem csak emiatt érdemes készítened, hanem azért is, mert így hasznát tudod venni a fa alatti hullott almának. Bár az almaecet készítése házilag kicsit hosszadalmas, de a végeredmény miatt abszolút megéri: hiszen nem csupán olcsóbb, de finomabb is, mint a bolti. Mutatjuk, hogyan csináld!

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg méz vagy cukor
  • 2 liter víz
  • Egy ötliteres befőttesüveg vagy egy vödör
  • Fotó: Shutterstock

    Elkészítés:

  • Az almákat alaposan tisztítsd meg, a rossz részeket vágd ki; ezek nem kerülhetnek az ecetbe. Héjastul, csutkástul vágd össze őket minél kisebbre.
  • Tedd a feldarabolt almát az ötliteres üvegbe, majd öntsd rá a mézet vagy a cukrot. Ezután forrald fel a vizet, majd hűtsd vissza. Ha ezzel megvagy, öntsd a vizet az üvegbe.
  • Fotó: Shutterstock

  • Ezután nincs más dolgod, mint egy gézdarabbal vagy vászonruhával lezárni az üveget, és meleg, árnyékos helyre tenni; az ideális a 25 Celsius fok. A ruhára azért van szükség, mert az erjedés alatt ellepnék a muslicák az üveget. Olyan helyet válassz, ahol jó a szellőzés, mert az erjedés alatt kellemetlen szagok keletkezhetnek.
  • Három hétig érleld az almaecetet; közben naponta kavard meg egy fakanállal. Ha letelt az idő, szűrd le alaposan a levet, majd töltsd vissza az üvegbe, és kösd le újra; ezután hűvös helyen érleld néhány hétig. Pár nappal a leszűrés után fehér, kocsonyás réteg keletkezik a tetején; ez teljesen természetes, ez az úgynevezett ecetágy.
  • 2-3 hét után fejtsd le az ecetet: told félre az ecetágyat, és egy vékony csövet vezess az üvegbe. Tegyél egy üres edényt valamivel alacsonyabbra, mint a befőttes üveg van, majd szívd meg a csövet, és hagyd, hogy a folyadék átcsorogjon az edénybe. Ezután töltsd üvegekbe, zárd le, és tedd hűvös helyre.
  • Az ecetágyat ne dobd ki; a következő adag almaecethez újra felhasználhatod.
  • Fotó: 123rf

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

    origo.hu

    Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

    borsonline.hu

    Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

    hirtv.hu

    Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

    ripost.hu

    Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

    hirtv.hu

    Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

    origo.hu

    Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

    travelo.hu

    Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

    ripost.hu

    Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

    FAZÉK

    Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

    FAZÉK

    Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

    FAZÉK

    Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet