A gyömbér valóságos csodaszer, az emésztési zavaroktól a nátháig mindenre jó hatással van. Viszont nem csak ételeket ízesíthetsz vele, hanem gyógyító italokat is, melyek minden gyulladást azonnal felszámolnak.
A gyömbér rendkívül sokoldalú gyógyító fűszernövény: javítja az emésztést, frissíti a leheletet, segít a náthán, a hányingeren, és a szív, valamint az erek egészségét is védi. Gyulladáscsökkentő hatását több kutatás is igazolja. Ez a gyógyhatás a gyömbérben található gingerol nevű vegyületnek köszönhető, amely nem csak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns tulajdonságairól is ismert.
Nem csak finom, gyógyít is! Fotó: Pixabay.com
A gyömbér nem csak a fűszeres ételek egyik legfinomabb ízesítője, hanem meleg italok alapanyaga is lehet. Íme, a legjobb receptek, ha ezeket kortyolgatod, akár a betegségeket is elkerülheted. Még a meleg nyári reggeleken is felfrissítenek: a trópusi országokban tudják, hogy a meleg ital kortyolgatása javítja a szervezet hőtűrő képességét.
Gyömbértea
Gyömbértea Fotó: Pixabay.com
Hozzávalók:
1 kiskanál friss, reszelt gyömbér
1 csésze forró víz
méz az ízesítéshez (elhagyható)
Így készítsd el:
Öntsd le a reszelt gyömbért a forró vízzel, hagyd állni 4-5 percig, majd szűrd le. Ízlés szerint édesítsd mézzel, és ha iható hőmérsékletűre hűlt, máris fogyaszthatod. de jeges teaként is fogyaszthatod.
Ha még izgalmasabb ízt szeretnél, adj hozzá egy-két teáskanál citrom- vagy lime-levet.
A gyömbérsziruphoz forrald össze a vizet, a cukrot és a gyömbért. Kevergesd, amíg a cukor feloldódik, majd vedd lejjebb a lángot, és lassú tűzön főzd 45 percig. Végül szűrd le, és egy üvegben tedd félre. A hűtőben akár egy hónapig is eltarthatod.
A gyömbér lattéhoz melegítsd fel a tejet egy kis lábasban, vagy a mikróban. Adj hozzá 1-2 teáskanál gyömbérszirupot, ízlés szerint. A tetejére szórj őrölt gyömbért, vagy fahéjat.
Melegítő gyömbéres elixír
Melegítő gyömbéres elixír Fotó: Pixabay.com
Hozzávalók:
2 evőkanál friss, reszelt gyömbér
evőkanál kurkuma
4 csésze víz
A tálaláshoz:
Fél csésze tej vagy mandulatej
1 teáskanál méz
1 teáskanál vaj
egy csipet só
Így készítsd el:
A gyömbért és a kurkumát forrald fel a vízzel, majd lassú tűzön főzd 15-20 percig, végül szűrd le.
Ebből az erős teából 2 csészényit turmixolj össze fél csésze tejjel vagy mandulatejjel, a vajjal, a mézzel és a csipet sóval. A kész, forró, krémes italt töltsd egy csészébe, és máris fogyaszthatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.