tóth gabi
Tévedés lenne azt hinni, hogy ez a frissítő ital egy sima tejeskávé behűtve! A krémes jegeskávé a végtelenségig variálható, de egy biztos: habosan a legfinomabb! Mutatjuk a receptet.
A krémes jegeskávé nem csupán a kávézók teraszán frissíthet fel: ezt a hűsítő italt bármikor elkészítheted otthon is. Ráadásul végtelen a variációk száma: van, aki csak kávét, cukrot és jeget használ, készítheted tejszínesen is, kerülhet hab a tetejére, meg lehet bolondítani egy kis fagyival is. De akármelyik változatot is készíted, pár alap dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ne egy felhígított, vízízű kávé legyen. Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes jegeskávé.
Legyen jó az alapanyag
Olyan kávéfajtát válassz, ami hidegen sem túlságosan keserű. Fontos, hogy mindig frissen főzött kávéból készüljön, a tegnapi maradékot használva borzalmas csalódás lesz a végeredmény.
Először a jég kerüljön a pohárba
Ha van a turmixgépeden jégtörő funkció, akkor a jégkockákat törd szét vele; ettől könnyű, krémes lesz a jegeskávé. Ha sékert használsz, addig rázd a jégkockákat, amíg kopognak; így tökéletes jégkását fogsz kapni. Mindig először a jeget tedd a pohárba, ugyanis ha előbb kerül bele a meleg kávé, sokkal gyorsabban olvadnak a jégdarabok, és híg lesz a végeredmény.
Se túl forró, se túl hideg ne legyen a kávé
Logikusnak tűnhet, hogy megvárd, míg teljesen kihűl a kávé, és úgy készíts belőle jegeskávét, ám így pont a lényegtől fosztanád meg magadat. Ennek az italnak ugyanis az adja a különlegességét, hogy a meleg és a hideg találkozásából keletkező hősokk megváltoztatja a kávé ízét. De ez nem jelenti azt, hogy tűzforró állapotában add a kávét a jéghez: érdemes két pohár segítségével, átöntögetve kihűteni annyira, hogy kellemesen meleg maradjon. Így tovább megmarad a turmixolás után keletkezett jégkása, hiszen a forró kávé gyorsan elolvasztaná.
Tejszín és cukor a habosításhoz
Az igazán habos élményt nem csupán a darált jég nyújtja: ha tejet teszel hozzá, a megadott mennyiség fele legyen inkább tejszín, és egy csipet cukrot is adj hozzá, hogy jó habos legyen. Ha teszel hozzá vaníliafagyit, akkor igazán testes lesz ez a hűsítő ital. Tetejére tejszínhabot nyomni pedig egyáltalán nem bűn!