RETRO RÁDIÓ

Így lesz biztosan krémes és habos a jegeskávéd, eszméletlen ez a trükk

Így lesz biztosan krémes és habos a jegeskávéd, eszméletlen ez a trükk
Létrehozva2021. 06. 28. 11:04

Tévedés lenne azt hinni, hogy ez a frissítő ital egy sima tejeskávé behűtve! A krémes jegeskávé a végtelenségig variálható, de egy biztos: habosan a legfinomabb! Mutatjuk a receptet.

A krémes jegeskávé nem csupán a kávézók teraszán frissíthet fel: ezt a hűsítő italt bármikor elkészítheted otthon is. Ráadásul végtelen a variációk száma: van, aki csak kávét, cukrot és jeget használ, készítheted tejszínesen is, kerülhet hab a tetejére, meg lehet bolondítani egy kis fagyival is. De akármelyik változatot is készíted, pár alap dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ne egy felhígított, vízízű kávé legyen. Mutatjuk, hogyan készül a tökéletes jegeskávé.

Fotó: Pixabay.com

Legyen jó az alapanyag

Fotó: pixabay.com

Olyan kávéfajtát válassz, ami hidegen sem túlságosan keserű. Fontos, hogy mindig frissen főzött kávéból készüljön, a tegnapi maradékot használva borzalmas csalódás lesz a végeredmény.

Először a jég kerüljön a pohárba

Fotó: Pexels.com

Ha van a turmixgépeden jégtörő funkció, akkor a jégkockákat törd szét vele; ettől könnyű, krémes lesz a jegeskávé. Ha sékert használsz, addig rázd a jégkockákat, amíg kopognak; így tökéletes jégkását fogsz kapni. Mindig először a jeget tedd a pohárba, ugyanis ha előbb kerül bele a meleg kávé, sokkal gyorsabban olvadnak a jégdarabok, és híg lesz a végeredmény.

Se túl forró, se túl hideg ne legyen a kávé

Fotó: pixabay.com

Logikusnak tűnhet, hogy megvárd, míg teljesen kihűl a kávé, és úgy készíts belőle jegeskávét, ám így pont a lényegtől fosztanád meg magadat. Ennek az italnak ugyanis az adja a különlegességét, hogy a meleg és a hideg találkozásából keletkező hősokk megváltoztatja a kávé ízét. De ez nem jelenti azt, hogy tűzforró állapotában add a kávét a jéghez: érdemes két pohár segítségével, átöntögetve kihűteni annyira, hogy kellemesen meleg maradjon. Így tovább megmarad a turmixolás után keletkezett jégkása, hiszen a forró kávé gyorsan elolvasztaná.

Tejszín és cukor a habosításhoz

Fotó: Pixabay.com

Az igazán habos élményt nem csupán a darált jég nyújtja: ha tejet teszel hozzá, a megadott mennyiség fele legyen inkább tejszín, és egy csipet cukrot is adj hozzá, hogy jó habos legyen. Ha teszel hozzá vaníliafagyit, akkor igazán testes lesz ez a hűsítő ital. Tetejére tejszínhabot nyomni pedig egyáltalán nem bűn!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.