FAZÉK

Ezt a kávét válaszd reggel, utána lazán végigtolod az egész napot

Emberek milliói képtelenek elindítani a napot egy jó erős fekete nélkül; de vajon melyik a leghatásosabb kávé a sokféle közül? Egy kutatócsoport alaposan körbejárta a témát, és meglepő választ adtak a kérdésre...
címkék:
  • Szerző:

Ha te is azok közé tartozol, akik felébredni is képtelenek a reggeli koffeinadag nélkül, akkor biztosan elgondolkodtál már azon, melyik lehet vajon a leghatásosabb kávé. Hiszen ezt a frissítő fekete italt rengeteg variációban ihatod, kezdve az eszpresszótól egészen a habos-krémes, jéghideg csodákig. Nemcsak a koffein miatt fontos a reggeli kávé, sokaknak valóságos szertartássá vált az a tíz-tizenöt perc, amíg csendben elszürcsölik forró italukat a teraszon, és közben átgondolják a napjukat. A BrewSmartly.com kutatói átfogó felmérést készítettek arról, melyik lehet a leghatásosabb kávé mind közül; hiszen szertartás ide vagy oda, a kávéimádók nem csupán felébredni szeretnének tőle, hanem egész napon át tartó hatást is várnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávéfőző 01

Fotó: Pixabay.com

A 4250 fővel készült felmérés során megkérték a résztvevőket, hogy végezzenek el a reggeli kávé előtt és után is néhány rövid feladatot, határidőre. Azt is meghatározták, milyen kávét igyanak; így a feladatsor kiértékelésekor pontos képet kaptak arról, melyik fekete után dolgozott leghatékonyabban az agy. Ki is derült, hogy melyik kávé serkenti a legjobban az agyműködést: az eszpresszó 80 százalékkal növelte a résztvevők teljesítményét. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kávé előtt általában a tíz feladatból ötöt tudtak megcsinálni a részvevők, a kávé után pedig kilencet.

Kávé 02

Fotó: Pixabay.com

A második helyen a hagyományos, kis adag feketekávé végzett 75 százalékos teljesítménynövekedéssel, a harmadik helyen pedig a jeges kávé 67 százalékkal. Meglepő módon a koffeinmentes kávé is hatásosnak bizonyult, a résztvevők teljesítményét 50 százalékkal dobta meg – ami majdnem annyi, mint a latte vagy a macchiato hatása. Ez az eredmény azt is jelenti, hogy igenis számít a reggeli ébresztő szertartás, hiszen a kávé koffein nélkül is beindítja az agyat.

Kávé 01

Fotó: Pixabay.com

Nem meglepő módon az ír kávé borzasztó rosszul szerepelt, már ami a munka hatékonyságát illeti: azok a résztvevők, akik ilyet ittak, mindössze 17 százalékkal több feladatot végeztek el, ami nem meglepő, tekintve, hogy ebben a feketében tekintélyes mennyiségű ír whisky is van. Mindenki kedvence, a capuccino és a tejes hosszú kávé is gyengén muzsikált: 17-25 százalékot dobott a teljesítményen; úgy látszik, a nagyobb mennyiségű tej nem segít felpörgetni a koncentrálóképességet. Tehát ha igazán produktív akarsz lenni egész nap, érdemes a lehető legkevésbé felturbózott kávét fogyasztani reggel.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?