tóth gabi
Dinnyeimádóknak kötelező kipróbálnia ezt az ízletes lekvárt.
Jó hír a dinnyeimádóknak, hogy nem csak nyáron, hanem télen is van lehetőségük arra, hogy megízleljék a görögdinnyét, ugyanis a zöld héjból meglepő módon ízletes lekvárt lehet főzni. Így a dinnye szinte semmilyen része sem vész kárba, és igazi különlegesség lesz télen és tavasszal is a dinnyelekvár, amíg újra megérkezik a dinnyeszezon.
Ezt az isteni csemegét nagyon egyszerű elkészíteni, kezdők is nyugodtan nekiláthatnak. A lekvárt citrommal, fahéjjal, szegfűszeggel vagy akár mentalevéllel is megbolondíthatod, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Hozzávalók:
1 kg görögdinnyehéj
30 dkg cukor
1 csomag vanilincukor
1 db citrom
ízlés szerint egy kis fahéj is mehet bele
A külső zöld részt hámozd le a héjról, majd a fehér részt vágd fel apró kockákra. Ízletesebb lesz a lekvár, ha egy kevés piros görögdinnye hús is marad a héjon. Öntsd rá az összes cukrot, keverd el vele, és hagyd egy éjszakán át állni a főzőedényben.
Másnap tedd fel a lecukrozott dinnye héját főzni, és add hozzá a citrom levét és lereszelt héját, az egy csomag vanilincukrot és ízlés szerint egy kis fahéjat.
Fedő alatt főzd addig, amíg megfelelőnek találod az állagát. Kb. 2 óra múlva vedd le róla a fedőt, hogy a lekvár besűrűsödhessen. Ha nem szeretnéd, hogy darabos legyen a lekvárod, nyugodtan leturmixolhatod, és a végén egy kis dzsemfixet is adhatsz hozzá, hogy jobban elálljon télire.
Még forrón töltsd a dinnyelekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.
Ezzel a módszerrel gyönyörűen eláll a dinnyelekvár hónapokig, így akár télen is élvezheted ezt az isteni nyári csemegét. A kész lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes lesz.