tóth gabi
Azt hiszed, már mindent láttál, ami kávé? Az egyik legkülönlegesebb változatot még biztosan nem kóstoltad! Íme, a norvég tojásos kávé!
Az északi országokban, Svédországban és Norvégiában a kávészünet szent dolog. Naponta többször is leteszik a munkát, hogy megigyanak egy nagy bögre kávét, süteményt ropogtassanak hozzá, és persze kicsit kikapcsolódjanak. De vajon milyen arrafelé a legnépszerűbb kávé?
Hallottál már a tojásos kávéról? Elismerjük, kicsit meredeken hangzik, viszont nagyon finom, selymes ízű, és tápláló is. A tojás még a gyenge minőségű őrölt kávé savasságát is képes csökkenteni, miközben növeli a kész ital tápanyagtartalmát. Eredetileg épp az volt a recept célja, hogy az olcsó kávékat is ihatóvá varázsolja, így segítsen spórolni. De azóta kiderült, hogy minden fajta őrölt kávé finomabb, ha főzés előtt tojással keverik össze. A tojásos kávé kedvelői épp azért kedvelik ezt az italt, mert bár a híg, amerikai típusú kávék hagyományait követi, mégsem vízízű, ugyanakkor nem annyira savas, erős, mint a mi olaszosan főzött eszpresszóink. Bármilyen ízesítéssel, tejjel, tejszínnel iható, lassabban emeli, viszont hosszabban fenntartja az energiaszintet, mint az erős presszókávé. Ráadásul még az érzékeny gyomrúak számára sem okoz panaszokat, vagyis reggeli italnak is remekül beválik.
Elkészíteni sem túl nehéz, ha ki szeretnéd próbálni. Az őrölt kávé mellé egyszerűen egy tojást kevernek a norvég baristák, és így főznek belőle forró italt. A kész kávét leszűrik, hogy megszabaduljanak az alján összegyűlt tojásos keveréktől. A tojás azonban maga is szűrőként működik, hiszen magához köti a kávészemcséket, vagyis sokszor elég csak leönteni a tetejéről a kész kávéitalt. Máris mutatjuk a receptet.
Hozzávalók:
Így készítsd el: