RETRO RÁDIÓ

Ez az igazság a csirkehússal kapcsolatban, így kell megmosni

Ez az igazság a csirkehússal kapcsolatban, így kell megmosni
Létrehozva2021. 05. 01. 10:00

Örök vita a háziasszonyok között, valójában nem is tudnak megegyezni a kérdésben. Most a tudomány is megszólalt az ügyben, és olyasmi derült ki, amire kevesen számítottak.

Sokak számára alap megmosni a húst sütés előtt, és elborzadva figyelik, ha valaki egyenesen kiveszi a zacskóból, és úgy teszi a sütőbe. A mosáspártiak szerint ugyanis így tele lehet kórokozókkal, ráadásul ki tudja, ki fogdosta össze, mielőtt eladták; és az sem mellékes, hogy ha vér- vagy egyéb szennyeződés van rajta, akkor az bekerül az ételbe. Ha te is azok közé tartozol, akik sütés-főzés előtt egyből a csap alá dugják a húst, akkor van egy rossz hírünk: egy új elmélet szerint egyáltalán nem kell megmosni a húst, sőt, egyenesen nem javallott.

Fotó: Pixabay.com

Az USA élelmiszerbiztonsági hivatala egy kutatás után kiadta az ajánlást, miszerint sokkal higiénikusabb, ha nem mossuk meg a nyers húst; ugyanis a felületén lévő baktériumokkal könnyen telefröcskölhetjük a konyhát. A mosogatóban ezek aztán szépen el is szaporodnak, és később okozhatnak akár megbetegedéseket is. Amitől a nyers hús kapcsán félünk, a szalmonella vagy az E.coli a száradó, tiszta edényekre is rákerülhet, de akár a csempére, mosogatószivacsra is. A kutatás során kiderült, hogy ezek a kórokozók akár három méteres körzetben is beteríthetik az apró vízcseppeken utazva a konyhát; ami sokkal rosszabb, mintha a hús felületén maradnának.

Fotó: Pixabay

Ugyanis ha nem mossuk meg a húst, csak simán betesszük a sütőbe vagy a fazékba, ezek a kórokozók a hőkezelés miatt biztosan elpusztulnak; emiatt is érdemes magas hőmérsékleten sütni a húsféléket. A darált hús belseje például jó, ha eléri a 71 Celsius fokot, a csirke és a pulyka a 74-et, míg a sertéshúsnál a 62 Celsius fok a biztonságos hőfok. De mi legyen akkor, ha nem lehet betenni a húst egyenesen a sütőbe, mert például tollak, vér, vagy csontszilánkok vannak rajta?

Megfelelő hőkezelés után a kórokozók elpusztulnak, így felesleges megmosni a húst. Fotó: Pixabay.com

Ilyenkor érdemes nagyon körültekintően nekifogni a mosásnak, például mindent elpakolni a mosogató környékéről. A kisebb húsokat tálban öblítsük le, a vizet pedig óvatosan öntsük a lefolyóba. Nagyobb húsoknál érdemes feltölteni a mosogatót, és csak nagyon vékonyan, lassan ereszteni rá a vizet, hogy semmiképpen ne legyen fröccsenés. A mosogató környékét párnázzuk ki papírtörlőkkel, amiket a művelet után dobjunk ki; utána pedig nem árt a csap környékét alaposan fertőtleníteni.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.