Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2021.03.12.

Ezt műveli a piskótával a szódabikarbóna, eszméletlen ez a trükk

A legtöbb háziasszony számára igazi konyhai kihívás a piskóta; hiszen ez a sütemény nagyon kényes, nehéz tökéletesre készíteni. Ebben nyújt óriási segítséget a szódabikarbóna, döbbenetes az eredmény!

A jó piskóta könnyű, levegős, omlós, és sokáig friss marad. A legtöbb háziasszony félve áll neki a kényes süteménynek, hiszen pillanatok alatt összeeshet. Tudták ezt már nagyanyáink is, akik soha nem használtak hozzá sütőport: helyette a jó öreg szódabikarbónát vetették be.

A tökéletes piskóta szódabikarbónával készül! Fotó: Pixabay.com

Aki készített már piskótát szódabikarbónával, az tudja, hogy ettől a csodaszertől a tészta nagyon sokáig friss marad, nem szárad ki úgy, mint a sütőporral készített változat. Ugyanis a szódabikarbóna hatására a tészta sokáig megőrzi a nedvességtartalmát. Ma már szinte mindent sütőporral készítünk, hiszen kényelmes a használata; de azt kevesen tudják, hogy ez a lúgos hatású szódabikarbóna mellett savas összetevőket is tartalmaz. Utóbbiak azért kerültek bele, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna buborékosító folyamatait. Az eredmény: a túlfújódott tészta összeesik, és hamarabb ki is szárad.

A sütőporral készült piskóta sokkal hamarabb kiszárad. Fotó: Pixabay.com

Érdemes tehát szódabikarbónát használni helyette, méghozzá ezzel a trükkel: mindig keverj egy kevés joghurtot a tésztához, ugyanis ennek az enyhe savai beindítják a gázképződési folyamatokat, és a sütés során lassan, megbízhatóan fújódik fel a tészta, és a piskóta kihűlés után se zuhan össze. Tortákhoz például kifejezetten ajánlott így készíteni a tésztát.

Fotó: Pixabay.com

Ha tökéletesre akarod, tegyél hozzá némi zsiradékot is, például lágyítsd vajjal a tésztát. Így ugyanis nem lesz porózus a piskóta állaga, mint akkor, ha sütőport használsz. Tehát a tökéletes piskóta titka a szódabikarbóna, a joghurt és a vaj triója.

Így készül a tökéletes piskóta!

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • fél bögre cukor
  • 4 tojás
  • 1 pohár joghurt
  • 10 dkg vaj
  • másfél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 170 fokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
  • Dolgozd össze habverővel a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot.
  • Add hozzá a joghurtot, a citrom reszelt héját, és folytasd a keverést. A liszttel keverd el a szódabikarbónát és a sót, és kisebb adagonként add a tésztához. Legalább 3 percig keverd a masszát.
  • Öntsd a tésztát a tepsibe, és simítsd el. Ezután tedd a sütit a sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd készre.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek