Szeretnéd, ha otthon is olyan ropogósra sülne a sült krumpli mint a gyorséttermekben? Ennek is megvan a trükkje, de egyszerűbb, mint hinnéd! Mutatjuk!
Vajon mi a kívül ropogós, belül puha sült krumpli titka? A szakácsok állítják, hogy otthon a tűzhelyen, sőt, akár a sütőben is elkészítheted, csak egy-két apró szabályt kell betartanod hozzá. Először is érdemes minőségi alapanyagokat választanod. A kissé már szottyadt krumpliból, a piros héjú burgonyából és az újkrumpliból nem lesz jó sült krumpli. Válaszd a kifejezetten sütéshez ajánlott fajtákat, és az ép, feszes krumpliszemeket, és vegyél hozzá kifejezetten bő olajban sütéshez ajánlott, minőségi étolajat ( az extra szűz olívaolajat hagyd meg inkább a salátákhoz). De a sült krumpli készítésének is megvannak a maga apró trükkjei.
Olyan lesz a sült krumplid, mint az étteremben! (Fotó: Pixabay.com)
Így készül a legropogósabb sült krumpli
Mielőtt hozzákezdenél a krumplipucoláshoz, tölts meg egy nagyobb tálat vagy lábast hideg vízzel, és adj hozzá egy evőkanál citromlevet. Amint meghámoztad felvágtad a krumplit, azonnal tedd bele a citromos hideg vízbe, mert ha túl sokáig áll, azonnal oxidálódni kezd. Csak annyi burgonyát hámozz meg és vágj fel, amennyit fel is fogsz használni.
Ha kész vagy a krumpli hámozásával és szeletelésével, öblítsd le a krumplidarabokat többször is hideg vízzel. Egészen addig folytasd az öblítést, amíg a vizet tisztán nem öntöd le róla – a lényeg, hogy a felesleges keményítőt eltávolítsd. Az utolsó öblítővizet hagyd rajta.
Adj a vízhez még egy evőkanál citromlevet, és pár marék jégkockát, hogy alaposan lehűtse. Tedd az egészet a hűtőbe 30 percre: a hűtés miatt nem fog a külseje idő előtt barnára sülni, lesz idő, hogy a krumplidarabok belseje is alaposan megsüljön.
A ropogós kérget dupla sütéssel alakítjuk ki: az első sütés során megsül a sült krumpli belseje, a második során pedig rásütjük a kérget. Vedd ki a krumplit a hűtőből, öntsd le róla a vizet, és papírtörlővel itasd fel a nedvességet a krumpliszeletekről. Ha ugyanis vizesen kerül bele az olajba, a forró olaj fröcskölhet, és sérüléseket okozhat.
Először nagyjából 160 fokosra hevített olajban süsd a krumplit 6-8 percig, amíg lassan aranysárgára nem sül.
Szűrőkanállal szedd ki a krumplit az olajból egy papírtörlővel bélelt tálba, és várj nagyjából 15 percet. Az olaj alatt kapcsold le a lángot.
Forrósítsd fel újra az olajat, körülbelül 190 Celsius-fokra, és süsd benne 2-3 percig a krumplit. Végül szedd ki a sült krumplit szűrőkanállal egy tiszta papírtörlővel bélelt tálba, és máris tálalhatod!
Így süss egészséges sült krumplit olajszag nélkül!
A sütőben, kevés olajjal is sütheted. Amikor kezd aranyszínűvé sülni, vedd magasabbra a sütő hőmérsékletét! (Fotó: Pixabay.com)
A hagyományos módszerhez hasonlóan tedd hideg, citromleves vízbe a megtisztított és felvágott krumplit, öblítsd le többször, majd jegyes, citromleves vízben tedd 30 percre a hűtőbe. Eddig teljesen megegyezik a két eljárás.
Öntsd le a krumpliról a vizet és szárítsd meg alaposan a szeleteket papírtörlővel. Ha nedvesen kerül a sütőbe, gőz szabadul fel, és puha lesz a sült krumpli.
Bélelj ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral. A krumplit forgasd össze alaposan egy-két evőkanál étolajjal, sóval és ízlés szerinti fűszerekkel, majd terítsd el egyenletesen a sütőpapírral kibélelt tepsin. Akkora tepsit válassz, hogy ne álljon rajta nagy kupacban a krumpli, inkább egy rétegben terüljön szét a felületén.
Tedd a tepsit a 190 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, és süsd addig, amíg aranyszínűvé kezd válni (ez körülbelül 20-25 percig tart). Ekkor kapcsold feljebb a sütő hőmérsékletét, kb. 220 Celsius-fokra, és süsd a krumplit még 15-20 percig. A sült krumpli így olyan lesz, mintha olajban sütötted volna, de jóval kevesebb zsiradékkal készül el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.