Olasz felhőtojás az új szuper-reggeli, ezért imádják a nők
Megbolondították az egyszerű tojásreggelit az olaszok: a felhőtojás csodásan néz ki, már a tálalásnál meghódítja a szívedet. És az íze még csak ezután jön!
A felhőtojás igazi álomreggeli: benne van a tojás összes finomsága és hasznos tápanyaga. Amikor pedig a tányérra teszed, egy egzotikus luxusszálloda reggelizőasztalánál érezheted magad, olyan különleges a megjelenése. Ráadásul délig nem is igen akarsz majd más ételhez nyúlni, hiszen a fehérjében gazdag reggeli finomság annyira eltelít, hogy a tízórait simán kihagyhatod, egy cseppet sem lesz rá szükséged. Ettől pedig gyorsan és hatékonyan beindul a fogyás. Több kutatás is bebizonyította, hogy akik rendszeresen fehérjében gazdag reggelivel, például tojással indítják a napot, azok többet fogynak, mint akik alapvetően egészséges, de szénhidrátban gazdag reggelit fogyasztanak, így érdemes hetente többször is bizalmat szavaznod a tojásnak. De mi is ez a felhőtojás, és vajon hogyan kell elkészíteni? Képzeld el a habcsókot sósan, reggeli változatban, és máris közel jársz az igazsághoz. Mutatjuk a trükkjét!
Olasz felhőtojás
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy tojás, a fehérjét és a sárgáját válaszd szét
Fél kávéskanál olaszos fűszerkeverék
Egy evőkanál reszelt sajt (parmezán vagy bármilyen más, kemény sajt)
1 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom (szárított bazsalikommal is készítheted)
1 evőkanál szárított paradicsom (apró kockákra vágott friss paradicsommal is helyettesíthető, vagy teljesen elhagyható)
Só és bors ízlés szerint
Így készítsd el:
A felhőtojás készítésének legelső lépéseként melegítsd elő a sütőt 230 Celsius-fokra. Amikor szétválasztod a tojásokat, a sárgákat négy külön kis tálba vagy pohárba csúsztasd bele, a fehérjék mehetnek együtt egy nagyobb tálba.
A tojásfehérjékhez add hozzá az olaszos fűszerkeveréket, a sót és a borsot, és verd olyan kemény habbá őket, hogy kis halmokat formázhass belőle.
Olajozz ki alaposan egy tepsit (vagy béleld ki sütőpapírral), és formázz 4 halmot a tojásfehérjéből, egymástól viszonylag távol. A kupacok tetejébe kanállal készíts egy kis mélyedést, és szórd meg alaposan sajttal. Süsd a tojásfehérjéket körülbelül 5 percig, amíg a felhőtojás „felhője” elkezd barnulni.
Ezután vedd ki a sütőből a tepsit, és mindegyik mélyedésbe csúsztass bele egy tojássárgáját, majd told vissza az egészet a sütőbe. Süsd még 3-5 percig, amíg a tojássárgája meg nem szilárdul. Szórd meg friss bazsalikommal és máris tálalhatod. A felhőtojás tetejére szórhatsz szárított paradicsomot. Ha nincs otthon, vagy nem szereted, friss, kockákra vágott paradicsommal is helyettesítheted, vagy teljesen el is hagyhatod.