Megbolondították az egyszerű tojásreggelit az olaszok: a felhőtojás csodásan néz ki, már a tálalásnál meghódítja a szívedet. És az íze még csak ezután jön!
A felhőtojás igazi álomreggeli: benne van a tojás összes finomsága és hasznos tápanyaga. Amikor pedig a tányérra teszed, egy egzotikus luxusszálloda reggelizőasztalánál érezheted magad, olyan különleges a megjelenése. Ráadásul délig nem is igen akarsz majd más ételhez nyúlni, hiszen a fehérjében gazdag reggeli finomság annyira eltelít, hogy a tízórait simán kihagyhatod, egy cseppet sem lesz rá szükséged. Ettől pedig gyorsan és hatékonyan beindul a fogyás. Több kutatás is bebizonyította, hogy akik rendszeresen fehérjében gazdag reggelivel, például tojással indítják a napot, azok többet fogynak, mint akik alapvetően egészséges, de szénhidrátban gazdag reggelit fogyasztanak, így érdemes hetente többször is bizalmat szavaznod a tojásnak. De mi is ez a felhőtojás, és vajon hogyan kell elkészíteni? Képzeld el a habcsókot sósan, reggeli változatban, és máris közel jársz az igazsághoz. Mutatjuk a trükkjét!
Olasz felhőtojás
Az egyszerű tojásreggeliből is különleges fogás lesz ezzel a módszerrel Fotó: Ripost archív
Hozzávalók 4 személyre:
4 nagy tojás, a fehérjét és a sárgáját válaszd szét
Fél kávéskanál olaszos fűszerkeverék
Egy evőkanál reszelt sajt (parmezán vagy bármilyen más, kemény sajt)
1 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom (szárított bazsalikommal is készítheted)
1 evőkanál szárított paradicsom (apró kockákra vágott friss paradicsommal is helyettesíthető, vagy teljesen elhagyható)
Só és bors ízlés szerint
Így készítsd el:
A tojásfehérje megsült habjába csúsztasd bele óvatosan a tojássárgákat Fotó: Ripost archív
A felhőtojás készítésének legelső lépéseként melegítsd elő a sütőt 230 Celsius-fokra. Amikor szétválasztod a tojásokat, a sárgákat négy külön kis tálba vagy pohárba csúsztasd bele, a fehérjék mehetnek együtt egy nagyobb tálba.
A tojásfehérjékhez add hozzá az olaszos fűszerkeveréket, a sót és a borsot, és verd olyan kemény habbá őket, hogy kis halmokat formázhass belőle.
Olajozz ki alaposan egy tepsit (vagy béleld ki sütőpapírral), és formázz 4 halmot a tojásfehérjéből, egymástól viszonylag távol. A kupacok tetejébe kanállal készíts egy kis mélyedést, és szórd meg alaposan sajttal. Süsd a tojásfehérjéket körülbelül 5 percig, amíg a felhőtojás „felhője” elkezd barnulni.
Ezután vedd ki a sütőből a tepsit, és mindegyik mélyedésbe csúsztass bele egy tojássárgáját, majd told vissza az egészet a sütőbe. Süsd még 3-5 percig, amíg a tojássárgája meg nem szilárdul. Szórd meg friss bazsalikommal és máris tálalhatod. A felhőtojás tetejére szórhatsz szárított paradicsomot. Ha nincs otthon, vagy nem szereted, friss, kockákra vágott paradicsommal is helyettesítheted, vagy teljesen el is hagyhatod.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.