FAZÉK

Íme, a tökéletes sajtos pogácsa, a nagyi kézzel írott receptje szerint

Hatalmas visszhangot váltott ki ez az egyszerű sajtos pogácsa a gyakorlott háziasszonyokat tömörítő Facebook csoportban. Nem győznek hálálkodni a nők, a képek magukért beszélnek!
  • Szerző: D.K.

Mennyi, mennyi szeretet van abban, ha valaki papírra veti az általa többször készített és jól bevált ételek receptjét és ezeket továbbadja a gyerekeknek, unokáknak! Így viszik tovább a generációk családon belül a finom ízeket – legalábbis, ha az utódok megbecsülik a régi öregek munkáját. Mert sajnos sok fiatalban már nincs elég ambíció, nem szívesen állnak neki, hogy alkossanak a konyhában, inkább kényelmesen pizzát rendelnek vacsorára...

Varga Maksai Dorottya esetében ilyen elő sem fordulhat, hiszen nagy szeretettel süt-főz, kísérletezik a konyhában és bizony szívesen nyúl vissza nagymamája receptjeihez, amiket féltve őriz otthon. Legutóbb drága nagyikája sajtos pogácsáját sütötte meg, és örömében megosztotta a képeket a Vali konyhája és kertje nevű, háziasszonyokat tömörítő Facebook csoportban. A guszta képek nagyon sok tagot kíváncsivá tettek, és azóta többen el is készítették az isteni pogit!

Nagyi sajtos pogácsája

Fotó: Varga Maksai Dorottya

HOZZÁVALÓK

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 tk. durva só, ízlés szerint lehet kevesebb is
  • 2 ek. tejföl vagy tej
  • pici rum (!)
  • 1 dkg élesztő
  • köménymag és reszelt sajt a tetejére

ÍGY KÉSZÜL

  1. Keverjük ki a tojássárgákat a tejföllel, a sóval, illetve a rummal, majd oldjuk fel benne az 1 dkg élesztőt. A lisztből, a vajból, illetve a tojásos- tejfölös-élesztős keverékből gyúrjunk rétestészta keménységű tésztát.
  2. A tésztát nyújtsuk ki, majd hajtogassuk össze. Ismételjük meg a műveletet még kétszer. Végül 1 cm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát és pogácsaszaggatóval szaggassuk formára. Ha késsel felkockázzuk, úgy is jó.

Fotó: Varga Maksai Dorottya

3. A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk 1,5 órán keresztül pihenni. Sütés előtt kenjük meg tojássárgával, hintsük meg reszelt sajttal és köménnyel.

 

 

Fotó: Varga Maksai Dorottya

4. Végül elég erős tűznél süssük pirosra, ropogósra.

A végeredmény magáért beszél! Ráadásul ez a pogácsa nem csak kívánatos, de nagyon finom is! Köszönjük a receptet olvasónknak! És most lássuk a nagyi eredeti leírását, benne a mai háziasszonyok számára érthetetlen hozzávalóval, a rummal. (Lehet, tényleg kell hozzá, hogy finom legyen.)

Fotó: Varga Maksai Mónika

Jó étvágyat hozzá!

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?