FAZÉK

Kanalazd a tél legfinomabb levesét, élj 120 évig

Nem is gondolnád, hogy ez az egyszerű zöldség egészségesebb, mint a legtöbb gyümölcs. Ráadásul nagyon finom belőle a leves. Töltsd fel a vitaminraktáraidat, jöhet a cékla!
címkék:
  • Szerző:

Az ősz szuperzöldsége az egészséges és finom cékla, amiből ízletes levest készíthetünk. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, és felturbózza az immunrendszert.

CÉKLALEVES

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db közepes cékla
  • 1/3 póréhagyma
  • 1 alma
  • 1 krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 2 babérlevélsó
  • bors, só – ízlés szerint
  • 1 l alaplé vagy víz
  • 2 dl tejszín

Így készül:

Az alaposan megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát kockázzuk fel. Egy dinszteljük meg a póréhagymát a vajon, majd keverjük hozzá a kockára vágott zöldséget és az almát.

Fűszerezzük meg, forgassuk össze, majd néhány perc párolás után öntsük fel az alaplével. Ha vizet használunk, több só kell! Közepes hőfokon, lefedve főzzük addig, míg a cékla teljesen meg nem puhul. Adjuk hozzá a tejszínt, majd botmixerrel pépesítsük a levest. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlét, ez ugyanis kiemeli az ízeket.

Tálaláskor csorgassunk rá tejfölt. Isteni finom és nagyon egészséges!

 

A cékla a legjobb és legolcsóbb immunerősítő!

Ez a zöldség egy csoda: meghosszabítja az életet! Nagy mennyiségben találhatók benne értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin.

Nemcsak a gumóját, de zsenge leveleit is meg lehet enni, például salátába keverve.

Nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is – a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak az idegrendszer egészségének megőrzésében. Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a különböző típusú demenciák, így az Alzheimer-kór rizikóját, de segít a memóriánk élesen tartásában is. Vérkeringést javító hatása mellett olyan anyagokat (nitrátokat) is tartalmaz, amelyek csökkentik a vérnyomást.

A céklában található kalcium, mangán, réz és magnézium illetve vitaminjai erősítik a csontokat és a fogakat. Mivel a céklának magas a vastartalma, az egyik legnagyszerűbb élelmiszer, melyet a vérszegényeknek érdemes enni. A benne lévő C-vitamin ráadásul segíti a vas felszívódását.

A máj működését is támogatja a cékla, valamint csökkenti a zsírmáj kialakulásának rizikóját. Bizonyítottan segíti a felhalmozódott méreganyagok eltüntetését!

 

címkék: