1 éve

Így marad friss a legtovább a kenyér

Megszárad vagy megpenészedik – nem egyszerű frissen tartani. De vajon milyen trükkök segíthetnek, hogy minél kevesebb kenyér kerüljön a szemétbe?

Szerző Horváth Gabi

Valószínűleg nincs olyan háziasszony, aki ne lenne bajban a kenyérrel. A kenyér az az élelmiszer, amelyből vagy túl keveset veszünk, vagy túl sokat, a nylon zacskóban megpenészedik, a papírban kiszárad. Mit tehetsz hogy ez ne így legyen? Mutatjuk a trükköket, amelyek segítségével hosszú távon sokat spórolhatsz.

Fotó: Pixabay.com

Milyen időtartamra tervezz vele?

A kenyér megfelelő tárolás mellett általában 2-3 napig marad viszonylag friss. persze a boltból felhozva a legfinomabb, de a jó minőségű kenyér még két nap múlva is simán fogyasztható, a három naposat pedig felhasználhatod pirítósnak vagy bundás kenyérnek. A pár napos, szikkadt kenyér nagyon jó a fasírtba, a teljesen kiszáradt szeleteket pedig ledarálhatod zsemlemorzsának.

Hol van a kenyér helye a konyhában?

A kenyér tárolása nem egyszerű ügy, mivel a szellős helyen tartott kenyér kiszáradhat, a nedves környezetben pedig elszaporodhat rajta a penész. A nylon zacskót sokan szeretik, de ez nagyon rövid távú megoldás, 3-4 nap után már penészes lehet benne a kenyér. A legjobb megoldás a kenyeres doboz, amely nem csak hasznos, de szépen is mutat a konyhában. Az ebben tárolt kenyér a papírzacskóban vagy a textil kenyeres zsákban is friss marad néhány napig. A vekni két végét utoljára fogyaszd el. Amíg tart a kenyér, mindig tedd vissza a végét a vágási felülethez, így nincs annyira kitéve a levegő szárító hatásának. A kenyeres dobozt ne a hűtő, a mosogatógép, a tűzhely vagy a mosogató környékén tárold, mivel az itteni nedves levegő elősegíti a penészedést. Keress neki egy szellős, hűvös, száraz helyet a konyhában vagy a kamrában.

Fotó: Pixabay.com

Beteheted a hűtőbe?

A hűtő állandó hőmérsékleten tartja a kenyeret, így néhány napig megfelelhet a frissen tartására. Azokat a szeleteket pedig, amelyeket nem eszel meg a 2-3 napod minőségmegőrzési idő végéig, nyugodtan tedd folpackba csomagolva a mélyhűtőbe. Más péksüteményeket, például zsemlét, kiflit vagy croissant-t is lefagyaszthatsz, az egész kenyeret viszont érdemesebb fagyasztás előtt felszeletelni. A normál hűtőben vagy a konyhapulton is felengedheted, de akkor a legfinomabb, ha a kenyérpirítóban vagy a sütőben átmelegíted egy kicsit. Akármilyen hihetetlen, a lefagyasztott kenyérszelet ugyanolyan friss, meleg és illatos lesz a melegítés után, mintha most vették volna ki a kemencéből.

Szerző Horváth Gabi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!