tóth gabi
Rafinált étel a magyar lángos. Elkészítése egyszerűnek tűnik, de azért nem mindig sikerül. Most megjelent egy új verzió: isteni finom és elronthatatlan!
Nemrégiben Boros Vali közösségi oldalán feltűnt egy új lángos recept és csak úgy lelkendezett minden háziasszony, aki kipróbálta. Mindezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a lángost mindenki szereti, de valljuk be őszintén, nem mindig sikerül tökéletesre elkészítenünk. Hol nem kel meg a tészta, hol kiszakad, hol túlsütjük, hol meg tocsog az olajtól. Egy ötletes háziasszony azonban egészen újszerű technikát talált ki, hogy lehetetlen legyen melléfogni, ha megkívánjuk ezt a klasszikus magyar ételt.
Tekert lángos
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
Kevés cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a sóval, a szódabikarbónával és a főtt, lereszelt krumplival elkevert liszthez. Langyos tejjel dagasszunk egy picit gyengébb tésztát és hagyjuk megkelni. Ha megkelt a tészta, öntsük ki lisztezett deszkára, gyúrjuk át és várjunk 20 percet, hogy ismét megkeljen, majd nyújtsuk ki tégla alakúra kb. másfél ujjnyi vastagra. Kenjük meg a tésztát vékonyan olvasztott zsírral és tekerjük össze, mint a rétest. Vágjuk fel kb. 2 cm-es szeletekre, majd ezeket lefektetve lisztezett deszkán újabb 15 percig kelesztjük. Forrósítsuk fel az olajat vagy zsírt és egyenként süssük ki a lángosokat. Széttekerve is könnyen ehető! Elronthatatlan!
3 tipp, hogy tökéletes legyen
Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a törökök idején került a magyar konyhákba, mások szerint római eredetű. Ha ez első feltételezés az igaz akkor egy jellegzetesen török étel, a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken nevezik: langalló, kemencés lángos, lángoskenyér néven. Otthon is készíthető, de főként piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken árulják. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás és a tejfölös. Van ahol juhtúróval kínálják. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.