Létrehozva: 2020.08.27.

Íme, a nyár utolsó nagy dobása: A tekert lángos mindent visz!

Rafinált étel a magyar lángos. Elkészítése egyszerűnek tűnik, de azért nem mindig sikerül. Most megjelent egy új verzió: isteni finom és elronthatatlan!

Szerző Ripost

Nemrégiben Boros Vali közösségi oldalán feltűnt egy új lángos recept és csak úgy lelkendezett minden háziasszony, aki kipróbálta. Mindezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a lángost mindenki szereti, de valljuk be őszintén, nem mindig sikerül tökéletesre elkészítenünk. Hol nem kel meg a tészta, hol kiszakad, hol túlsütjük, hol meg tocsog az olajtól. Egy ötletes háziasszony azonban egészen újszerű technikát talált ki, hogy lehetetlen legyen melléfogni, ha megkívánjuk ezt a klasszikus magyar ételt.

Tekert lángos

Forrás: Vali hagyományos konyhája, Facebook

Hozzávalók:

  • 70 dkg sima liszt
  • 2 dkg élesztő
  • ½ mokkás kanál szódabikarbóna
  • kb 5-6 deci tej
  • 1 nagyobb krumpli megfőzve
  • 5 dkg zsír
  • 2 kávéskanál só
  • olaj vagy zsír a kisütéshez
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Kevés cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a sóval, a szódabikarbónával és a főtt, lereszelt krumplival elkevert liszthez. Langyos tejjel dagasszunk egy picit gyengébb tésztát és hagyjuk megkelni. Ha megkelt a tészta, öntsük ki lisztezett deszkára, gyúrjuk át és várjunk 20 percet, hogy ismét megkeljen, majd nyújtsuk ki tégla alakúra kb. másfél ujjnyi vastagra. Kenjük meg a tésztát vékonyan olvasztott zsírral és tekerjük össze, mint a rétest. Vágjuk fel kb. 2 cm-es szeletekre, majd ezeket lefektetve lisztezett deszkán újabb 15 percig kelesztjük. Forrósítsuk fel az olajat vagy zsírt és egyenként süssük ki a lángosokat. Széttekerve is könnyen ehető! Elronthatatlan!

    3 tipp, hogy tökéletes legyen

  • Rendkívül fontos, hogy a lángost sosem szabad langyos olajba rakni, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. Ezért mindig forró olajba dobjuk a tésztát, a lángot pedig utána visszább is vehetjük némileg.
  • Sütés után soha nem szabad a kisült lángosokat egymás tetejére rakni, mert így a keletkező hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.
  • Hogy a felesleges zsiradék is könnyedén le tudjon csepegni, helyezzük őket egy sütőrácsra, szépen egymás mellé. S jól tesszük, hogy ha hamar elfogyasztjuk a kész remekműveket, mivel a lángos igazán csak frissen kisülve ropogós és élvezhető.
  • Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a törökök idején került a magyar konyhákba, mások szerint római eredetű. Ha ez első feltételezés az igaz akkor egy jellegzetesen török étel, a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken nevezik: langalló, kemencés lángos, lángoskenyér néven. Otthon is készíthető, de főként piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken árulják. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás és a tejfölös. Van ahol juhtúróval kínálják. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.

     

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megégeti és bedrogozza a Hamász a túszul ejtett gyerekeket

    origo.hu

    Felismerhetetlen újabb videóján A Nagy Ő szexi, bikinis csábítója

    borsonline.hu

    Tóth Vera kitálalt testvéréről, Tóth Gabiról

    vg.hu

    Az orosz–ukrán háború 646. napja – Hoppon maradnak az ukránok: Amerika nem küldi a megígért csodafegyvereket

    ripost.hu

    Retteg Katalin hercegné: Harry és Meghan tönkretehetik a karácsonyt

    origo.hu

    A fürdőkádban fotózták Palvin Barbarát - képek

    travelo.hu

    Megnyílt Egyiptom 20 éve épülő és gigantikus méretű régészeti múzeumának egy része

    life.hu

    Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

    life.hu

    Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

    origo.hu

    MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

    life.hu

    A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    3 különböző ízvilág: készíts tepsis burgonyát

    FAZÉK

    Ez az igazi töltött káposzta 5 titka

    FAZÉK

    Nagyanyáink módszere verhetetlen: Íme, az igazi tyúkhúsleves 5 titka

    FAZÉK

    Így süsd meg a házi kolbászt, hogy ne durranjon ki

    FAZÉK

    Kiakadtak a követők: durva milyen bejglit sütött a sztárpék

    FAZÉK

    Hamis mézeskalács, így lesz olcsóbb a kedvenc süteményünk

    FAZÉK

    Végre kiderült, hogy a legkönnyebb elkészíteni a pizzatésztát

    FAZÉK

    Csirkeszárny 3X: isteni finom, olcsó recepteket mutatunk