Létrehozva: 2020.08.27.

Íme, a nyár utolsó nagy dobása: A tekert lángos mindent visz!

Rafinált étel a magyar lángos. Elkészítése egyszerűnek tűnik, de azért nem mindig sikerül. Most megjelent egy új verzió: isteni finom és elronthatatlan!

Szerző Ripost

Nemrégiben Boros Vali közösségi oldalán feltűnt egy új lángos recept és csak úgy lelkendezett minden háziasszony, aki kipróbálta. Mindezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a lángost mindenki szereti, de valljuk be őszintén, nem mindig sikerül tökéletesre elkészítenünk. Hol nem kel meg a tészta, hol kiszakad, hol túlsütjük, hol meg tocsog az olajtól. Egy ötletes háziasszony azonban egészen újszerű technikát talált ki, hogy lehetetlen legyen melléfogni, ha megkívánjuk ezt a klasszikus magyar ételt.

Tekert lángos

Forrás: Vali hagyományos konyhája, Facebook

Hozzávalók:

  • 70 dkg sima liszt
  • 2 dkg élesztő
  • ½ mokkás kanál szódabikarbóna
  • kb 5-6 deci tej
  • 1 nagyobb krumpli megfőzve
  • 5 dkg zsír
  • 2 kávéskanál só
  • olaj vagy zsír a kisütéshez
  • ELKÉSZÍTÉS:

    Kevés cukrozott tejben futtassuk fel az élesztőt, öntsük hozzá a sóval, a szódabikarbónával és a főtt, lereszelt krumplival elkevert liszthez. Langyos tejjel dagasszunk egy picit gyengébb tésztát és hagyjuk megkelni. Ha megkelt a tészta, öntsük ki lisztezett deszkára, gyúrjuk át és várjunk 20 percet, hogy ismét megkeljen, majd nyújtsuk ki tégla alakúra kb. másfél ujjnyi vastagra. Kenjük meg a tésztát vékonyan olvasztott zsírral és tekerjük össze, mint a rétest. Vágjuk fel kb. 2 cm-es szeletekre, majd ezeket lefektetve lisztezett deszkán újabb 15 percig kelesztjük. Forrósítsuk fel az olajat vagy zsírt és egyenként süssük ki a lángosokat. Széttekerve is könnyen ehető! Elronthatatlan!

    3 tipp, hogy tökéletes legyen

  • Rendkívül fontos, hogy a lángost sosem szabad langyos olajba rakni, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. Ezért mindig forró olajba dobjuk a tésztát, a lángot pedig utána visszább is vehetjük némileg.
  • Sütés után soha nem szabad a kisült lángosokat egymás tetejére rakni, mert így a keletkező hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.
  • Hogy a felesleges zsiradék is könnyedén le tudjon csepegni, helyezzük őket egy sütőrácsra, szépen egymás mellé. S jól tesszük, hogy ha hamar elfogyasztjuk a kész remekműveket, mivel a lángos igazán csak frissen kisülve ropogós és élvezhető.
  • Egyes feltételezések szerint egyéb ételekkel együtt a lángos is a törökök idején került a magyar konyhákba, mások szerint római eredetű. Ha ez első feltételezés az igaz akkor egy jellegzetesen török étel, a pita vált a magyar nemzeti gasztronómia egyik alapvető részévé, lángos, vagy ahogy egyes területeken nevezik: langalló, kemencés lángos, lángoskenyér néven. Otthon is készíthető, de főként piacokon, strandokon, szabadtéri rendezvényeken árulják. Önmagában, vagy többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás és a tejfölös. Van ahol juhtúróval kínálják. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost zsírban, majd olajban sütötték ki.

     

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

    origo.hu

    Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

    borsonline.hu

    Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

    ripost.hu

    Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

    vg.hu

    Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

    origo.hu

    Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

    astronet.hu

    Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk