tóth gabi
Egy egész hétre vásároltál, és találtál pár szem zöldséget, gyümölcsöt, ami túl van a virágkorán? Nem kell őket kidobnod, finom ebéd, vacsora, vagy desszert kerülhet az asztalra, ha megpróbálod megmenteni a maradékot. Mutatjuk a trükköket.
Ha maradt egy felesleges csokor petrezselymed, bazsalikomod, vagy akár retekleveled, vagy egy kevés brokkolid otthon, máris mehet a konyhai robotgépbe sóval, fokhagymával, egy pici olívaolajjal és egy kis fenyőmaggal, dióval, mandulával (ami épp akad a kamrában), hogy egészséges pestó legyen belőle, amit utána tésztával, pirítóssal fogyaszthatsz.
A barnuló banán azonnal bekerülhet a turmixgépbe egy kis tejjel, de lehet belőle banános muffin, vagy banánkenyér, vagy banános palacsinta is.
A puhuló paradicsom olaszos tésztaszószként kelhet új életre: mártsd forró vízbe, hámozd meg, turmixold össze, és főzd össze sóva, borssal, fűszerekkel.
A ráncosodó almák a banánhoz hasonlóan belekerülhetnek a turmixba, de ha lassú tűzön, kevés fahéjjal és cukorral péppé főzöd őket, almaszószként is beválnak. Vagy egyszerűen kockázd fel, és süsd meg őket kevés vajon. Egy pici fahéjjal ízesítve egészséges desszert lehet belőlük.
Ha felolvasztottad a mirelit bogyós gyümölcsöket, de nem fogyott el az összes, ne dobd ki a maradékot. Turmixold össze egy kis citromlével és cukorral vagy édesítővel, és máris a kenyérre kenheted lekvár helyett.
A kicsit megpuhult zöldségből főzz krémlevest: a választéknak csak a képzeleted szabhat határt, na és az, hogy milyen zöldséget találsz épp otthon. A pár napos kenyérből pedig pirított kenyérkocka készülhet a leves tetejére.
A turmix igazi maradékmentő ital, mert bármit beletehetsz. A hagyományos gyümölcsturmixok mellett a maradék salátából, spenótból, uborkából pár gyümölccsel kiegészítve zöld turmix készülhet.
A gyümölcsös piskóták, kevert tészták és gyümölcstorták bármilyen gyümölccsel elkészülhetnek, de ha összeturmixolod a gyümölcsöket, pudinggal, vaníliakrémmel rétegezve pohárkrémként is tálalhatod őket.