tóth gabi
Itt a szezon, érik a meggy és a cseresznye! Rotyognak a fazekak, mindenki befőzési lázban ég – de a munkát alaposan hátráltatja a magozás. Ezzel a módszerrel azonban nevetségesen egyszerű lesz előkészítened a meggyet, cseresznyét...
Berobbant a meggy- és cseresznyeszezon, idén egész szép termést hoztak a gyümölcsfák. Bár a nagy esőzések miatt jó néhány szem megrepedt, így azok legfeljebb a sütibe mehetnek, még így is jócskán maradt befőznivaló. Egyedül a magozás az, amikor a háziasszonyok lelkesedése megcsappan: hiszen nem tudsz elég ügyes lenni, a meggylé összefröcsköli a csempét, az asztalt, és még téged is. Ha nincs magozód, akkor sem kell ebbe belenyugodnod: elég egy evőpálcika vagy egy erős szívószál, egy üvegpalack, és pikk-pakk végzel a magozással!
1. Az alaposan kiválogatott- és megmosott meggyből vegyél ki egy szemet, és helyezd rá egy palack szájára úgy, hogy az a rész, ahol a szára volt, lefelé álljon.
2. Ezután fogd az evőpálcikát vagy a szívószálat (utóbbiból érdemes keményet választani, a lágy elhajlik), és finoman szúrd bele a gyümölcs húsába addig, míg nem érzed a magot.
3. Végül nincs más dolgod, mint egy határozott mozdulattal kilökni a magot a pálcával.
A meggy- vagy cseresznye szem így egyben marad, és bónuszként a leve sem fröccsen szét, hanem az üvegbe kerül. A magokat pedig a végén kirázhatod a palackból. Ha kiszárítod, rengeteg módon újra hasznosíthatod őket.