Létrehozva: 2020.05.14.

Szeretnéd, ha akkor is lenne otthon eper, ha vége a szezonnak? Így tartósíthatod!

Az eper legtöbbünk számára különleges gyümölcs. Alig van, aki ne szeretné különleges zamatát, fantasztikus illatát. A szezon viszont nagyon rövid – mit lehet tenni, hogy akkor is élvezhessük a finomságot, amikor épp nem terem?

Szerző Horváth Gabi

Először is mosd meg!

Az eper érzékeny gyümölcs, a mosással azonnal elkezdi elveszíteni az ízét, illatát, színét – ezért hagy foltot a tányéron, ahová mosás után teszed. Épp ezért röviden, de alaposan mosd meg, hogy minél kevesebb íz és illat vesszen oda. Ha nagyobb mennyiségű eperhez jutsz, minél hamarabb kezdd meg a feldolgozást, mert gyorsan romlik!

Fotó: Pixabay.com

Készítsd elő!

Ha megmostad, vágd le az eperszemek szárát és tetejét egy éles késsel.

Szárítsd meg!

Teríts egy tepsibe papírtörlőt, szórd rá az eperszemeket, és egy másik papírtörlővel finoman szárítsd meg őket.

Fotó: Pixabay.com

Szeleteld fel!

Tedd vissza az epret a vágódeszkára, és szeleteld fel a gyümölcsszemeket. Ha turmixnak teszed el a gyümölcsöt, akkor kisebbre, ha inkább sütihez, akkor nagyobb szeletekre vágd őket. De akár egyben vagy félbevágva is hagyhatod őket, ha még nem tudod, mekkora darabokra lesz szükséged.

Fagyaszd le!

Terítsd le egy rétegben a gyümölcsöt egy tálra vagy egy tányérra, tedd a tálat a mélyhűtőbe, és fagyaszd egy-négy órán keresztül. Amikor keményre fagytak, adagold zárható nylon zacskókba, és nyomkodd ki a zacskókból a levegőt, mielőtt lezárnád őket. A mélyhűtőben hat hómapig is elállnak, és ha kisebb csomagokat készítesz össze belőlük, akkor mindig csak annyit kell belőle felolvasztanod, amennyire épp szükséged van.

Fotó: Pixabay.com

Így használhatod a fagyasztott epret

A lefagyasztott eper íze és illata tökéletes marad, de az állaga sosem lesz olyan roppanós, mint amilyen volt. Épp ezért arra kevésbé alkalmas, hogy csak úgy magában edd, mint a szezonban. Ám nagyon sok egyéb lehetőség van a felhasználására.

Teheted például koktélokba, bóléba, turmixokba, smoothie-ba – fel sem kell engedned hozzá. Készíthetsz belőle finom eperlevest, de a túrókrémnek, a sütinek, a fagyinak is remek alapanyaga, sőt, ha nyersen, kevés mézzel összeturmixolod, lekvár helyett is remek. Akkor is előveheted, amikor mások már a következő eperszezonra várnak.

origo.hu

Itt a szenzációs bizonyíték a borzalmas holland bíró csalására a magyarok ellen

ripost.hu

Botrányosan viselkedett Magyar Péter, péntek hajnalban biztonsági őrök kidobták egy belvárosi szórakozóhelyről

life.hu

Vilmos herceg átalakulása – Ennyit változott a stílusa az évtizedek alatt

ripost.hu

Eddig tartott a nyár: hidegfront vet véget mindennek

ripost.hu

Exkluzív részleteket tudtunk meg ÉNB Joe esküvőjéről, itt vannak a szaftos részletek

mindmegette.hu

Kiderült, melyik lett az ország legjobb magyaros étterme

ripost.hu

Sorsdöntő lesz a júniusi telihold, ennek a három csillagjegynek gyökeresen megváltozik az élete

ripost.hu

Halálos baleset történt Abánál

ripost.hu

Beleszálltak a magyar válogatottba, keményen leszólták Marco Rossi csapatát

ripost.hu

Zseni vagy, ha meg tudod oldani, sokakon kifog ez a teszt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Így lesz legfinomabb a kolbászos tojásrántotta

FAZÉK

100 éves lett a magyarok kedvenc sajtja, így készítsd el olcsón te is otthon

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

A szilvásgombóc kistestvére most a legfinomabb: jöhet a sárgabarack

FAZÉK

Héjával vagy héja nélkül: hogy érdemes megfőzni a krumplit

FAZÉK

A tökéletes nyári zöldborsóleves 3 titka

FAZÉK

Hamis tökfőzelék, jobb, mint az eredeti! Így készítsd el