RETRO RÁDIÓ

Márton-napi finomságok: így süssünk libát otthon

Létrehozva2019. 11. 08. 18:55

November 11-e Szent Márton napja, melynek egyik fő jellegzetessége a jóízű falatozás. Úgy tartják ilyenkor, mindent meg kell enni az tányérról, s fenékig kell üríteni a poharakat, hogy a következő esztendőre is jó termés legyen.

A Márton napi hagyományok hosszú-hosszú múltra tekintenek vissza, és ismét egyre több helyen tartják az ehhez a naphoz tartozó régi, szép szokásokat. Őseink úgy gondolták, aki ezen a napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Egy 1881-ben megjelent szakácskönyvben is az egekig magasztalták a liba húsát, zsírját ízénél fogva külön kiemelték a sertéshez képest, a májáról pedig a legkényesebb ínyencek is csak dicsérő szavakat szóltak. Ráadásul úgy tartották, az isteni libafogások mellé, csakis újbor nyitható, amit szintén ezen a napon lehetett először megkóstolni. Manapság a francia „beaujolois”mintájára nálunk is egyre több borász jelentkezik menyei új borokkal, amit számtalan fesztivál keretében kóstolhatunk szerte az országban. Ráadásul a mondás is úgy tartja:”Ha lúd legyen kövér”, így aztán ma már szinte minden étterem jobbnál jobb libafogásokkal készül ezekben a napokban. De természetesen otthon is ülhetünk ilyenkor libatort és elkészíthetjük a számtalan finomság egyikét.

Sült libacomb párolt káposztával

Fotó: 123rf

Hozzávalók:

  • 4 db libacomb,
  • 2 paprika,
  • 2 paradicsom,
  • 10 dkg vegyes zöldség,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 evőkanál libazsír
  • 1 dl vörösbor,
  • 1 fej vörös káposzta
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 ek ecet
  • cukor, fahéj, olaj, só, bors, majoránna, köménymag
  • Elkészítés: A libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg a majorannával. A tepsibe rakott libacombok mellé szeletekre vágott zöldséget, 1 paprikát, 1 paradicsomot és fokhagymát teszünk, kevés olajat és vizet is öntsünk rá. Közepesen meleg sütőben, alufólia alatt 1 óra alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük. Közben a káposztát legyaluljuk, és sózzuk. Egy nagy lábasban a zsírt felolvasztjuk, beleszórjuk a cukrot és a vékony csíkokra vágott hagymát, és karamellizáljuk. Pici ecettel felöntjük és rátesszük a káposztát. Pici vizet öntünk alá, megszórjuk pár szem köménymaggal, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor már kellően megpuhult, akkor beleöntjük a vörösbort, és még 5 percig főzzük, ekkor már fedő nélkül.

    Libapástétom

    Fotó: 123rf

    Hozzávalók:

  • 1 friss libamáj,
  • 1 liter tej,
  • 1 pohár édes tokaji bor,
  • só, bors, szerecsendió, fahéj, porcukor
  • Elkészítés: Tisztítsuk le a libamájat és egy éjszakára áztassuk be 1 liter hideg víz és 1 liter hideg tej keverékébe – lefedve tegyük hűtőbe. Másnap öntözzük meg tokajival. Hagyjuk állni még egy órát. A sütőt melegítsük elő 130 fokra. 1 kg májhoz 12 g sót, 3 g borsot, csipetnyi szerecsendiót, késhegynyi fahéjat és csipetnyi porcukrot szórjunk – mindkét oldalára. A májdarabokat szorosan egymás mellé illesztve tegyük egy cserépedénybe, majd fedjük le. Tegyük be a sütőbe. (1kg máj sütési ideje1 óra). Hagyjuk kihűlni, majd 1 napra tegyük hűtőbe. Másnap szedjük le a fagyott zsírt, olvasszuk fel, majd kanalazzuk vissza a pástétomra. 3-7 napig pihentessük a hűtőben.

    Ludas kása

    HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg libaaprólék (szárnytő, zúza, szív, nyak, láb)
  • 1/2 kg libamell
  • 50 dkg gersli vagy rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg libazsír
  • 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller)
  • 10 dkg gomba
  • majoránna, só, bors, gyömbér
  • ELKÉSZÍTÉSE:

    A megtisztított libaaprólékot és a mellehúsát nagyobb darabokra vágjuk. Mélyebb lábosban 5 dkg zsíron finomra vágott hagymát, fokhagymát pirítunk, hozzátesszük a libát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, majoránnát és reszelt gyömbért teszünk bele. Fedővel letakarjuk, és félpuhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított zöldséget, a szeletelt gombát, és fedő alatt még tovább főzzük. Egy serpenyőben 5 dkg zsíron megforrósítjuk a gerslit vagy a rizst, majd hozzátesszük a libaraguhoz, és annyi vízzel öntjük fel, hogy megfőjön benne. Ha felforrt, tovább ízesítjük, és fedő alatt forró sütőben készre pároljuk.

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.