RETRO RÁDIÓ

Eszméletlen, mit művel a piskótával a szódabikarbóna!

Eszméletlen, mit művel a piskótával a szódabikarbóna!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 03. 09. 16:30

Ha könnyû és levegõs, pláne sokáig frissen maradó süteményt szeretnél, ne is próbálkozz sütõporral! A régi öregek piskótához sose használtak mást, csak szódabikarbónát! Mutatjuk, miért!

Sokan azt hiszik, süteményt sütni sütőporral kell – hiszen nem véletlenül ez a neve a kis papírtasakban kapható pornak. Pedig ez óriási tévedés, hiszen

a sütőpor forgalomba kerülése, azaz 1920 előtt  is kiváló piskótákat sütöttek a háziasszonyok, mégpedig szódabikarbónával!

Meg kell hagyni, a szódabikarbóna több ok miatt is szerencsésebb választás, ha piskótát szeretnél sütni. A szódabikarbónával készített piskóta tésztája ugyanis sokáig friss marad, nem szárad ki másnapra úgy, mint a sütőporos verzió!

Állaga nem fullasztó, mivel a tészta hosszan megtartja nedvességtartalmát.

Az egyébként részben szódabikarbónát tartalmazó sütőport a kényelmes háziasszonyok kedvére fejlesztették ki. A sütőpor a szódabikarbóna  mellett egyéb (jellemzően savas) összetevőket is tartalmaz -

ezek funkciója, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna hatására a piskótatésztában végbemenő buborékosodási folyamatokat.

A gázképződés gyorsítása azonban azzal a kellemetlen mellékhatással jár, hogy a túlfújódott tészta összeesik, miután kivesszük a sütőből és hamarabb ki is szárad. 

Érdemesebb természetes módon segíteni a szódabikarbónát: ezért mindig keverj a tésztához joghurtot. A joghurt enyhe savai beindítják a szódabikarbóna gázképződési folyamatát és így a sütés során megbízhatóan fújódik fel a lágy tészta. Megbízhatóan,

de nem túlzottan - ahogy azt a sokkal agresszívebben ható sütőpor esetében tapasztalni.

Ennek köszönhetően a sütőből kiemelt piskóta kihűlés után sem zuhan össze. Tortákhoz mindenképpen szerencsésebb szódabikarbónás piskótalapot használni, mert jobban megtartja a krémet.

Ha a szódabikarbónás piskótát valamilyen zsiradékkal, például vajjal lágyítod, végképp kiiktatod annak a lehetőségét, hogy porózus legyen a tészta állaga, mely hiba a sütőporral készült piskótát minden esetben utoléri.

A tökéletes piskótához tehát ez a csodatrió szükséges:

szódabikarbóna + joghurt + vaj


Tökéletes piskóta

Hozzávalók:

  • 2  bögre liszt
  • ½ bögre cukor
  • 4 tojás
  • 1 pohár joghurt
  • 10 dkg vaj
  • 1 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • ½ citrom leve és reszelt héja
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • Így készítsd:

    1 Kapcsold be a sütőt 170 fokra, bélelj ki sütőpapírral egy tepsit

    2. A vajat, a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot hadverővel dolgozd össze. Add a keverékhez a joghurtot, a citromlét, a citrom reszelt héját, és folytasd a keverést a habverővel.

    3. A kimért liszthez csapd hozzá a szódabokarbónát és a sót, és kisebb adagonként forgasd bele a tésztába. Legalább 3 percig folytasd a keverést.

    4. A tésztát öntsd tepsidbe, ha szükséges, egy kanál domború felével simítsd el

    5. Tedd a sütit a 170 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-25 perc alatt lesz kész.

     

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.