tóth gabi
Ha könnyû és levegõs, pláne sokáig frissen maradó süteményt szeretnél, ne is próbálkozz sütõporral! A régi öregek piskótához sose használtak mást, csak szódabikarbónát! Mutatjuk, miért!
Sokan azt hiszik, süteményt sütni sütőporral kell – hiszen nem véletlenül ez a neve a kis papírtasakban kapható pornak. Pedig ez óriási tévedés, hiszen
a sütőpor forgalomba kerülése, azaz 1920 előtt is kiváló piskótákat sütöttek a háziasszonyok, mégpedig szódabikarbónával!
Meg kell hagyni, a szódabikarbóna több ok miatt is szerencsésebb választás, ha piskótát szeretnél sütni. A szódabikarbónával készített piskóta tésztája ugyanis sokáig friss marad, nem szárad ki másnapra úgy, mint a sütőporos verzió!
Állaga nem fullasztó, mivel a tészta hosszan megtartja nedvességtartalmát.
Az egyébként részben szódabikarbónát tartalmazó sütőport a kényelmes háziasszonyok kedvére fejlesztették ki. A sütőpor a szódabikarbóna mellett egyéb (jellemzően savas) összetevőket is tartalmaz -
ezek funkciója, hogy felgyorsítsák a szódabikarbóna hatására a piskótatésztában végbemenő buborékosodási folyamatokat.
A gázképződés gyorsítása azonban azzal a kellemetlen mellékhatással jár, hogy a túlfújódott tészta összeesik, miután kivesszük a sütőből és hamarabb ki is szárad.
Érdemesebb természetes módon segíteni a szódabikarbónát: ezért mindig keverj a tésztához joghurtot. A joghurt enyhe savai beindítják a szódabikarbóna gázképződési folyamatát és így a sütés során megbízhatóan fújódik fel a lágy tészta. Megbízhatóan,
de nem túlzottan - ahogy azt a sokkal agresszívebben ható sütőpor esetében tapasztalni.
Ennek köszönhetően a sütőből kiemelt piskóta kihűlés után sem zuhan össze. Tortákhoz mindenképpen szerencsésebb szódabikarbónás piskótalapot használni, mert jobban megtartja a krémet.
Ha a szódabikarbónás piskótát valamilyen zsiradékkal, például vajjal lágyítod, végképp kiiktatod annak a lehetőségét, hogy porózus legyen a tészta állaga, mely hiba a sütőporral készült piskótát minden esetben utoléri.
A tökéletes piskótához tehát ez a csodatrió szükséges:
szódabikarbóna + joghurt + vaj
Tökéletes piskóta
Hozzávalók:
Így készítsd:
1 Kapcsold be a sütőt 170 fokra, bélelj ki sütőpapírral egy tepsit
2. A vajat, a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot hadverővel dolgozd össze. Add a keverékhez a joghurtot, a citromlét, a citrom reszelt héját, és folytasd a keverést a habverővel.
3. A kimért liszthez csapd hozzá a szódabokarbónát és a sót, és kisebb adagonként forgasd bele a tésztába. Legalább 3 percig folytasd a keverést.
4. A tésztát öntsd tepsidbe, ha szükséges, egy kanál domború felével simítsd el
5. Tedd a sütit a 170 fokra előmelegített sütőbe, kb. 20-25 perc alatt lesz kész.