tóth gabi
Unod már a bolti müzlik ízét és eleged van a sok cukorból? Készíts müzliszeletet a saját ízlésed szerint otthon! Egészséges, gyors és olcsó. Íme, a legjobb recept!
Azon kívül, hogy nagyon finom, és imádni fogja az egész család, számos más előnye is akad, ha saját magad készíted el a müzliszeletet.
Persze a legfontosabb, hogy kimarad belőle a piaci tömeggyártás szemete.
Nagyon jó érzés, hogy biztosan tudod, valóban finom és igazán egészséges desszertet készítesz, ízfokozók és méreganyagok nélkül.
2×2 dl gabonapehely (zab, rozs, búza, árpa vagy amaránt)
2 db alma
1 nagy marék csonthéjas (dió, mogyoró, kesudió, mandula, pisztácia)
1 dl mazsola
5 szem aszalt szilva
2 ek aprómag (lenmag, napraforgó, tökmag, szezámmag)
fél dl víz
vaj a tepsi kikenéséhez
1. A megmosott almát kockázd fel, tedd héjastól a turmixgépbe.
2. Tedd félre a diófélék és az aszalványok egyharmadát. A többit szintén dobd az alma után a turmixgépbe, majd önts rá egy kis (kb. 1/2 dl) vizet. Így turmixold össze a keveréket.
3. Hogy mennyi ideig darálod, az attól függ, milyen állagú szeletet szeretnél. Hagyhatod kicsit darabosabbra is, így minden íz külön is érezhető lesz.
4. A félrevett csonthéjasokat és aszaltakat, egy vágódeszkán vágd durva darabokra.
5. A turmixolt pépet, a gabonapelyheket és a durvára vágott hozzávalókat mind tedd egy tálba és dolgozd össze alaposan.
6. Állítsd a sütőt 170 C fokra és sütőpapírral béleld ki a tepsit. Simítsd a masszát a sütőpapírra és egyengesd el benne. Nyomkodd, gyömöszöld bátran, főleg a széleknél legyél alapos.
7. Mehet a tepsi a sütőbe! Kb. 20 perc alatt készre sül a szeletekre vágható müzli!
Ha kihűlt, szeleteld formára kedved szerint!
Az alapváltozatot természetesen ízlésed szerint turbózhatod, sőt mennyei finomsággá fokozhatod. Müzliszeletedbe tehetsz még aszalt gyümölcsöt, citrushéjat, apró magvakat, csokidarabokat stb...
De készíthetsz például banános-kókuszos változatot is. Persze tudnod kell, hogy az egyéb finomságoktól nemcsak müzlid élvezeti értéke, de a kalóriatartalma is nőni fog.
Persze az ízét szénhidrátnövelés nélkül is fokozhatod: jöhetnek az egzotikus fűszerek! Igazán finom és különleges müzliszeleted lehet, ha fahéjat, szegfűszeget esetleg némi gyömbért csempészel az alapmasszába - ezek szerencsére a diétád során is segítenek, hiszen gyorsítják a zsírbontást.