
Unod már a bolti müzlik ízét és eleged van a sok cukorból? Készíts müzliszeletet a saját ízlésed szerint otthon! Egészséges, gyors és olcsó. Íme, a legjobb recept!
Azon kívül, hogy nagyon finom, és imádni fogja az egész család, számos más előnye is akad, ha saját magad készíted el a müzliszeletet.
![]()
Persze a legfontosabb, hogy kimarad belőle a piaci tömeggyártás szemete.
Nagyon jó érzés, hogy biztosan tudod, valóban finom és igazán egészséges desszertet készítesz, ízfokozók és méreganyagok nélkül.
![]()
Hozzávalók:
2×2 dl gabonapehely (zab, rozs, búza, árpa vagy amaránt)
2 db alma
1 nagy marék csonthéjas (dió, mogyoró, kesudió, mandula, pisztácia)
1 dl mazsola
5 szem aszalt szilva
2 ek aprómag (lenmag, napraforgó, tökmag, szezámmag)
fél dl víz
vaj a tepsi kikenéséhez
![]()
Így készítsd:
1. A megmosott almát kockázd fel, tedd héjastól a turmixgépbe.
2. Tedd félre a diófélék és az aszalványok egyharmadát. A többit szintén dobd az alma után a turmixgépbe, majd önts rá egy kis (kb. 1/2 dl) vizet. Így turmixold össze a keveréket.
3. Hogy mennyi ideig darálod, az attól függ, milyen állagú szeletet szeretnél. Hagyhatod kicsit darabosabbra is, így minden íz külön is érezhető lesz.
4. A félrevett csonthéjasokat és aszaltakat, egy vágódeszkán vágd durva darabokra.
![]()
5. A turmixolt pépet, a gabonapelyheket és a durvára vágott hozzávalókat mind tedd egy tálba és dolgozd össze alaposan.
6. Állítsd a sütőt 170 C fokra és sütőpapírral béleld ki a tepsit. Simítsd a masszát a sütőpapírra és egyengesd el benne. Nyomkodd, gyömöszöld bátran, főleg a széleknél legyél alapos.
7. Mehet a tepsi a sütőbe! Kb. 20 perc alatt készre sül a szeletekre vágható müzli!
![]()
Ha kihűlt, szeleteld formára kedved szerint!
Extra nyalánkságok
Az alapváltozatot természetesen ízlésed szerint turbózhatod, sőt mennyei finomsággá fokozhatod. Müzliszeletedbe tehetsz még aszalt gyümölcsöt, citrushéjat, apró magvakat, csokidarabokat stb...
De készíthetsz például banános-kókuszos változatot is. Persze tudnod kell, hogy az egyéb finomságoktól nemcsak müzlid élvezeti értéke, de a kalóriatartalma is nőni fog.
![]()
Persze az ízét szénhidrátnövelés nélkül is fokozhatod: jöhetnek az egzotikus fűszerek! Igazán finom és különleges müzliszeleted lehet, ha fahéjat, szegfűszeget esetleg némi gyömbért csempészel az alapmasszába - ezek szerencsére a diétád során is segítenek, hiszen gyorsítják a zsírbontást.







