kulcsár edina
Az ünnepek alatt lepd meg szeretteidet saját készítésû, mennyei likõrrel. Készítsd klasszikusan, vagy cukor nélkül. Sõt! A kicsik kedvéért alkoholmentesen is kipróbálhatod.
Mutatunk néhány igazán elragadó, házilag is könnyedén elkészíthető likőrt, ami egy kis luxust nyújt az ünnepek forgatagában.
Sokkal olcsóbbak, mint a bolti változatok és biztos lehetsz benne, hogy csak az van benne, amit te beleraksz!
Bátran készíts belőlük gyerekbarát verziókat is, aminek pusztán annyi a trükkje, hogy az alkohol helyett csak aromát használsz. Imádni fogják a kicsik, hogy ők is koccinthatnak az ünnepekre.
De az is nagyszerű, ha gondolsz a diétázókra is, készítsd el a cukormentes változatokat. Biztos lehetsz benne, hogy nagyra fogják értékelni vendégszereteted.
A trükk egyszerű, cukrok helyett használj édesítőszert.
Keverj össze és hevíts fel 4 evőkanál kristálycukrot egy kis vízzel. Ha szép karamell színű, önts rá fél liter felforralt, langyosra visszahűtött tejszínt. Főzd össze őket, míg a cukor utolsó kis darabja is biztosan elolvadt.
Ne hagyd felforrni, nehogy égett íze legyen. Adj hozzá 2 csomag vaníliás cukrot, 2 tubus sűrített tejet és 2 deciliter kávét. Forrald őket össze, de csak egy-két pillanat erejéig. Ha kihűlt, tölts hozzá 4 deciliter whiskyt. Palackozd, vagyis keress jól zárható bármilyen üvegeket, lehet dunsztos is akár, és tedd a hűtőbe.
Apríts egészen apróra 1 kilogramm csipkebogyót. Tedd valami nagy palackba és töltsd fel 1,5 liter nagyon jó minőségű pálinkával. Kanalazz hozzá körülbelül 20 dekagramm cukrot.
Természetesen ez ízlés dolga, mivel elég savanykás gyümölcs, jóval többet is elbír, ha édesszájúak vagytok. Ezután viszont a türelem hetei következnek. Legalább két héten keresztül állni kell hagyni. Persze mindennap gondoskodnod kell róla, hisz akkor lesz a legfinomabb, ha naponta átforgatod.
Klasszikusan ünnepi: tojáslikőr
Forralj fel és hűts vissza 5 deciliter tejet. Válassz szét 5 tojást, a fehérjéket tedd el a hűtőbe, mert most csak a sárgájára lesz szükséged. Keverd el őket szépen egyenletesen 30 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral.
A kihűlt tejet és 2,5 deciliter alkoholt, szépen finoman, felváltva kanalazd hozzá a tojásmasszába. Ha minden egyben van, nagyon alaposan keverd össze őket. Egy-két vaníliarudat vágj hosszában ketté és kapard ki a belsejét.
Töltsd az italod szép, de legalábbis jól záródó üvegekbe, add hozzá a vanília belét és nyugodtan a rudakat is. Majd nehéz szívvel, de be kell tenned a hűtőbe. Néha forgasd át, hadd érjenek jól össze az ízek!
Mielőtt töltenél bárkinek, a rudakat ne felejtsd el kihalászni belőle!
Kevés esetben, de most fontos a sorrend is! 500 gramm mézet oldj fel 500 milliliter tiszta (patikai) alkoholban. Keverd addig, míg teljesen feloldódik és egyneművé válik az egész. Ekkor önts hozzá szintén 500 milliliter tisztított vizet. Ha nincs vízszűrőd, forrald fel és hűtsd le. Az is tökéletes. Ha szépen elkeveredtek, fogj egy papír kávéfiltert vagy bármilyen szűrőpapírt és öntsd át rajta. A tökéletes eredményre 3 hónapot kellene várnod, de ez az a pillanat, amikor a szükség törvényt bont.
Felnőttesen ünnepélyes: borlikőr
Fél liter erős, testes vörösborhoz adj 40 dekagramm cukrot, 2,5 deciliter rumot és egy hosszában félbe hasított vaníliarudat. Egy jól záródó üvegben szépen félre kell tenni. Nem szükséges hűtőbe, de nem árt, ha kicsit hűvösebb, nyugis helyen pihenteted. 1-2 hét érlelés minimum kell neki, akkor kezdheted az átforgatást naponta. Mielőtt töltenél, szűrd át mindenképpen!
5 egész narancs héját darabold egy jól zárható befőttes üvegbe. Adj hozzá 1 egész fahéjat, 1 egész vaníliarudat, 2-3 db kardamom magot. Öntsd fel 1 liter vodkával. Zárd le jól, és hagyd állni pár napig. Minden nap forgasd át, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.
Egy hét múlva szűrd át. Fél liter vízből és 60 dekagramm cukorból főzz szirupot. Öntsd fel vele a fűszeres vodkát. Keverd össze alaposan.
Tegyél bele narancshéjat, vaníliarudat, fahéjat és néhány szem kardamomot is és öntsd fel a likőrrel. Pár nap múlva gyönyörű, illatozó, fantasztikus finomságot fogsz kapni.
Kicsit másként. Kicsit ünnepibben. Kicsit melegen. Kicsit illatosabban. Cukor, laktóz és alkohol nélkül.
50 ml vizet forralj fel és adj hozzá egy kávéskanál nescafét. Önts fél dl vizet, 1 dl kókusztejet, 1 kávéskanál rumaromát, 1 teáskanál vaníliaaromát, 1 kávéskanál fahéjat, 1 tojássárgáját és 1 evőkanál mézet egy edénybe, majd alaposan keverd össze. A leggyorsabb, ha használsz hozzá gépet. Ezután forrald fel és szépen apránként, kevergetve töltsd a forró kávéhoz. Keverd össze és hints rá egy kis őrölt szerecsendiót!