
A pizza az olasz konyha egyik gyöngyszeme, ami méltán népszerű mindenhol a világon. A legkedveltebb változat a Margherita, amire csak pizzaszósz, mozzarella sajt és bazsalikom kerül. Azonban ez az alap az egyik legegyszerűbb és leghálásabb recept, ami számtalan variációs lehetőséget kínál.
Ne ragadj le a hagyományos feltéteknél!
Használd a kreativitásod, hihetetlen ízkombinációkat alkothatsz!

PIZZA
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1,5 dl meleg víz
1/2 csomag instant élesztő
2 evőkanál olaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
Így készítsd:
Keverd össze meleg vízzel a cukrot és az élesztőt.
Dolgozd össze a lisztet, olajat, sót és az élesztős vizet.
Kapcsold be a sütőt, hagyd egy picit pihenni a tésztát, míg a feltéteket elkészíted.
Nyújtsd ki jó vékonyra a tésztát, kend meg pizza szósszal és tedd rá ízlésed szerinti feltétet.
250 fokon süsd kb. 10 percig

Pizzaszósz
Hozzávalók:
1 konzerv hámozott paradicsom
1 dl olívaolaj
4 gerezd foghagyma
1 csokor friss bazsalikom
só, bors ízlés szerint
Így készítsd:
Serpenyőbe pirítsd meg olivaolajon a fokhagymát, majd tedd hozzá a paradicsomot, bazsalikomot.
Forrald fel, majd botmixerrel turmixold át.
Alacsony lángon főzd krémesre a szószt

Nem csak a feltéteket variálhatod! Pizzaszósz helyett tehetsz rá tejfölt, juhtúrót, de a tészta vastagságán is variálhatsz. Nyújtsd vékonyra, vagy készítsd el a serpenyős változatot.
Serpenyős pizza
Így készítsd:
Az alaprecept szerint elkészített tésztát hagyd megkelni, legalább 1 órát.
Tegyél egy sütőben is süthető serpenyőbe olajat, nyomogasd bele a tésztát, tedd rá a feltétet és a sajtot és hagy még egy fél órát pihenni.
Tűzhelyen közepes lángon süsd kb 3 percet, majd tedd a sütőbe.
250 fokon süsd nagyjából 10 percet