RETRO RÁDIÓ

Uborkasaláta: életmentő a hőségben, variáld!

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 08. 09. 10:30

Mintha eleve kánikulai frissítõnek találták volna ki az ubisalit. Kellemes savanykás íze, pláne hidegen, valóságos megváltás a hõgutában. Mindez nem véletlen: az uborka szinte minihûtõként mûködik, ha megesszük!

 

Az uborka a 4. legnépszerűbb zöldség a világon. Víztartalma igen magas,  95%-os, és még így is hihetetlenül sok benne az értékes vitamin! Az uborka úgynevezett lúgosító zöldség, mely ellensúlyozza a szénhidrátok okozta savasodást, ezért a létező legjobb diétás alapanyag.

Fogyókúrához, méregtelenítéshez tökéletes választás!

Ráadásul az uborka ásványi anyagtartalma segít a szervezet hőháztartásának szabályozásában, így kánikulában szinte kötelező kaja! Noha egész évben beszerezhető, de amíg tart a szezonja, érdemes frissen, nyersen minél nagyobb mennyiségben fogyasztani. Ilyenkor a kovászos uborka mellett az uborkasaláta a legmenőbb, mely tényleg igazi magyar specialitás! Sokféleképpen készül, és minden családnak megvan a saját receptje. Ki fokhagymával, ki anélkül szereti. Sokak szerint meg kell hámozni az uborkát, mások azt mondják, vétek.  Mindenesetre ubisali-ügyben néhány törvényszerűség irányzatoktól függetlenül is megállapítható. Nézzük, hogy lesz legfinomabb a vasárnapi ebédhez szánt uborkasaláta!

1. Milyen uborkából készüljön?

A klasszikus recept szerint fürtös uborkát érdemes választanod. Mert ugyan kígyóuborkával egyszerűbb a dolgod -  főleg ha nem hámozod meg, csak lemosod - de a fürtös ubiból készült salátában ropogósabbak maradnak az uborkaszeletek. A kígyóuborkának ugyanis magasabb a víztartalma és húsának szövetei lazábbak. Ha a kígyóuborka mégis szimpatikusabb, akkor is szánj időt a hámozásra, mert a permetezésből származó növényvédő anyagok a héjban raktározódnak, jobb, ha nem eszed meg ezt a részt. Ellenben, ha magad neveled a kígyóubit, vagy ha termelőtől veszed, inkább héjával együtt szeleteld, mivel így ropogósabbnak érzed majd a salátát. A fürtös uborkát minden esetben meg kell hámozni, héja rágós, nem lehet megenni.

Ritkán kapható és inkább csak piacokon a mini kígyóuborka, mely igazán tömött húsú uborkaváltozat, nagyon finom belőle a saláta. Ha ilyet látsz, csapj le rá!

2. Besózzuk az uborkát vagy se?

A legyalult uborkaszeleteket sózd le bátran, de a kígyóuborkát rövidebb ideig hagyd állni a sóban, mert túlságosan meglágyítja a szeleteket. Fürtös uborkának is elég 10 perc. Régen illő volt ilyenkor kicsavarni az uborkát, de sokkal jobban jársz, ha inkább ráöntöd az ecetes lét. Kár lenne veszendőbe hagyni a só által kioldott hasznos ásványi anyagokat, vitaminokat.

3. Kell-e bele fokhagyma?

Nem kérdés, hogy az ubisali fokhagymával az igazi, de nélküle is nagyon finom! A fokhagymát érdemes már besózáskor a szeletekhez adni, így a só kioldja a fokhagyma aromáit is, íze jobban érvényesül így a salátalében. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a fokhagyma nagyon egészséges, csökkenti a rák kockázatát, erősíti az immunrendszert. Az uborkasaláta pedig egy jó alkalom arra, hogy többet vigyük szervezetünkbe a fokhagyma hasznos hatóanyagaiból.

 

Előfordulhat, hogy az uborka a végeken keserű. Mielőtt legyalulod, mindig ellenőrizd mindkét végénél!

 

Klasszikus uborka saláta 

  • Hámozd meg és gyaluld le az uborkát,
  • A szeleteket sózd be, add hozzá a zúzott fokhagymát
  • Hagyd állni a sóban
  • Öntsd rá a salátalét ( 5 ek. cukor, 4 ek. 10 %-os ecet 2 dl víz)
  • Tetejére szórhatsz egy kis pirospaprikát és borsot
  •  

    Uborka saláta tejfölösen

    Készítsd el a klasszikus változatot, egy órával később öntsd le a salátáról a lé nagy részét. Majd egy pohár tejfölt keverj hozzá. Tejföl helyett használhatsz joghurtot is. Még egy tipp: Tegyél hozzá lila hagymát és friss kaprot is, úgy még finomabb!

    FONTOS!

    Az uborka salátának  jót tesz,  ha legalább 2-3 órát hűtőbe teszed, hogy az ízek összeérjenek!

    Uborka saláta, vegyesen

    Ez a klasszikus uborka saláta turbó-változata. Az alap salátához karikázz hagymát és paprikát - a zöldségeket így együtt sózd le. A paradicsomot az ecetes lével együtt keverd a salátához, így szépek maradnak a szeletek. Végül jó sok finomra vágott petrezselyemmel turbózd, majd mehet a saláta a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Elképesztő ízorgia! Ezt a friss salátát mindenki imádja!

    A hőségben jól jön a savanykás kovászos uborka leves is, kóstoltad már?

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.