Létrehozva: 2015.06.21.

Zöld dióból csodacsemege

Rejtett titkait tárja fel elõtted is a zöld dió, ha egy kis idõt szánsz rá. Igazán különleges lekvárt, befõttet és likõrt készíthetsz belõle!

Még néhány napig tart a zöld dió szezon, most érdemes szedned, ha te is rajongója vagy az éretlen termésből készíthető  különleges lekvárnak, befőttnek és a fantasztikus likőrnek. Az örök szabály is is érvényes: a házi készítésű finomságoknak nincs párja!

A dió pozitív hatásai:

Úgy viselkedik, mint egy gyógynövény, a leveléből készült főzet pattanások, fekélyek, ekcéma, gyulladásos bőrbetegségek kezelésére jól alkalmazható.

Termése jelentős E-vitamint, telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló fehérje és ásványianyag forrás ezen kívül  magas a  B-vitamin, foszfor, vas, kálium és réz tartalma.

A zöld dió az érett dióterméshez képest sokkal koncentráltabban tartalmazza a gyógyító hatóanyagokat!

 

Mindent megfog, viselj gumikesztyűt!

A zöld diót a néphagyomány szerint a június 23-i Szentiván éjszakáig  kell begyűjteni.  Ilyenkor még puha a héja, így feldolgozása egyszerű. A nagy és ízletes dióbélt adó, könnyen feltörhető héjú diót hagyd inkább beérni a fán. Ellenben a kimondottan kemény héjjal termő diót érdemes inkább zöld állapotában leszedni és feldolgozni. Mindvégig, már a szedéskor is kesztyűben dolgozz vele, mert erősen fog!

ZÖLD DIÓ LEKVÁR

Hozzávalók:

1 kg zöld dió

1 liter víz

1/2 kg cukor

2 citrom kifacsart leve és reszelt héja

1 teáskanál citromsav

1 egész fahéjrúd, darabokra törve

4-5 db szegfűszeg

2 rúd vanília, vagy 3 tasak vaníliás cukor

2-3 közepes alma

Így készítsd:

Az alaposan megmosott diószemek végét vágd le, felületüket szurkáld meg, majd tedd a szemeket egy 5 literes befőttes üvegbe és öntsd fel vízzel.

Legalább 2 héten keresztül áztasd így, hogy a dió elveszítse keserű ízét. Minden nap cserélgesd alatta a vizet. 

A negyedik napon szurkálj szegfűszeget és fahéjat a diókba.

Az áztatás után a zöld diót főzd meg és turmixold össze. (A szegfűszeget érdemes kivenni, mert nagyon intenzív az íze)

A szirupot külön edényben készítsd el. Kevés vízben főzd össze a hozzávalókat (cukor, vanília, citrom, hámozott alma), majd amikor az alma szétfőtt, add a sziruphoz a diópépet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve még 15 percig főzd. Végén sterilizált üvegekbe adagold a lekvárt. Az üvegek száját szorosan zárd le, tartsd fejreállítva, míg ki nem hűl. 

Linzeres süteményekbe, borkorcsolyákhoz, sőt érett sajtok mellé csodálatos! Kipróbálhatod cukor nélkül is, édesítővel készítve!

 

ZÖLD DIÓ BEFÖTT

A zöld diót a fenti recept szerint készítsd elő. Áztatás után tedd fel főni, de ügyelj arra, hogy a végeredmény ne legyen túl puha. Amikor jónak látod, öntsd le róla a vizet, szűrd le. 1 kg cukorból készíts hozzá sűrű szirupot. Tedd a forró szirupba az előfőzött zöld diót, pár perc forrás után húzd le az edényt a tűzról. Egy éjszakán át hagyd állni így. A zöld dió befőtett másnap töltsd üvegekbe és dunsztold ki.

ZÖLD DIÓ LIKÕR

Kivételesen finom aperitif, formás üvegbe töltve, dekoratív címkével ajándéknak  is remek ötlet!

Hozzávalók:

15-20 zöld dió

1 liter alkohol

Fűszerek: 1/2 rúd fahéj, 1 vanília rúd, 1 szerecsendió, 5 szem szegfűszeg

Szirup: 35 dkg cukorból és 2 dl vízből

Így készítsd:

A  diószemeket alaposan mosd meg, négyfelé vágva tedd nagyobb befőttes üvegbe. 1 liter alkohollal (lehet, vodka vagy semleges ízű pálinka is) öntsd fel, majd az üveget zárd le.

1 hónapig érleld, néha keverd meg, 4 hét múlva szűrd át.

Ezután add a diós léhez a fűszereket és újabb 4 hétig érleld így.

Miután letelt a hatóidő, szűrd le a diós fűszeres lét, keverd össze az előzőleg elkészített sziruppal, majd töltsd üvegekbe.        

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kilőttek az eladások, most érdemes új autót venni Magyarországon

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál