7 éve

Zöld dióból csodacsemege

Rejtett titkait tárja fel elõtted is a zöld dió, ha egy kis idõt szánsz rá. Igazán különleges lekvárt, befõttet és likõrt készíthetsz belõle!

Még néhány napig tart a zöld dió szezon, most érdemes szedned, ha te is rajongója vagy az éretlen termésből készíthető  különleges lekvárnak, befőttnek és a fantasztikus likőrnek. Az örök szabály is is érvényes: a házi készítésű finomságoknak nincs párja!

A dió pozitív hatásai:

Úgy viselkedik, mint egy gyógynövény, a leveléből készült főzet pattanások, fekélyek, ekcéma, gyulladásos bőrbetegségek kezelésére jól alkalmazható.

Termése jelentős E-vitamint, telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kiváló fehérje és ásványianyag forrás ezen kívül  magas a  B-vitamin, foszfor, vas, kálium és réz tartalma.

A zöld dió az érett dióterméshez képest sokkal koncentráltabban tartalmazza a gyógyító hatóanyagokat!

 

Mindent megfog, viselj gumikesztyűt!

A zöld diót a néphagyomány szerint a június 23-i Szentiván éjszakáig  kell begyűjteni.  Ilyenkor még puha a héja, így feldolgozása egyszerű. A nagy és ízletes dióbélt adó, könnyen feltörhető héjú diót hagyd inkább beérni a fán. Ellenben a kimondottan kemény héjjal termő diót érdemes inkább zöld állapotában leszedni és feldolgozni. Mindvégig, már a szedéskor is kesztyűben dolgozz vele, mert erősen fog!

ZÖLD DIÓ LEKVÁR

Hozzávalók:

1 kg zöld dió

1 liter víz

1/2 kg cukor

2 citrom kifacsart leve és reszelt héja

1 teáskanál citromsav

1 egész fahéjrúd, darabokra törve

4-5 db szegfűszeg

2 rúd vanília, vagy 3 tasak vaníliás cukor

2-3 közepes alma

Így készítsd:

Az alaposan megmosott diószemek végét vágd le, felületüket szurkáld meg, majd tedd a szemeket egy 5 literes befőttes üvegbe és öntsd fel vízzel.

Legalább 2 héten keresztül áztasd így, hogy a dió elveszítse keserű ízét. Minden nap cserélgesd alatta a vizet. 

A negyedik napon szurkálj szegfűszeget és fahéjat a diókba.

Az áztatás után a zöld diót főzd meg és turmixold össze. (A szegfűszeget érdemes kivenni, mert nagyon intenzív az íze)

A szirupot külön edényben készítsd el. Kevés vízben főzd össze a hozzávalókat (cukor, vanília, citrom, hámozott alma), majd amikor az alma szétfőtt, add a sziruphoz a diópépet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve még 15 percig főzd. Végén sterilizált üvegekbe adagold a lekvárt. Az üvegek száját szorosan zárd le, tartsd fejreállítva, míg ki nem hűl. 

Linzeres süteményekbe, borkorcsolyákhoz, sőt érett sajtok mellé csodálatos! Kipróbálhatod cukor nélkül is, édesítővel készítve!

 

ZÖLD DIÓ BEFÖTT

A zöld diót a fenti recept szerint készítsd elő. Áztatás után tedd fel főni, de ügyelj arra, hogy a végeredmény ne legyen túl puha. Amikor jónak látod, öntsd le róla a vizet, szűrd le. 1 kg cukorból készíts hozzá sűrű szirupot. Tedd a forró szirupba az előfőzött zöld diót, pár perc forrás után húzd le az edényt a tűzról. Egy éjszakán át hagyd állni így. A zöld dió befőtett másnap töltsd üvegekbe és dunsztold ki.

ZÖLD DIÓ LIKÕR

Kivételesen finom aperitif, formás üvegbe töltve, dekoratív címkével ajándéknak  is remek ötlet!

Hozzávalók:

15-20 zöld dió

1 liter alkohol

Fűszerek: 1/2 rúd fahéj, 1 vanília rúd, 1 szerecsendió, 5 szem szegfűszeg

Szirup: 35 dkg cukorból és 2 dl vízből

Így készítsd:

A  diószemeket alaposan mosd meg, négyfelé vágva tedd nagyobb befőttes üvegbe. 1 liter alkohollal (lehet, vodka vagy semleges ízű pálinka is) öntsd fel, majd az üveget zárd le.

1 hónapig érleld, néha keverd meg, 4 hét múlva szűrd át.

Ezután add a diós léhez a fűszereket és újabb 4 hétig érleld így.

Miután letelt a hatóidő, szűrd le a diós fűszeres lét, keverd össze az előzőleg elkészített sziruppal, majd töltsd üvegekbe.        

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

vg.hu

Elképesztő, emelt bérrel sem találnak szakácsot Hosszú Katinka bisztrójába

borsonline.hu

Több megyére riasztást adtak ki, jégeső is eshet

hirtv.hu

Fához kötözve találták meg a pornósztár meztelen holttesté

ripost.hu

Gyászol Balatonalmádi: Elhunyt Lajos bácsi, a strand fagyisa

mandiner.hu

Gúnyt űz a NATO-ból Magyarország tagsága a Politico szerint

borsonline.hu

Súlyos dolgokat állít az utolsó szó jogán VV Fanni feltételezett gyilkosa

mindmegette.hu

7 zseniális sütés nélküli desszert, ami tökéletesen hűsít a kánikulában!

mindmegette.hu

4 koktél + 1 pezsgőlimonádé, amivel feldobhatod a kerti partit

ripost.hu

Előkerült a nagyi régi, régi receptje: benne rejlik a tökéletes savanyúság titka

ripost.hu

Kemény mondatok: Összecsapott Varga Irén és Gáspár Laci

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

További cikkek

FAZÉK

Ilyen formájú paradicsomot vegyél, ha igazán jó lecsóra vágysz

ÉLETMÓDI

Most érik a rég elfeledett magyar gyümölcs, sajnos ma már kevesen becsülik

ÉLETMÓDI

Vészhelyzet a forróságban: Így jelzi a tested, ha nem ittál elég vizet

ÉLETMÓDI

Így hat a testedre a kávé kánikulában

FAZÉK

Előkerült a nagyi régi, régi receptje: benne rejlik a tökéletes savanyúság titka

ÉLETMÓDI

A legjobb júliusi trükkök, hogy csodás legyen a paradicsom

ÉLETMÓDI

Idén is különleges jutalom vár a kitűnő tanulókra