tóth gabi
A nokedli az egyik legegyszerûbb étel, mégsem sikerül mindig tökéletesre. A kifogástalan nokedli titka nem más, mint a tartóstej.
A nokedlit szinte mindenki szereti. Nemcsak azért, mert finom és könnyen elkészíthető, hanem azért is, mert rengeteg variációs lehetőséget rejt magában. A pörkölt-nokedli páros örök kedvenc, de a nokedli, mondjuk tojással, önmagában is megállja a helyét. Kovászos uborkával egyszerű és pompás fogást készíthetsz ebédre és vacsorára is a családnak.
Minél lágyabbra készíted a tésztát, annál nagyobb lesz a galuska. Viszont minél sűrűbb a tészta, annál kisebbek lesznek a kiszaggatott szemek.
Ha így készíted, biztos lehetsz benne, hogy a családod is imádni fogja.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt
3 tojás
2 dl víz
2 dl tartóstej
só
Így készítsd:
1. Tedd fel a vizet sóval forrni.
2. Dolgozd össze a hozzávalókat.
3. Ha felforrt a víz, szaggasd bele a nokedlit.
3. Amint feljön a víz tetejére a nokedli, szűrd le.
4. A lecsöpögtetett nokedlit forgasd össze kevés olajjal, így nem ragad össze.
Amennyire egyszerű elkészíteni a nokedlit, olyan utálatos utána a mosogatás. Ha könnyebben szeretnél megszabadulni a ragacsos, nyúlós maradéktól és kibírod a konyhádban egy napig a látványt, hagyd rászáradni az edényre, így a tésztát másnap könnyedén lekaparhatod.
Ha nem bírod a nokedlis edények látványát, áztasd őket hideg vízbe mosogatás előtt. Fontos tudnivaló, hogy meleg víz csak ragacsosabbá teszi a tésztát, NE azzal áztasd az edényt. Hideg vízzel könnyebben megszabadulhatsz a nyúlós maradéktól.
Fantasztikus ízű és különleges látványú nokedlit készíthetsz, ha a tésztájába apróra vágott kaprot és fokhagymát teszel.
Nem eszi a gyereked a zöldséget?
A nokedlitészta kiválóan alkalmas arra, hogy spenótot, sárgarépát rejts el benne.
A színes galuska egy kis reszelt sajttal, vagy tejföllel pillanatok alatt eltűnik a tányérról!