FAZÉK

Ko­vi­ubi - így ké­szítsd el ke­nyér nél­kül!

Aki sze­reti a ko­vá­szos ubor­kát, de nem imádja, hogy az er­je­dést be­in­dító ke­nyér­sze­let szét­mállva za­va­rossá teszi az egyéb­ként hű­sí­tő­ként fo­gyaszt­ható ubor­ka­le­vet, akkor pró­bálja ki a kö­vet­kező mód­szert: min­den­ben kö­vesse a ha­gyo­má­nyos re­cep­tet, de ke­nyér­sze­let he­lyett bur­go­nyát hasz­nál­jon.
  • Szerző: B. Laur
Az erjedéskor keletkező gázoknak engedjünk utat (Fotó: Thinkstock)
Az erjedéskor keletkező gázoknak engedjünk utat (Fotó: Thinkstock)

Ha még nem próbált a napsütésben uborkát érlelni, kövesse a receptet: mosson tisztára egy, a család befogadóképességéhez méretezett befőttes üveget. Alulra szeleteljen egy meghámozott burgonyát, vékony karikákra. Rá kaprot, majd jöhet az uborka.

EZT OLVASTAD MÁR?

A 8-10 centiméteresek egészben mehetnek az üvegbe, de ha nagyobbakat vásároltunk, akkor hasítsuk be mindkét végéről úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, ez megkönnyíti az erjedést. Tehetünk az uborka közé vékony csíkokra vágott tormát és szemes borsot, de néhány fokhagyma gerezd nélkülözhetetlen.Az uborkák tetejére mehet még egy kis kapor, és zárjuk le az egészet újabb burgonyakarikákkal.

A 8-10 centiseket egyben, a nagyobbakat behasítva tegyük üvegbe (Fotó: Thinkstock)
A 8-10 centiseket egyben, a nagyobbakat behasítva tegyük üvegbe (Fotó: Thinkstock)

Napenergiával készül

Öntsük fel az üveget kézmeleg, sós vízzel és úgy fedjük le, hogy az erjedéskor keletkező gázok el tudjanak illanni. A napsütés erősségétől függően, három-négy nap alatt enyhén sárgás színt kapnak az uborkák, ami biztos jele, hogy fogyasztható a csemege. Ilyenkor ne várjunk tovább, mert akkor nem ress, hanem lagymatag, puha lesz az uborka. Amíg a napon van az üveg, naponta enyhén sós, langyos vízzel pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

Eközben a címlapon

Ha elkészült a koviubi, pakoljuk át egy másik üvegbe és tegyük a rászűrt saját levében hűtőbe.

Takarékossági praktika: A léből kiszedett hozzávalókkal rögtön kitehetünk egy újabb adagot a napra, csak sós lét kell hozzá adni az újabb uborkaszállítmányhoz. Így, ha nem nagyon mohó a család, mire elfogy a hűtőből az első turnus, elkészül a következő. Harmadszorra már ne kísérletezzünk a hozzávalók ismételt felhasználásával.