FAZÉK

A legkönnyebb sajtos roló, amit valaha ettél

Ha valami olyat szeretnél vendégeid elé tenni a kínálóasztalra, amivel biztosan mindenkit elvarázsolsz, akkor ez a te recepted. Szólunk előre: pillanatok alatt fog elfogyni!
  • Szerző: Ripost

Hallottál már az ütögetéses technikáról? Ez a habkönnyű sajtosroló ezzel a rafinált konyhatrükkel készül! Ám ennél sokkal fontosabb, hogy  szénhidráttartalma kimondottan alacsony, így egyáltalán nem hízlal! Viszont veszélyesen finom! (Knap Daniella receptje)

HOZZÁVALÓK:

(kb 30-35db mini sajtrolóhoz)

Könnyű, vajas tészta:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg Update1 Master mix
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl hideg víz
  •  1 tk. ecet
  • 1/2 tk só

 

Töltelék:

  • 45 g Update1 Master mix
  • 30 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 300 g tej
  • 150g tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 7,5 dkg vaj
  • egy kevés só (nem kell sok, mert a sajt eleve sós)

Díszítés:
-kevés reszelt sajt
 

Így készítsd:

  1. Gyúrj tésztát a kétfajta liszt, a 2 dkg vaj, az ecet, a víz és kevés só segítségével. A tésztát fóliába csomagolva tedd a hűtőbe.
  2. A tésztát kb. 2-3 óra után vedd ki a hűtőből, nyújtsd ki, és a maradék 18 dkg hideg vajat reszeld rá. A vajas felületet szórd meg egy kevés Master Mix-el, majd a tészta mind a négy sarkát hajtsd fel középre.
  3. A tésztabatyut ütögesd meg a nyújtófával, így a tészta és vajreszelék, illetve a liszt nagyjából összeáll. Ekkor nyújtsd vékonyra a tésztát, majd hajtogasd 4 rétegben össze, és újra pihentesd a hűtőben, mondjuk, 25 percre.
  4. A műveletet még kétszer ismételd meg: nyújtás-hajtogatás-pihentetés. Az utolsó nyújtás után vágj a tésztából csíkokat. A csíkokat tekerd egy vékonyabb rúdra - erre a célra tökéletesen megfelel egy alufóliával borított nyújtófa. A feltekert tésztát 170 fokon süsd meg. Ha kész, hagyd kihűlni egy deszkán vagy egy rácson.
  5. A töltelékhez keverd el a tojássárgáját a tejjel és a tejszínnel, majd kézi habverőt használva óvatosan forgasd bele a lisztkeveréket is. Oszlasd el a masszában a reszelt sajtot, a vajat, a sót és óvatos melegítés mellett főzd besamel sűrűségűre. Hűtsd ki a krémet, majd nyomózsák segítségével töltsd a kihűlt rolókba. A már megtöltött mini rolók mindkét végét nyomd reszelt sajtba. Jó étvágyat!

Minden sós snack, így ez a sajtos roló is kellemes társasági étel, beszélgetés közben jólesik egyet-egyet bekapni belőle. Ám ha a baráti csapat éhes, akkor talán komolyabb étellel is készülnöd kell. Mit szólnál, mondjuk egy pizzához, tejesen liszt nélkül? Nem lehetetlen! Ha pedig kertetek is van, iktassatok be egy szuper grill-partit!

És ezeket olvastad már?