FAZÉK

Káp­rá­za­tos kony­ha­trük­kök

Sok­szor a nagy hét­végi sütés-fő­zés­ben a leg­egy­sze­rűbb meg­ol­dá­sok nem jut­nak eszünkbe. Össze­szed­tünk né­hány régi trük­köt, ame­lyek min­den há­zi­asszony szá­mára jól jö­het­nek a kony­há­ban.
címkék:

Maradjon zöld a zöld

A szép szín megőrizhető (Fotó: Thinkstock)
A szép szín megőrizhető (Fotó: Thinkstock)

Lehangoló tud lenni, ha a zöldköret, mire az asztalra kerül, elveszíti egészséges színét. Gond lehet ilyenkor, ha a kelleténél tovább főzted, vagy ha túl sokáig állt tálalás előtt. Jobban jársz, ha főzés helyett szita fölött vízgőzben pároloda brokkolit, a ceruzababot, esetleg a spenótot. Ha mégis a főzés mellett döntesz, tegyél a vízbe fél teáskanál szódabikarbónát. A zöldséget ne főzd agyon, akkor emeld ki a főzővízből, amikor még roppan!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Tökéletes tejszínhab

Nem könnyű a habverés (Fotó: Pinterest)
Nem könnyű a habverés (Fotó: Pinterest)

Garantáltan kemény és tartós lesz a felvert tejszín, ha hidegen dolgozol. Ne csak magát a tejszínt, hanem a konyhai eszközöket is tedd legalább egy órára hűtőbe,mielőtt nekiállsz habot verni.

Így lesz omlós a máj sóval!

A nagy máj trükk (Fotó: Pinterest)
A nagy máj trükk (Fotó: Pinterest)
Eddig úgy tudtad, a májat csak a sütés vagy a főzés végén szabad sózni, különben megkeményedik?

Egy rafinált trükk szerint nyugodtan besózhatod elkészítés előtt is, ilyenkor viszont fontos, hogy a májat legalább egy órára hűtőbe tedd pihenni.

Kiskabát és nagykabát sajtnak

Többet nem folyik ki a sajt (Fotó: Pinterest)
Többet nem folyik ki a sajt (Fotó: Pinterest)

Nem folyik ki bundájából a rántott sajt, ha elkészítés előtt duplán panírozod.Kipróbálhatod a liszt-tojás-liszt-tojás-prézli vagy a liszt-tojás-prézli-tojás-prézli változatot. Az első módszer vékonyabb, a második vastagabb bundát eredményez.

A szagmentes vágódeszka titka

Só és citrom a megoldás (Fotó: Pinterest)
Só és citrom a megoldás (Fotó: Pinterest)
Halszagú, hagymaszagú a deszkád, hiába mosod?

Dörzsöld be fél citrommal, a módszer garantáltan semlegesíti az elviselhetetlen szagot! Ami viszont tilos:sose tedd a vágódeszkát mosogatógépbe, mert még a legkíméletesebb program végére is szétfeszül a fa.

Mi mindenre jó a só?

Íme a tökéletes főtt tojás (Fotó: Thinkstock)
Íme a tökéletes főtt tojás (Fotó: Thinkstock)

Vörösboros foltkönnyebben eltávolítható, ha mosás előtt a ruha érintett felületét bedörzsölöd sóval. Tojásfőzéskor nem reped meg a héj, ha egy evőkanál sót teszel a vízbe.

Eközben a címlapon

Két egyszerű trükk, ha levest főzöl

Nem fut ki a leves (Fotó: Thinkstock)
Nem fut ki a leves (Fotó: Thinkstock)

A vöröshagymát mindig jól megmosva, de héjastul tedd a húslevesbe, így szép színt ad neki. Nem fut ki a leves, ha a lábas belső karimáját megkened vajjal.

Tele hűtő is lehet friss!

A hűtő is gyorsan szagtalanítható (Fotó: Thinkstock)
A hűtő is gyorsan szagtalanítható (Fotó: Thinkstock)

Megakadályozhatod a rossz szagok kialakulását, ha egy nyitott befőttesüvegben őrölt kávét vagy szódabikarbónát állítasz az egyik középső polcra. Néhány ételt azonban soha, de soha ne tegyél a hűtőbe.

címkék: