Létrehozva: 2015.05.13.

A legjobb spenótkaják!

Ha szereted a spenótot, le ne ragadj a fõzeléknél! Izgalmasnál izgalmasabb kajákat üthetsz össze a tavasz legzöldebb leveleibõl!

Szerző Laki Irén

Ne engedd, hogy spenót-ügyben a lehangoló menzafőzelék legyen a legmeghatározóbb élményed! Ha nem kedvenced a spenót, talán csak azért van, mert nem ismered eléggé. Pedig rengeteg izgalmas íztitkot rejt! Valójában az egyik legszerethetőbb zöldség.

1. Tükörtojás spenótágyon

Leforrázott spenótleveleket használj erre a célra és ne olajon, hanem vajon pirítsd le. Így üsd rá a tojásokat, jól borsozd meg.

2. Spenótos-paradicsomos tészta

A leforrázott spenótleveleket forgasd át fokhagymás vajon. Locsold meg tejszínnel, sózd, borsozd, keverj hozzá egy maréknyi szeletelt miniparadicsomot és 4-5 apróra vágott bazsalikomlevelet. Végül forgasd a tejszínes zöldségraguhoz a tésztát. Reszelt sajttal király!

 

3. Spenótos-mozzarellás pizza

Legjobb, ha liszt, élesztő, olíva  és só illetve víz segítségével saját pizzatésztát gyúrsz. Keleszd meg, nyújtsd ki, igazítsd a sütőforma méretére. A tésztát kend meg tejföllel, pakold rá leforrázott spenótot és szeletekre vágott sajtot. Fokhagyma és bors kötelező! Mehet a sütőbe, isteni finom lesz! De kipróbálhatod liszt nélküli alaptésztával is.

4. Spenótos tojáslepényrolád sajtkrémmel és hallal

4 felvert tojáshoz keverj hozzá 20 dkg leforrázott és összeturmixolt spenótlevelet illetve 2 ek lisztet, kedved szerint ízesítsd és süsd ki, mint a palacsintát. Ha már kihűlt a palacsinta, kend meg fokhagymával ízesített sajtkrémmel, erre fektess füstölthalszeleteket, majd tekerd fel. A roládot csomagold szorosan fóliába, és tedd hűtőbe. 2 óra múlva szépen fel tudod szeletelni.

5. Spenótos juhtúrógombóc

Keverj sós túrógombóc alapot, de ezúttal juhtúróval. (Búzadara és tojás szükséges még hozzá.) Tegyél az alaphoz 20 dkg leforrázott és sallangokra vágott spenótot is. A gombócokat főzd ki és friss tejföllel kínáld.

6. Spenótos-fetás sóspite

Ez kell hozzá: sós linzertészta, fetasajt, tojás, tejföl, fokhagyma, só, bors, szezámmag. Így készítsd: A tésztát nyújtsd ki, igazítsd a formába. Erre jön a töltelék: 2 dl tejföl, 1 tojás, összetört feta, a leforrázott spenót és a fűszerek - miután összekeverted a töltelék hozzávalóit, simítsd a tésztára a krémet. A kimaradó tésztával rácsozd be a pite tetejét, kend le tojással, szórd meg magokkal és már tolhatod is a sütőbe! kb. 40 perc alatt lesz kész.

7. Spenótos-szalonnás quesadilla

Kóstoltad már a mexikói laposszendvicset? A tészta receptje egyszerű: Gyúrd össze a hozzávalókat (0,5 kg liszt, 1 pohár víz, 2 ek olíva, 1 tk sütőpor, 1/2 tk só), a tésztát oszd 4-5 részre, a darabokat nyútsd ki, majd kevé olajon süss belőlük kerek lepényeket. Ezeket hajtsd félbe és töltsd meg forrázott spenóttal, mozzarella sajttal, előre megpirított fokhagymával, mexikói fűszerrel és szalonnával. A töltött lepénykéket összenyomható lapfelületű szendvicssütőben készítsd el.

8. Spenótos-kivis zöldturmix

Készítheted banánnal, kivivel, almával. Azt mondják, hihetetlenül egészséges!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek