tóth gabi
A konyhában miért a fagyasztó az egyik legjobb barátunk? Mert mindig kéznél van, kisegít a váratlan helyzetekbõl, és télen is visszaadja a nyár ízét.
Ugyan már, fagyasztani mindenki tud!
- kiálthatsz fel jogosan, ám ennek is vannak fortélyai, amelyeket nem árt ismerni!
A friss gyümölcsöket mosd meg fagyasztás előtt, majd konyharuhán csepegtesd le a vizet. Mindig szárazon csomagold be a fagyasztanivalót!
Ha valamit felengedsz, soha ne fagyaszd vissza, mert megromlik!
Már előre gondold át, mekkora mennyiségre lesz szükséged, amikor felhasználod, és úgy adagold.
Ha szeretnéd, hogy a gyümölcsök, zöldségek szép „pergős” állapotban kerüljenek majd elő, rendezd tálcára őket először és így rakd a fagyasztóba, miután megfagyott az egész, csomagolhatod is.
A zöldséget fagyasztás előtt tanácsos blansirozni. Így megőrzi a vitaminokat, a színét és főzéskor puha marad, mintha akkor szedted volna.
Így kell blansírozni: 4-5 percre tedd forró vízbe, majd hideg víz alatt hűtsd le a zöldséget.
Savas ételt ne tárolj alumínium fóliában, mert a sav reakcióba léphet az alumíniummal és megváltoztatja az étel ízét.
Feliratozd, mert nem biztos, hogy fagyasztást követően felismerhető állapotban lesz. Írj rá dátumot is, mikor került a fagyasztóba, így elkerülheted, hogy több éve bujkáló ételből készíts vacsorát a családnak.
Ellenőrizd a fagyasztód hőmérsékletét
-18 C alatt biztonságos a fagyasztás, a mikroorganizmusok ezen a hőfokon nem tudnak semmilyen káros folyamatot elindítani az élelmiszerekben.