7 éve

A tökéletes koviubi 7 szabálya

Imádod a koviubit, de valahogy sosem sikerül tökéletesre? Mutatjuk az aranyszabályt! Ha követed a leírást, soha többé nem rontod el!

 

Imádod a kovászos uborkát, de nincs bátorságod nekiállni? Való igaz, hogy könnyű elrontani ezt az egyszerűnek tűnő nyári savanyúságot, de ha néhány apróságra odafigyelsz, tökéletesen roppanós, kellemesen savanyú, SZUPER koviubid lesz! Tényleg megéri házilag elkészíteni,

a piacon árult koviubi árának negyedéből kihozod és sokkal finomabb lesz.  Összeállításához csupán 20 perc kell!

HOZZÁVALÓK:

1 db 5 literes befőző üveg

2 kg fürtös uborka (10-15 cm hosszú)

2 cs zsenge kapor

2-2,5 l víz

2 nagy ek. só

kb. 30 dkg kenyér

ELÕKÉSZÍTÉS

Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát.

1. Végeit vágd le, hasítsd fel!

Az uborkát alaposan mosd meg. A végeit vágd le. Noha csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el kell távolítani, hogy az erjedő lé majd "dolgozhasson". Éppen emiatt az uborkát hosszában is be kell metszeni, így középtájon is át tudja járni a kovászos lé.

2. Intenzív kaporíz

Az elöblített befőttes üveg alján teríts szét egy adag kaprot. Öreg kapor is jó, de a friss sokkal élénkebb ízt ad.

3. Álljon az uborka!

Az uborkákat álló helyzetben tedd az üvegbe. Ha kicsit megbillented az üveget, könnyen menni fog. Az első uborkasorra tegyél megint kaprot, erre jöhet a következő uborkasor, majd megint kapor. 

4. Forró víz kell a jó léhez

Mire idáig eljutsz, biztosan felforr a víz. Nagyon óvatosan ezt a forró sós vizet öntsd az uborkára úgy, hogy rendesen ellepje.

5. Legjobb a hagyományos kelesztésű félbarna kenyér

Az sem mindegy, miylen kenyérrel indítod be az erjedési folyamatot. Legjobb a félbarna kenyér, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból.  Száraz kenyeret is használhatsz erre a célra. Az amerikai-típusú mesterségesen fölfújt szendvicskenyerek viszont rossz irányba vihetik az erjedést, könnyen előfordulhat, hogy megpuhul, sőt megbüdösödik, "elfolyik" az uborka. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen, erre még önts annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen.

6. Pótold a kiforró lét!

A teli uborkásüveget állítsd egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, valamennyi lé ki fog forrni. Később mindig pótold vissza a távozó folyadékot, mert az uborka léből kilógó része megfehéredik, és megpuhul.

7.Takard le!

A kovászolódó uborkát tartsd letakarva. Azért sem szabad túltömni az üveg száját kenyérrel, mert a dagadó kenyér, illetve a forró alaplé megemelheti tányért. Noha a kovászosuborka készítéshez kell a meleg, tűző napra állítani az üveget nem jó ötlet! Annyira átemelkedhet az üveg tartalma, hogy a kovászolást végző élesztők elpusztulhatnak. Helyüket ilyenkor más mikroorganizmusok veszik át, és rossz irányba viszik az erjedést. Ennek következtében az uborka megpuhul, megromlik.

Ha minden pontot betartasz, időjárástól függően a 4. vagy az 5. napon kész a tökéletes kovászos uborka. Emeld le a kenyérréteget, az uborkát tedd kisebb üvegekbe, szűrd rá a levét, mehet is a hűtőbe! 2-3 hétig friss marad. Hidegen a legfinomabb!

Tudtad, hogy a kovászos uborka az egyik legjobb diétás étel? De bármennyire imádod, folyton koviubit enni nem lehet. Szerencsére rengeteg más fogyókúrás nasi létezik!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Celeb skalpvadász lehet Szabi Zsófi új udvarlója

origo.hu

Celeb skalpvadász lehet Szabó Zsófi új udvarlója

borsonline.hu

Díjazták a legjobb televíziósokat: íme a győztesek

magyarnemzet.hu

Meglepő dolgot árult el a kisfiú, akinek nem jutott kabát a magyar-bolgár meccsen

ripost.hu

Magánnyomozó állítja: Nem hazudik a magát Maddie McCann-nek valló nő, bizonyítékokkal is készült

magyarnemzet.hu

Vélhetően Biden miatt tilthatták le Bayer Zsolt Facebook-oldalát

origo.hu

Váratlan fordulat: most dőlhet el az orosz-ukrán háború

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. március 30.: a Bikának erős megérzése támad, a Rákra nagy hatással lesz valaki

magyarnemzet.hu

Tippek a májméregtelenítés beépítéséhez az életmódjába (X)

vg.hu

Technológiai fejlesztések megvalósítása a ZOLMAT Kft.-nél (x)

mindmegette.hu

Egy igazi retró édesség: így készül a diótorta főzött krémmel.Receptvideó! (x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

A legjobb répás desszertek húsvétra

FAZÉK

Fantasztikus csokitorta háztartási kekszből, sütés nélkül

FAZÉK

Megújult a répatorta és eszméletlen finom lett

FAZÉK

Mindennél finomabb a medvehagymás pogácsa, mutatjuk a receptet

FAZÉK

Egészséges és finom: néhány perc alatt kész az isteni diétás desszert húsvétra

FAZÉK

Idén erre figyelj, ha húsvéti sonkát veszel

FAZÉK

Sütés nélkül készül ez a négy tortaalap, ezeket neked is ismerned kell!

FAZÉK

7 hatalmas hiba, amit szinte mindenki elkövet reggeli közben