Létrehozva: 2015.05.23.

Lekvárt főzni cukor nélkül is lehet

Évtizedekig éltünk abban a tévhitben, hogy lekvárokat, kompótokat eltenni csak cukorral lehet. Ettõl lesz zselés az állaga, és áll el hónapokig a kamrában! Cukor nélkül is lehet finom és egészséges!

Szerző Ripost

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!

Íme, a legfontosabb lépések:

1. Csak ép üvegeket és fém fedőket használj, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.

2. Alaposan mosd el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztasd le és távolítsd el a címkéket is.  A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítod meg.

3. Ezután...

...egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzd ki a tetőket és az üvegeket is.

Egy nagy csipesszel vegyél ki mindent és tedd tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgesd el!

4. Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használj!

5. Csak kis üvegeket tölts meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak csak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.

6. Ha belemerted a gyümölcsöt, levet az üvegbe, szorosan zárd rá a tetőt, és fordítsd fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatod, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.

Ha a krémesebb lekvárokat szereted, turmixold össze a hozzávalókat, ha nem, tegyél a fazékba nagyobb darabokat.

Próbálkozhatsz vegyes lekvárokkal is, a meggy, málna, ribizli együtt például fantasztikus. De kipróbálhatod az epret bodzával is.

TIPP: Ha a zselésebb, kocsonyásabb lekvárokat kedveled, vásárolj bioboltban agar-agar zselésítő anyagot, ami természetes, tengeri algából készült. Nem csak a cukor adja a zselés állagot! A fehér cukor sajnos káros az egészségedre, akadnak olyan országok, ahol már azon gondolkodnak, hogy betiltják!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál