1. RAGU
Hozzávalók:
½ kg csirkemell, egészen apró kockákra vágva vagy darálva
1 fej hagyma
2 zellerszár
1 sárgarépa
2 cikk fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
2 ek. olívaolaj
50 g (egy kis konzerv) sűrített paradicsom
800 g (2 doboz) passzírozott paradicsom
1 dl fehér bor
3 ek cukor
1 ek oregáno
1 ek friss bazsalikomlevél, apróra vágva
frissen őrölt bors
só, ízlés szerint
Így készítsd a ragut
A hagymát, a zellerszárat és a sárgarépát vágd egész apróra,
majd egy nagy serpenyőben pirítsd össze az olíván.
Forgasd az alapba a csirkemellet, és párold addig, míg a hús kifehéredik.
Keverd a raguhoz a paradicsompürét és a passzírozott paradicsomot, illetve a fűszereket (oregánó, bazsalikom, só, bors) és fedő alatt, alacsony lángon, jó másfél óra alatt főzd kellemesen sűrűre.
2. BESAMEL
Hozzávalók:
60 g vaj
kb. 2 ek liszt
5-6 dl tej
½ ek őrölt szerecsendió
só, őrölt bors
Így készítsd a besamelt
A vajat olvaszd meg egy edényben, keverd bele a lisztet.
Mielőtt pirulni kezdene a keverék, húzd le az edényt a tűzről és öntsd fel tejjel. Kézi habverővel dolgozd csomómentesre. Tedd vissza tűzre az edényt, alacsony lángon főzd sűrűre a besamelt. Amikor kész, keverd bele az őrölt szerecsendiót és ízlés szerint sózd, borsozd.
3. ÁLLÍTSD ÖSSZE A LASAGNE-T!
Kenj ki olajjal egy hőálló tálat, majd teríts az aljára ujjnyi vastagon a raguból. Locsold be besamellel, erre fektesd a száraz tésztalapokat.
Újabb raguréteg következik, majd besamel és megint tészta.
Harmadik réteg: ragu-besamel- tészta.
A szépen megrakott lasagne tetejét borítsd besamelel és reszelj rá kb. 10 dkg parmezánt.
Végül takard be alufóliával, és told a tálat 180 fokra előmelegített sütőbe. 25 percig így süsd, majd vedd le a fóliát, hogy szépet megpiruljon a lasagne teteje – ez kb. újabb 25 perc.
Miután kivetetd a lasagne-t a sütőből, hagyd legalább negyedórányit pihenni. Ekkor hintsd meg a tetejét friss bazsalikommal és már szeletelheted is a mennyei olasz finomságot!