RETRO RÁDIÓ

Íme, a tökéletes lasagne, az olasz titok lépésről lépésre

Íme, a tökéletes lasagne, az olasz titok lépésről lépésre
Ferenci Szilvia
Szerző
Ferenci Szilvia
Létrehozva2015. 05. 10. 16:46
Frissítve2025. 12. 08. 13:04

Nem mersz nekivágni a lasagne-nak, mert félsz, hogy elrontod? Leleplezzük az olasz konyhatitkot, velünk lépésrõl lépésre követheted, hogy készül a híres rakott tészta, ezúttal csirkehusival!

 

1. RAGU

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

  • ½ kg csirkemell, egészen apró kockákra vágva vagy darálva

 

 

  • 1 fej hagyma

 

 

  • 2 zellerszár

 

 

  • 1 sárgarépa

 

 

  • 2 cikk fokhagyma

 

 

  • 1 marék friss bazsalikomlevél

 

 

  • 2 ek. olívaolaj

 

 

  • 50 g (egy kis konzerv) sűrített paradicsom

 

 

  • 800 g (2 doboz) passzírozott paradicsom

 

 

  • 1 dl fehér bor

 

 

  • 3 ek cukor

 

 

  • 1 ek oregáno

 

 

  • 1 ek friss bazsalikomlevél, apróra vágva

 

 

  • frissen őrölt bors

 

 

  • só, ízlés szerint

 

 

 

Így készítsd a ragut

 

 

A hagymát, a zellerszárat és a sárgarépát vágd egész apróra,

 

 

 

 

majd egy nagy serpenyőben pirítsd össze az olíván.

 

 

Forgasd az alapba a csirkemellet, és párold addig, míg a hús kifehéredik.

 

 

Keverd a raguhoz a paradicsompürét és a passzírozott paradicsomot, illetve a fűszereket (oregánó, bazsalikom, só, bors) és fedő alatt, alacsony lángon, jó másfél óra alatt főzd kellemesen sűrűre.

 

 

 

 

2. BESAMEL

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

  • 60 g vaj

 

 

  • kb. 2 ek liszt

 

 

  • 5-6 dl tej

 

 

  • ½ ek őrölt szerecsendió

 

 

  • só, őrölt bors

 

 

 

Így készítsd a besamelt

 

 

A vajat olvaszd meg egy edényben, keverd bele a lisztet.

 

 

Mielőtt pirulni kezdene a keverék, húzd le az edényt a tűzről és öntsd fel tejjel. Kézi habverővel dolgozd csomómentesre. Tedd vissza tűzre az edényt, alacsony lángon főzd sűrűre a besamelt. Amikor kész, keverd bele az őrölt szerecsendiót és ízlés szerint sózd, borsozd.  

 

 

3. ÁLLÍTSD ÖSSZE A LASAGNE-T!

 

 

 

  • Kenj ki olajjal egy hőálló tálat, majd teríts az aljára ujjnyi vastagon a raguból. Locsold be besamellel, erre fektesd a száraz tésztalapokat.

 

 

 

 

 

 

  • Újabb raguréteg következik, majd besamel és megint tészta.

 

 

  • Harmadik réteg: ragu-besamel- tészta.

 

 

  • A szépen megrakott lasagne tetejét borítsd besamelel és reszelj rá kb. 10 dkg parmezánt.

 

 

  • Végül takard be alufóliával, és told a tálat 180 fokra előmelegített sütőbe. 25 percig így süsd, majd vedd le a fóliát, hogy szépet megpiruljon a lasagne teteje – ez kb. újabb 25 perc.

 

 

 

Ha pedig valami különlegesre vágysz, akkor próbáld ki a spenótos lasagne-t.

 

 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.