
Nem mersz nekivágni a lasagne-nak, mert félsz, hogy elrontod? Leleplezzük az olasz konyhatitkot, velünk lépésrõl lépésre követheted, hogy készül a híres rakott tészta, ezúttal csirkehusival!
1. RAGU
Hozzávalók:
- ½ kg csirkemell, egészen apró kockákra vágva vagy darálva
- 1 fej hagyma
- 2 zellerszár
- 1 sárgarépa
- 2 cikk fokhagyma
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- 2 ek. olívaolaj
- 50 g (egy kis konzerv) sűrített paradicsom
- 800 g (2 doboz) passzírozott paradicsom
- 1 dl fehér bor
- 3 ek cukor
- 1 ek oregáno
- 1 ek friss bazsalikomlevél, apróra vágva
- frissen őrölt bors
- só, ízlés szerint
Így készítsd a ragut
A hagymát, a zellerszárat és a sárgarépát vágd egész apróra,
![]()
majd egy nagy serpenyőben pirítsd össze az olíván.
Forgasd az alapba a csirkemellet, és párold addig, míg a hús kifehéredik.
Keverd a raguhoz a paradicsompürét és a passzírozott paradicsomot, illetve a fűszereket (oregánó, bazsalikom, só, bors) és fedő alatt, alacsony lángon, jó másfél óra alatt főzd kellemesen sűrűre.
![]()
2. BESAMEL
Hozzávalók:
- 60 g vaj
- kb. 2 ek liszt
- 5-6 dl tej
- ½ ek őrölt szerecsendió
- só, őrölt bors
Így készítsd a besamelt
A vajat olvaszd meg egy edényben, keverd bele a lisztet.
Mielőtt pirulni kezdene a keverék, húzd le az edényt a tűzről és öntsd fel tejjel. Kézi habverővel dolgozd csomómentesre. Tedd vissza tűzre az edényt, alacsony lángon főzd sűrűre a besamelt. Amikor kész, keverd bele az őrölt szerecsendiót és ízlés szerint sózd, borsozd.
3. ÁLLÍTSD ÖSSZE A LASAGNE-T!
- Kenj ki olajjal egy hőálló tálat, majd teríts az aljára ujjnyi vastagon a raguból. Locsold be besamellel, erre fektesd a száraz tésztalapokat.
![]()
- Újabb raguréteg következik, majd besamel és megint tészta.
- Harmadik réteg: ragu-besamel- tészta.
- A szépen megrakott lasagne tetejét borítsd besamelel és reszelj rá kb. 10 dkg parmezánt.
- Végül takard be alufóliával, és told a tálat 180 fokra előmelegített sütőbe. 25 percig így süsd, majd vedd le a fóliát, hogy szépet megpiruljon a lasagne teteje – ez kb. újabb 25 perc.
- Miután kivetetd a lasagne-t a sütőből, hagyd legalább negyedórányit pihenni. Ekkor hintsd meg a tetejét friss bazsalikommal és már szeletelheted is a mennyei olasz finomságot!
Ha pedig valami különlegesre vágysz, akkor próbáld ki a spenótos lasagne-t.
![]()







