OTTHONKA

Vízköves a zuhanyzód? Így szabadulj meg tőle könnyedén

Amilyen mutatósak a zuhanykabinok, annyira gyötrelmes levakarni róluk a vízkövet. Ezzel a módszerrel azonban nem csupán a csempét, az üveget is ragyogóvá varázsolhatod!
címkék:
  • Szerző:

Senki nem gondol arra, amikor megtervezi a csodaszép fürdőszobát, hogy mennyire csúnya lesz fél év múlva a vízköves zuhanyzó, főleg a zuhanykabin tud borzasztóan kinézni. A sárgás foltok hamar megjelennek a csempén, magán a tálcán is és a dizájnos kabinon is, ha kemény a víz a hálózatban. Aki takarított már ilyet, tudja, hogy mennyire makacs ez a szennyeződés, és milyen nehezen jön le, ráadásul nem is nagyon tanácsos kapargatni, sikálni, hiszen ezzel összekarcoljuk a zuhanytálcát és a kabin üvegét is. Bár a vízkőoldók tökéletesen leszedik, sokan nem szeretik ezt az erős vegyszert. Szerencsére nincs is rá szükség: elég elővenni a jó öreg ecetet a kamrából, és a vízköves zuhanyzó újra régi pompájában fog ragyogni!

A nagy üvegfalak mutatósak, de gyorsan megtelepszik rajtuk a vízkő (Fotó: pixabay.com)

Fürdesd meg a zuhanyfejet

A vízkő hamar eltömíti az apró folyókákat a zuhanyfejen (Fotó: pixabay.com)

Valóságos vízkőhegyek alakulhatnak ki a szórófej lyukain, és emiatt nehezen jön a permet. Érdemes lecsavarni a zuhanyfejet a csőről, és ecetes vízbe áztatni pár órára. Praktikus, ha lefekvés előtt intézed a dolgot: töltsd fel fele víz, fele ecet keverékkel a mosdókagylót, és éjszakára tedd bele a zuhanyfejet.

Spricceld be vele a zuhanytálcát

Az ecet nagyon hatékony fertőtlenítő

Az ecet nagyon hatékony vízkőoldó

A vízköves tálca olyan látványt nyújt, mintha koszos lenne, ezért érdemes minél előbb kitakarítani. Áztass ecetbe papírtörlőket, majd fektesd őket a zuhanytálca falára és aljára. Ha nem akarsz a papírral bajlódni, egy ecettel átitatott szivaccsal is dolgozhatsz, a lényeg, hogy mindenhova jusson ebből a csodaszerből. Hagyd fél órán át hatni, majd töröld át tiszta kendővel. A vízkőnek nyoma se marad.

Ne sajnáld az üvegajtótól

Ettől a kezeléstől ragyogni fog a vízköves zuhanyzó (Fotó: pexels.com)

A zuhanykabin üvege hamar matt és átláthatatlan lesz a vízkőtől, érdemes legalább havonta lekezelni. Márts ecetbe egy takarítókendőt, és mosd le vele a zuhanyfalakat. Hagyd rajta 30 percig, hogy leoldódjon a vékony vízkőréteg. Töröld le nedves ruhával, majd oszlass szét az üvegen egy kevés sampont, és hagyd pár percig hatni. Ezután töröld le a sampont majd dörzsöld szárazra az egészet. Olyan ragyogó lesz, mint új korában.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?