tóth gabi
Akácvirág a konyhában.
Az akácmézet mindannyian ismerjük, de arról keveset hallunk, hogy az akácvirág mennyi mindent tesz az egészségünkért. A messziről illatozó virágokat méhlegelőként és gyógynövényként is érdemes megbecsülnünk.
Az akácvirágból készült tea csökkenti a gyomorsavat, ezért érdemes reflux esetén is bevetnünk. Egyéb gyomorbántalmak, mint a gyomorhurut, gyomorbélfekély, székrekedés vagy akár az IBS kezelésére is hasznos lehet. Kiváló görcsoldó, nyugtató, tonizáló hatású. Csökkenti az étvágyat, emiatt a diétákban, fogyókúrákban is segítségünkre lehet.
A virágából vagy kérgéből készült főzet hatékony köhögéscsillapító, hurutoldó, izzasztó, így meghűlés és egyéb légúti betegségek esetén is hasznos lehet
Flavonoidjai vizelethajtó hatásúak, valamint oldják a simaizmok görcseit. Ezek gyakorlatilag a belső szerveink izomfalai, amelyeket nem tudunk szándékosan mozgatni, többnyire a vegetatív idegrendszer befolyása alatt állnak.
Napi egy-két csésze tea elkortyolgatásával kordában tudjuk tartani a vérnyomásunkat, ez pedig a szív és érrendszerünkre is nagyon jó hatással van.
A virágból 1 teáskanálnyi szárítmányt forrázzunk le 2 dl vízzel, majd lefedve 15 percig hagyjuk állni. Ízesíthetjük is, a legjobb, ha ezt akácmézzel tesszük. Gyomorsavcsökkentés céljából étkezés után kell elkortyolgatni.
Nem véletlen, hogy ez a legkedveltebb és legnagyobb mennyiségben fogyasztott mézfajta. Kiváló szénhidrátforrás, rengeteg vitamint és ásványianyagot tartalmaz, jó hatással van a vérképzésre és csontfejlődésre, immunerősítő, baktériumölő, a benne található enzimeknek köszönhetően élő táplálék. Gyümölcscukor-tartalma igen magas, ezért őrzi meg 1-2 évig is folyékony állagát, azaz nem ikrásodik. Lassabban szívódik fel, mint a szőlőcukrokban gazdagabb, könnyebben kristályosodó mézek, és még édesítőértéke is magasabb, ezért, ha csak erre a célra használjuk, kevesebb is elég belőle. Mértékkel még cukorbetegek számára is ajánlható, mivel a gyümölcscukornak fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában a lassabb felszívódás miatt, hiszen az elfogyasztás után nem ugrik ki a vércukorszint.
Május közepétől, június elejéig virágzik. Csak arra ügyeljünk, hogy ne az autóutak mentén található fákról szedjük, és ne is olyan helyről, ahol permetezve vannak. Mindig az üde, szép, egészséges virágokat szedjük le, mert az elnyílt, esetleg földre hullott szirmok már semmire sem jók. A virágokat szedjük le a kocsányról, és egy konyharuhára lazán kiterítve, száraz meleg helyen szárítsuk. Időnként érdemes kicsit átforgatni.
Az Appalache hegységben élő indiánoktól került Európába. IV. Henrik udvari kertésze ültette el az első akácfát a Pantheonhoz közeli Jardin des Plantes területén 1635-ben. A fa egyébként még ma is életben van, ez Párizs legidősebb fája. Innen terjedt el Európa szerte, így hazánkban is.
A friss akácvirág igazi csemege. Készíthetünk belőle limonádét, tehetjük salátába, gyümölcslevesbe, túrókrémbe, pudingba, de akár bundázhatjuk is.
Hozzávalók:
Elkészítése: Az alapanyagokat egyszerűen keverjük össze, díszítsük citromkarikával és mentalevéllel.
Sütéshez: napraforgó vagy kókuszolaj
Tálaláshoz: akácméz
Elkészítése: keverjünk ki egy sima palacsinta tésztát, majd mártsuk bele az akácvirágokat és süssük meg egy-két perc alatt forró olajban. Végül csorgassunk rá egy kevés – vagy sok – akácmézet.
Bata Kata - FANNY