Létrehozva: 2021.08.31.

Erre gyanakodj, ha megreped otthon a fal

Sokszor a repedések egyik napról a másikra jelennek meg a falakon. Nem csupán csúnya, sokszor ijesztő is a látvány; mutatjuk, mi okozhatja, és mikor kell statikus szakembert hívni.

Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor felújítás után megjelennek a repedések a falon; de később, évekkel a munkálatok után is pánikba tud tőlük esni az ember. Lakásokban is előfordulhat a probléma, de kertes házakban sokkal nagyobb az ijedtség; hiszen a lakók rögtön a legrosszabbra, vagyis arra gondolnak, hogy össze fog dőlni a ház. Többféle repedés is megjelenhet, szakemberek szerint a többsége teljesen ártalmatlan; de azért nem árt az elővigyázatosság és az óvatosság.

Fotó: Shutterstock

A hajszálrepedések általában a rosszul elvégzett vakolás vagy festés miatt tűnnek fel a falakon, és nem az épület károsodását mutatják. Ezeket általában saját kezűleg is lehet javítani, de érdemes szakembert hívni, hogy a probléma okát megmondja, és szakszerűen végezze el a javításokat.

Fotó: Shutterstock

Gyakran víz hatására, például beázás után jelennek meg a repedések a falon; ez lehet beázás felülről, vagy egy kiadós esőzés után a falat áztató víz hatása. Kertes házaknál legtöbbször a rosszul elvezetett esővíz okozhat komoly problémákat: az esővíz befolyhat ugyanis az alaptest alá, ott üreget alakít ki, amibe az alap „beleesik.” Ez már súlyos problémát okozhat, érdemes inkább megelőzni a bajt: a fal mellől minél távolabb vezetni az esővizet, főképp az ereszcsatorna kivezetésénél. Ha egy falban futó cső eltörik, az látványos és súlyos gondot okoz, szinte azonnal.

Fotó: Shutterstock

Vannak olyan esetek, amikor azért jelennek meg a repedések, mert a szomszéd telken építkezés kezdődik, vagy az utcában többször is elmennek nagy, nehéz járművek a ház előtt. Ilyenkor kisebb süllyedések keletkeznek, amik repedésekhez vezetnek a falakon. Szintén nagy problémát okozhat a rosszul kivitelezett építkezés, ami főleg az újabb házaknál mutatkozik meg repedések formájában. Hozzáépítésnél a sarkokban jelenhetnek meg vékony repedések, ami azt mutatja, hogy az új falat nem dolgozták össze rendesen a régivel; a két fal hőtágulása nem egyenlő mértékű, így a vakolat óhatatlanul megreped.

Fotó: Pixabay.com

Nem mindegy a repedések iránya sem: a vízszintesek viszonylag ritkák, és legtöbbször szerkezeti hibát mutatnak. A nyílászárók sarkaitól 45 fokban induló repedések utalhatnak alapsüllyedésre is. Mindkét esetben célszerű statikust hívni, és szakvéleményt kérni, hogy mekkora a hiba; a szakember ad tanácsot a hiba elhárítására is. Bármilyen irányú is a repedés, komoly problémára utal, ha külső és belső falon is látható, vagy legalább egy centi mély. Ilyenkor is mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

magyarnemzet.hu

Idén is menne a Balatonra nyaralni? Van egy rossz hírünk

life.hu

Esküvői cipőkörkép – Melyiket választanád?

mandiner.hu

Elborzadt Bayer Zsolt: Micsoda világ, micsoda társadalom az, amelyik így néz ki, s ahol ilyen zombik tengetik nyomorult életüket?

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat